Förslag på att vaccination mot vattkoppor införs i barnvaccinationsprogrammet

Lyssna
Publicerad:
Kategori: Nyhet

Folkhälsomyndigheten har lämnat in förslag till regeringen om att vaccination mot vattkoppor ska ingå i det allmänna barnvaccinationsprogrammet.

Folkhälsomyndigheten konstaterade i våras att vaccination mot vattkoppor uppfyller kriterierna för nationellt vaccinationsprogram. Ett förslag på införande har därefter legat ute på remiss till berörda instanser. De synpunkter som kommit in har nu beaktats i ett förslag som lämnats över till regeringen för beslut. Om regeringen beslutar att vaccination mot vattkoppor ska ingå i det nationella barnvaccinationsprogrammet blir vaccinationen avgiftsfri.

Syftet med vattkoppsvaccination är att minska sjukdomsbördan och smittspridningen av vattkoppor i samhället. Då skyddas även särskilt sårbara individer indirekt från att exponeras för en sjukdom som kan orsaka allvarliga komplikationer.

̶ Eftersom så många i Sverige smittas av vattkoppor kommer det här förslaget få stor påverkan. Att minska sjukdomsbördan i samhället är kostnadseffektivt, men ger också ett viktigt skydd till dem som själva inte kan vaccinera sig, till exempel på grund av nedsatt immunförsvar, säger Tina Crafoord, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

Vid ett eventuellt beslut om införande av vaccin mot vattkoppor i barnvaccinationsprogrammet avser Folkhälsomyndigheten att rekommendera att icke-immuna äldre barn, upp till 18 års ålder, vaccineras.

Sjukdomarna vattkoppor och bältros orsakas båda av varicella zoster-virus. Vattkoppor förekommer främst hos barn och läker oftast ut av sig självt, men viruset stannar kvar i kroppen. Senare i livet kan viruset återaktiveras och ge den smärtsamma sjukdomen bältros. Folkhälsomyndigheten har tidigare tagit fram en vägledning för regionerna om vaccination mot bältros.

Läs mer