Ny stor enkätundersökning om ungas sexuella och reproduktiva hälsa
LyssnaDe flesta unga är nöjda med sitt sexliv, visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Resultaten visar samtidigt att kondomanvändningen är fortsatt låg, och att många uppger att mensbesvär begränsar vardagen. Alarmerande många unga uppger också att de har varit utsatta för våld, i synnerhet sexuellt våld.
Majoriteten av unga är nöjda med sitt sexliv och hade positiva upplevelser av och njöt vid sitt senaste sextillfälle. De flesta kan även visa om de vill ha sex, och tycker att det är lätt att uppfatta om någon annan vill det, visar Folkhälsomyndighetens enkätundersökning bland nästan 9 500 personer 16–29 år.
Men det finns områden där ytterligare insatser behövs för att stärka ungas sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter (SRHR).
Utbredd utsatthet för våld
Tjejer uppger en högre grad av utsatthet för flera former av våld jämfört med killar. 24 procent av tjejerna har utsatts för vaginal, anal eller oral penetration mot sin vilja och 19 procent har utsatts för fysiskt våld under sex.
Ungefär en tiondel av unga svarar i undersökningen att de upplevt olika former av hedersrelaterat våld och förtryck, till exempel krav från ens familj om ens partners kön, etnicitet eller religion, och krav på att vänta med sex tills man är gift.
̶– Att så många unga utsatts för sexuellt våld och våld i samband med sex är alarmerande och oacceptabelt. Det är uppenbart att fler och effektivare våldsförebyggande insatser behövs. Även för hedersrelaterat våld och förtryck behöver vi förstärka förebyggande insatser, riskbedömningar och stöd, säger Olivia Wigzell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.
Kondomanvändningen är låg
Resultaten visar också att 45 procent av de unga som haft sex, har haft sex utan kondom med en ny eller tillfällig partner under de senaste 12 månaderna. Andelarna är liknande bland tjejer och killar, och oskyddat sex är vanligare i yngre åldersgrupper än äldre. Vidare har 19 procent av killarna och 37 procent av tjejerna testat sig för sexuellt överförda infektioner under de senaste 12 månaderna.
– Vi tolkar resultatet som att kondomanvändningen är för låg, och att alltför många unga utsätter sig för risker för sexuellt överförda infektioner och oönskade graviditeter där kondom skulle kunna skydda. Även den låga graden av testning medför en risk för spridning av sexuellt överförda infektioner, säger Lennie Lindberg, avdelningschef.
Mensbesvär begränsar vardagen för många unga
Mensbesvär är utbredda bland unga, men få söker hjälp för besvären. Många uppger även att mensbesvär begränsar deras vardag, genom att de inte deltar i skola, arbete eller fysisk aktivitet. 22 procent av menstruerande unga mellan 16 och 19 år har under de senaste sex månaderna stannat hemma från skolan vid varje mens, på grund av mensbesvär.
– Skolor, i synnerhet elevhälsan, skulle kunna arbeta mer systematiskt för att upptäcka och stödja unga med mensbesvär så att de kan delta i skolan under mens, säger utredare Klara Abrahamsson.
Fakta om undersökningen
Undersökningen UngKAB23, där KAB står för kunskap, attityder och beteende, syftar till att ta fram ny och aktuell kunskap om ungas sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter. Totalt 9 444 unga i åldrarna 16–29 år svarade på enkäten.