Rekommendationer för den som reser till eller från områden där smittspridning av mpox pågår

Lyssna
Publicerad:
Kategori: Nyhet

Med anledning av spridningen av mpox i flera afrikanska länder har Folkhälsomyndigheten tagit fram rekommendationer. Det finns rekommendationer för den som reser till Sverige från områden där smittspridning förekommer och för den som planerar att resa dit.

Läs mer nedan om vilka rekommendationer som är aktuella.

Inresade i Sverige

  1. Om du har varit i ett område med pågående spridning av mpox, var uppmärksam på tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår. Var uppmärksam på symtom i tre veckor efter att du har kommit hem.
    Kontakta vården om du får tydliga symtom.
  2. Har du haft nära kontakt med en person som misstänks ha eller bekräftas ha mpox, kontakta vården för rådgivning, oavsett om du har symtom eller inte och oavsett resmål.

– Med ”nära kontakt” menas till exempel att man bott tillsammans med någon en tid. Men även sexuella kontakter räknas hit, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Resande till områden där smittspridning pågår

  1. Ta reda på om det pågår spridning av mpox i området som du ska resa till.
  2. Om du befinner dig i ett område som har pågående smittspridning, undvik nära kontakter.
  3. Undvik särskilt nya sexuella kontakter om du befinner dig i ett område som har pågående smittspridning.
  4. Kontakta vården om du får tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår, när du reser eller vistas i område där spridning av mpox pågår.
  5. Undersök om du omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccination mot mpox.

– Mpox är en allmänfarlig sjukdom och det är därför viktigt att man söker vård om man har symtom. Folkhälsomyndigheten följer kontinuerligt läget och dessa rekommendationer kan komma att ändras med kort varsel, säger Magnus Gisslén.

Det finns även en rekommendation för vilka som bör vaccinera sig mot mpox, se länk nedan.

Läs mer