WHO-rapport lyfter vikten av hälsosamma skärmvanor bland barn

Lyssna
Publicerad:
Kategori: Nyhet

Det är viktigt med insatser som minskar risken att barn använder digitala medier på ett sätt som påverkar hälsan negativt. Det konstaterar WHO Europa i en ny rapport, som visar på en kraftig ökning av problematisk användning av sociala medier.

WHO Europa har sammanställt resultat om digital medieanvändning från undersökningen Skolbarns hälsovanor, där barn som är 11, 13 och 15 år, i 44 länder, besvarat frågor om sina vanor och sitt mående. Resultaten visar bland annat på en kraftig ökning av problematisk användning av sociala medier bland barnen, med andelar som ökade från 7 procent 2018 till 11 procent 2022.

Måttet problematisk använding av sociala medier visar på en beroendeliknande användning av sociala medier. Personer med problematisk användning av sociala medier kan att ha svårt att låta bli sina sociala medier, känna sig oroliga när deras användning begränsas och ha svårt att sluta tänka på sociala medier när de inte är uppkopplade.

Motsvarande siffror för Sveriges del är att 7–12 procent av flickorna och 4–6 procent av pojkarna rapporterar problematisk användning av sociala medier, enligt Skolbarns hälsovanor 2021/2022.

Rapporten belyser även problematiskt dataspelande. Siffrorna avser problemspelande i andra länder, inte Sverige. En tredjedel i den undersökta gruppen spelar dataspel varje dag, och över en femtedel spelar dataspel mer än fyra timmar de dagar de spelar.

Resultaten väcker oro över den digitala teknikens inverkan på europeiska ungdomars psykiska hälsa och välbefinnande, enligt WHO Europa. WHO Europa uppmanar därför beslutsfattare, vård och skola att prioritera barns hälsa i relation till skärmanvändning.

Nya rekommendationer

Folkhälsomyndigheten har nyligen tagit fram rekommendationer för en hälsosam och balanserad användning av digitala medier bland barn. Folkhälsomyndighetens rekommendationer är åldersanpassade (0-18 år), och riktar sig till både barn och till deras föräldrar eller vårdnadshavare. Uppmaningar riktas även till techbolag och spelutvecklare, exempelvis att att de inte ska använda beroendeframkallande design till barn under 18.

– Våra rekommendationer är utformade för att förebygga att barn och unga utvecklar problematisk användning av digitala medier. I december kommer Folkhälsomyndigheten med ytterligare vägledning som ska hjälpa föräldrar och barn att använda rekommendationerna, säger Helena Frielingsdorf, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Läs mer