Många unga tycker det är svårt att berätta om psykisk ohälsa
LyssnaEn ny undersökning från Folkhälsomyndigheten visar att unga vuxna oftare än andra tycker att det är svårt att berätta för någon om sin psykiska ohälsa.
Folkhälsomyndigheten har under våren 2024 genomfört en befolkningsundersökning om psykisk ohälsa och suicid. Enkäten besvarades av drygt 12 000 personer i åldrarna 18–84 år.
Totalt svarar nästa hälften av de tillfrågade att det skulle kännas svårt att berätta för någon om sin psykiska ohälsa. I den yngsta åldersgruppen, 18–29 år, svarar sex av tio att det skulle kännas svårt. Nästan dubbelt så många som i den äldsta åldersgruppen.
– Att unga i högre grad än andra tycker att det är svårt att berätta kan vara ett tecken på att stigma fortfarande påverkar hur psykisk ohälsa uppfattas bland unga vuxna, säger Hillevi Busch, utredare på Folkhälsomyndigheten.
Målet med undersökningen är att få en bild av attityder till psykisk ohälsa som en del i arbetet med att minska stigmatisering.
Attityderna varierar mellan grupper
Fyra av tio personer i uppger i undersökningen att de har egen erfarenhet av psykisk ohälsa. Tre av tio har indirekt erfarenhet via exempelvis familj eller vänner.
En majoritet av de svarande tror att personer med psykisk ohälsa har det svårare än andra när det gäller utbildning, anställning, karriär, vänskap, familjebildning, bostad och sjukvård.
Kvinnor, den yngsta åldersgruppen, eftergymnasialt utbildade och de med egen erfarenhet av psykisk ohälsa är oftare mer positiva och har större kunskaper om psykisk ohälsa jämfört med män, den äldsta åldersgruppen, förgymnasialt utbildade och de utan erfarenhet av psykisk ohälsa.
– Vi behöver fortsätta arbeta långsiktigt för att öka kunskapen om psykisk ohälsa och skapa trygghet i att våga söka hjälp. Det gäller särskilt för grupper som unga vuxna, där vi ser ett tydligt behov, säger Hillevi Busch.
Fortsatt arbete mot stigma
Psykisk ohälsa är ett sammanfattande begrepp för både lättare psykiska besvär och svåra psykiatriska tillstånd. Trots att begreppet är vagt användes det i undersökningen eftersom det ofta används av allmänheten. När deltagarna fick beskriva sina egna associationer till begreppet psykisk ohälsa svarade merparten depression, ångest, stress och att må dåligt.
Undersökningen är en del av ett regeringsuppdrag där Folkhälsomyndigheten arbetar för att minska stigmatisering kring psykisk ohälsa och suicid. Resultaten fungerar som kunskapsunderlag för både beslutsfattare och yrkesverksamma inom området psykisk hälsa.