Oroväckande snabb spridning av multiresistent bakterie i Europa
LyssnaEn multiresistent stam av E. coli-bakterien har fått fäste i Europa. Enligt en ny studie har förekomsten av nya mer resistenta former av en högrisk-klon ökat kraftigt de senaste åren, inklusive i Sverige.
Genom att kartlägga E. coli-bakteriernas arvsmassa har den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC, i samarbete med bland annat Folkhälsomyndigheten, kunnat visa hur den resistenta bakterien som bär på ESBL-CARBA spridits inom och mellan europeiska länder. Studien publiceras i tidskriften Eurosurveillance.
– Studien är ytterligare ett bevis på den allvarsamma ökningen av multiresistenta bakterier som riskerar att minska möjligheten att behandla svåra bakteriella infektioner framöver. Skyndsamma åtgärder krävs för att motverka spridning av antibiotikaresistenta bakterier i Sverige och globalt, säger Vilhelm Müller, utredare på Folkhälsomyndigheten.
Infektioner svåra att behandla
E. coli-bakterier förekommer normalt i vår tarmflora, men just denna klon är en vanlig orsak till bland annat urinvägsinfektion och blodförgiftning. Bakterierna som nu studerats är resistenta mot flera vanliga behandlingsalternativ, inklusive bredspektrumantibiotika såsom karbapenemer. Konsekvensen är att det bara finns enstaka behandlingsalternativ kvar för patienter med dessa infektioner.
Bakterien har fått fäste och spridits även i Sverige, där 35 isolat från Sverige, insamlande under perioden 2017–april 2024, ingick i studien. Under 2024 har 18 svenska fall konstaterats (januari-november), vilket bidragit till den fortsatta ökningen av antalet fall av ESBL-CARBA i Sverige (Figur 1). Folkhälsomyndigheten följer noga utvecklingen av antalet fall och karaktäriserar alla fynd i syfte att upptäcka och förhindranationell smittspridning samt förändringar i resistensmekanismer och resistensmönster.
Figur 1. Antal rapporterade fall av ESBL-CARBA i Sverige åren 2015 till november 2024, där den rapporterade högriskklonen ingår.
Resistenta bakterier ett globalt hälsohot
WHO klassar karbapenemresistenta bakterier som ett globalt hälsohot och av högsta prioritet för forskning och utveckling av nya behandlingsmetoder. I studien betonas vikten av att fortsätta utveckla och förbättra förutsättningarna för att minska spridningen av multiresistenta bakterier, även i Sverige.
– Samarbetet med ECDC visar på vikten av europeisk samverkan för att kartlägga förekomst och spridning av multiresistenta bakterier över landsgränserna på ett sätt som annars inte vore möjligt, säger Inga Fröding, utredare på Folkhälsomyndigheten.
Fakta
- Karbapenemer är antibiotika som fungerar mot många olika bakteriearter som reserveras för behandling av infektioner hos allvarligt sjuka patienter och infektioner som orsakas av bakterier resistenta mot förstahandsbehandling.
- En högrisk-klon är en resistent bakterie av stor klinisk betydelse som har förmåga att spridas med hög effektivitet inom slutenvård, orsaka allvarlig infektion, och medföra en längre tids bärarskap hos människor. Högrisk-kloner är en viktig förklaring till spridning av resistens i samhället.
- De karbapenemresistenta bakterierna som studien beskriver ingår i gruppen ESBL-CARBA. Infektioner med ESBL-CARBA är en anmälningspliktig och smittspårningspliktig sjukdom.