WHO: Spridning av mpox är ett internationellt hälsohot

Lyssna
Publicerad:
Kategori: Nyhet

WHO har beslutat att spridningen av sjukdomen mpox ska klassas som ett internationellt hot mot människors hälsa (PHEIC). Flera afrikanska länder är drabbade, framför allt Demokratiska republiken Kongo.

Beslutet att deklarera ett internationellt hot mot människors hälsa, på engelska kallat Public Health Emergency of International Concern (PHEIC), har tagits av WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus. Det innebär att WHO ser ett behov av samordnade insatser internationellt i syfte att minska smittspridningen, och att WHO kan ge nya rekommendationer till medlemsländerna.

Utbrottet pågår främst i Demokratiska republiken Kongo, men fall har också konstaterats i bland annat Uganda, Rwanda, Kenya och Burundi.

Kontinuerlig bevakning

Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC bedömer löpande risken för Europas och därmed Sveriges befolkning. Hittills har risken betecknats som mycket låg. En ny bedömning väntas inom kort. Samtidigt förekommer resor till och från området. Det medför att det i nuläget framför allt finns en risk för enstaka importfall.

– Folkhälsomyndigheten följer och bevakar kontinuerligt det epidemiologiska läget, både i Sverige och internationellt. Mpox är sedan tidigare klassad som en allmänfarlig sjukdom. Det finns därmed smittskyddsåtgärder på plats som testning, smittspårning och förhållningsregler. Sverige har också tillgång till vaccin och antivirala läkemedel, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Utbrottet i Demokratiska republiken Kongo och närliggande länder orsakas av virusvarianten klad I. Den orsakar samma grundsjukdom av mpox som klad IIb, den variant som förekommer i länder även utanför Afrika, men är oftare kopplad till allvarligare förlopp och högre dödlighet. Ett flertal rapporter indikerar också att klad I är mer smittsam, med risk även för icke-sexuell smitta vid nära kontakter.

Kännedom viktigt

I Sverige har inga fall av mpox orsakad av klad I konstaterats. Däremot har cirka 300 fall orsakade av varianten klad IIb registrerats sedan 2022.

– Det pågående utbrottet av mpox klad I i Demokratiska Republiken Kongo, och spridningen till länder i regionen, är oroväckande. Det är viktigt att både sjukvården och personer som nyligen vistats i regionen känner till utbrottet. Detta för att säkerställa rätt vård vid misstänkta symtom och minimera risken för spridning i Sverige, säger Magnus Gisslén.

Spridningen av mpox var klassad som ett internationellt hot mot människors hälsa den 23 juli 2022 till den 11 maj 2023. Då rörde det sig främst om sjukdom orsakad av varianten klad IIb.

Läs mer