Hemställan om att marburg klassificeras som samhällsfarlig sjukdom

Lyssna
Publicerad:
Kategori: Nyhet

Från Rwanda rapporteras flera fall av blödarfebersjukdomen marburg. Folkhälsomyndigheten har bett regeringen att klassa sjukdomen som samhällsfarlig, för att stärka beredskapen och kunna vidta utökade smittskyddsåtgärder om det skulle behövas.

Världshälsoorganisationen WHO bedömer att det är låg risk för spridning globalt. Med anledning av smittspridningen i Rwanda har Folkhälsomyndigheten skickat en hemställan (formell begäran) om att regeringen ska klassificera smittan som samhällsfarlig enligt smittskyddslagen, där den i dag är klassad som allmänfarlig.

Vid samhällsfarliga sjukdomar finns möjlighet att vidta ytterligare smittskyddsåtgärder, om det skulle behövas. Exempelvis kan smittskyddsläkare fatta beslut om karantän av fall med misstänkt smitta, och hälsokontroller av enskilda.

– Det är åtgärder som vi i dagsläget inte tror kommer att behövas, men vi vill förbereda för att kunna använda dem om de skulle visa sig bli nödvändiga, säger Folkhälsomyndighetens vikarierande generaldirektör Olivia Wigzell.

Beredskap att diagnostisera och vårda

På Folkhälsomyndighetens säkerhetslaboratorium finns dygnet runt kapacitet att diagnostisera eventuella misstänkta fall av bland annat blödarfebervirus.

– Det är en viktig del av Sveriges beredskap mot allvarliga infektioner. Om Sverige skulle få ett misstänkt fall har vi beredskap för att snabbt ställa rätt diagnos. I Sverige finns också kapacitet att ge säker vård åt patienter med både misstänkt och konstaterad blödarfebersjukdom, säger biträdande statsepidemiolog Klara Sondén.

Risken för spridning

Rwanda är för närvarande drabbat av ett utbrott av marburg, meddelade landets hälsoministerium den 27 september. Rwanda arbetar med WHO och andra organisationer för att hantera utbrottet. WHO bedömer risken med utbrottet som låg globalt, i Afrikaregionen som hög och i Rwanda som mycket hög.

– Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för att marburg ska börja spridas i Sverige är mycket låg. Det nu aktuella utbrottet innebär dock att enstaka importfall inte kan uteslutas, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen av utbrottet, och tar kontinuerligt del av de riskbedömningar som görs av WHO och europiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Marburgviruset är ett RNA-virus som tillhör virusfamiljen filovirus som orsakar blödarfeber. I samma virusfamilj ingår ebolavirus.

Läs mer