Viktigt med skydd mot mässling inför utlandsresor
LyssnaMässling ökar internationellt och fler riskerar att utsättas för smitta i samband med resor. För den som inte har vaccinerat sig är det viktigt att se över sitt skydd mot sjukdomen.
Mässling är tack vare vaccination ovanlig i Sverige i dag, men sjukdomen cirkulerar fortfarande och ökar i många delar av världen. Under 2024 rapporterades drygt 360 000 fall globalt. I Sverige rapporterades samma år 38 fall, varav de flesta smittats utomlands eller av personer som nyligen vistats i andra länder.
– Det är viktigt att vårdpersonal uppmärksammar att två doser vaccin rekommenderas för att få ett gott skydd mot mässling. Personer som är osäkra på sitt skydd inför resor utomlands kan kontakta en vaccinationsmottagning för rådgivning, säger Tina Crafoord, enhetschef.
Två doser vaccin med minst en månads mellanrum ger ett effektivt och långvarigt skydd mot mässling. Barn som ska resa utomlands kan vaccineras från 12 månaders ålder inom ramen för det svenska barnvaccinationsprogrammet. Barn kan också vaccineras tidigare om risken för smitta är hög, till exempel inför resor till länder med många mässlingfall.
De flesta har ett bra skydd
De som har vaccinerats mot mässling eller haft sjukdomen har ett gott skydd mot att insjukna. Eftersom vaccinationstäckningen inom barnvaccinationsprogrammet har varit hög sedan programmet startade, har de flesta som är uppvuxna i Sverige fått ett gott skydd med sig från barnsben.
Men det finns grupper i befolkningen som i större utsträckning än andra kan sakna skydd mot mässling. Vissa personer födda i Sverige i slutet av 1960-talet eller början av 1970-talet kan ha undgått sjukdomen och inte heller erbjudits två doser vaccin. Personer födda i andra länder kanske inte har erbjudits vaccination, även om många länder har haft vaccinationsprogram mot mässling länge.
– Numera ser vi sällan de komplikationer som mässling kan orsaka eftersom sjukdomen har blivit så ovanlig i Sverige. Därmed glömmer vi också hur smittsam och allvarlig sjukdomen faktiskt kan vara, säger Hélène Englund, utredare.