Kikhostefallen fortsatt på en mycket hög nivå

Lyssna
Publicerad:
Kategori: Nyhet

Antalet rapporterade fall av kikhosta har varit högt under sommaren och fortsätter att öka. För de yngsta barnen kan kikhosta vara livshotande, och det är viktigt att små barn som är ovaccinerade skyddas från smitta. Gravida och spädbarn rekommenderas vaccination.

Sedan i början av maj syns en kraftig uppgång av antalet rapporterade fall av kikhosta i Sverige. Totalt har 1 236 fall av kikhosta rapporterats i år, varav 109 bland barn under 1 år. Under augusti rapporterades 497 fall, varav 35 bland barn under 1 år. Majoriteten (65 procent) av alla fall har rapporterats från region Stockholm, Skåne och Västra Götaland, men smittspridningen finns i alla Sveriges regioner.

̶ Den stora ökningen av antalet fall ligger även jämfört med åren före covid-19-pandemin på mycket höga nivåer. Det är en följd av att immuniteten i befolkningen är lägre nu, efter pandemin, för vi hade betydligt mindre cirkulation av kikhosta under den, säger Tina Crafoord, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

Figur 1: Antalet rapporterade fall av kikhosta per månad (alla åldrar) för åren 2017–2024.

Antalet fall av kikhosta per månad mellan åren 2017 till och med augusti 2024, där linjen för 2024 visar på en stor ökning jämfört med tidigare år.

Viktigt att de yngsta barnen skyddas

Kikhosta är en mycket smittsam luftvägsinfektion som kan orsaka långvarig och besvärlig hosta både hos vuxna och barn. De som drabbas hårdast av kikhosta är spädbarn, där infektionen kan bli livshotande. Därför behöver de yngsta barnen skyddas mot att exponeras för smitta, till exempel genom att inte träffa personer med luftvägssymtom som snuva eller hosta. Vaccination mot kikhosta rekommenderas till barn från tre månaders ålder och till gravida efter graviditetsvecka 16. Kikhostvaccination erbjuds gratis inom barnvaccinationsprogrammet och är även kostnadsfritt för gravida i landets regioner.

Vid misstanke om kikhosta hos ett spädbarn är det viktigt med snabb behandling för att minska risken för allvarlig sjukdom. Gravida och familjemedlemmar med långvarig hosta bör också provtas och behandlas om de har kikhosta, för att minska risken för att barnet ska smittas efter födseln. På grund av sjukdomens allvarlighetsgrad gäller detta både vaccinerade och ovaccinerade spädbarn och gravida.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar kikhostevaccination till gravida sedan augusti 2022. Samtliga regioner erbjuder vaccinet kostnadsfritt. Vaccinationstäckningen bland gravida uppskattas vara drygt 60 procent.

Läs mer