Seminariedag under Stockholm Pride om hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter

Lyssna
Publicerad:
Kategori: Nyhet

Flera av de hbtqi-strategiska myndigheterna i Sverige samlas för första gången på Pride House den 31 juli för en gemensam seminariedag. Seminarierna är öppna för alla och ska sprida kunskap om arbetet med att stärka rättigheter, hälsa och livsvillkor för hbtqi-personer i hela landet.

Årets tema för Pride är ”Starkare tillsammans”, och tillsammans kommer flertalet av de myndigheter som av regeringen utsetts till hbtqi-strategiska myndigheter att samlas för en gemensam seminariedag den 31 juli på Pride House. Det är första gången som ett myndighetsgemensamt seminarium under Pride genomförs. Förhoppningen är att kunna bidra till en samlad bild av det viktiga arbetet som görs inom området.

– Folkhälsopolitiken i Sverige utgår från att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen. Det innebär att kunskapen om hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter behöver öka. Det är glädjande att vi kan ha den här gemensamma dagen och vi tackar Stockholm Prides organisation för att de har gett oss möjligheten, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten är en av tolv hbtqi-strategiska myndigheter i Sverige. Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att samordna och ge stöd till de hbtqi-strategiska myndigheternas arbete inom ramen för regeringens handlingsplan för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter. Myndigheten ska även följa upp hur arbetet fortskrider. Handlingsplanens fokusområden är bland andra våld och diskriminering, hälsa- sjukvård och sociala insatser.

– Det är genom kunskap som vi kan följa utvecklingen och identifiera var och hur diskriminering och ojämlika livsvillkor begränsar hbtqi-personers vardag. Det ger oss också möjlighet att driva på förändring, vilket ingår i vårt uppdrag, säger Karin Tegmark Wisell.

Folkhälsomyndigheten har under 2024 publicerat flera kunskapshöjande rapporter, där rapporten om bisexuellas hälsa och livsvillkor kommer att presenteras närmare på seminariedagen, liksom en intervjustudie om äldre hbtqi-personers hälsa och livsvillkor.

Seminarierna sänds även digitalt.

Läs mer