Ny rapport: Antalet fall av hepatit har minskat i Sverige

Lyssna
Publicerad:
Kategori: Nyhet

Antalet rapporterade fall per år av både hepatit B och C har minskat i Sverige de senaste åren. Men alla personer som är infekterade känner inte till sin diagnos, och arbetet med att nå fler för testning måste fortsätta, visar en rapport som publiceras i samband med Världshepatitdagen den 28 juli.

Mellan åren 2015 och 2023 har de rapporterade fallen i Sverige av hepatit B minskat med 74 procent, och med 53 procent för hepatit C. Men för att nå de mål som Världshälsoorganisationen, WHO, har slagit fast behöver elimineringsarbetet fortsätta. WHO:s målsättning är att hepatit B- och C-virusinfektion år 2030 inte längre ska räknas som allvarliga hot mot folkhälsan. Det innebär bland annat en 90-procentig minskning av nya infektioner, jämfört med år 2015.

Viktigt nå yngre som injicerar droger

Rapporten visar även att smitta mellan mor och barn av hepatit B-virus är ovanligt i Sverige, och att inga barn under 10 år har rapporterats som smittade i Sverige sedan 2020. Antalet fall av hepatit C har minskat sedan effektiv behandling blivit tillgänglig, och även erbjuds till personer med skadligt bruk eller beroende av droger. Enligt den nationella elimineringsplan för hepatit C som publicerades 2022, bör alla regioner tillsätta samordnare eller samordningsgrupper för arbetet att kunna identifiera och behandla svårnåbara grupper.

– Framstegen som gjorts i Sverige sedan 2015 är glädjande, men för att undvika ny- och återsmitta behöver tillgången till sprututbytesverksamhet, testning och behandling bli bättre. Yngre personer som injicerar droger är en mycket viktig grupp att nå för just testning och behandling, säger Jerker Jonsson, utredare på Folkhälsomyndigheten

Hepatit är ett globalt hot mot människors hälsa

Omkring 296 miljoner personer i världen lever med kronisk hepatit B, och 58 miljoner med kronisk hepatit C. Årligen tillkommer ungefär 3 miljoner nya fall med hepatit B och C, och tillsammans orsakar sjukdomarna runt 1,1 miljoner dödsfall varje år.

Hepatit B och C är virussjukdomar som kan bli kroniska och orsaka en inflammation i levern som på sikt kan leda till skrumplever och levercancer. Enligt WHO är det bara drygt 10 procent av personerna som bär på dessa sjukdomar som är diagnosticerade, vilket betyder att många är ovetande om sin infektion.

Läs mer