Ökad rörelse i vardagen – en vinst för hela samhället
LyssnaEnligt nya beräkningar kan minskat stillasittande och ökad fysisk aktivitet leda till lägre samhällskostnader och betydande vinster för individers hälsa.
Begränsat stillasittande och regelbunden fysisk aktivitet är effektiva åtgärder för att minska risken för flera icke-smittsamma sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, cancer och olika psykiatriska tillstånd. Enligt Folkhälsomyndighetens beräkningar uppgår samhällskostnaderna kopplade till stillasittande och otillräcklig fysisk aktivitet idag till cirka 16 miljarder kronor för dessa sjukdomar. Beräkningarna har gjorts på uppdrag av regeringen, och Folkhälsomyndigheten har även undersökt hur hälsovinster och samhällskostnader kan påverkas vid ökad fysisk aktivitet och minskat stillasittande.
– Nu har vi en bra bild av vad samhället kan vinna på att investera i att främja hälsa och rörelse. Stillasittande och otillräcklig fysisk aktivitet innebär kostnader för samhället genom att det kan leda till ökad sjukdomsbörda och förlorade levnadsår, säger Olivia Wigzell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Stor minskning av kostnader möjlig
Folkhälsomyndighetens analyser visar att samhällskostnaderna kopplade till stillasittande och otillräcklig fysisk aktivitet för ovan nämnda sjukdomar, skulle kunna minskas med 25 procent eller mer. Beräkningarna utgår från scenariot att en tiondel av befolkningen som idag rör på sig minst, skulle öka sin fysiska aktivitet till de rekommenderade nivåerna. Det innebär minst 150 minuters fysisk aktivitet per vecka, och ett minskat stillasittande – i beräkningarna mindre än 8 timmar av den vakna tiden.
För att rörelse ska bli en naturlig del av vardagen för alla i befolkningen behövs insatser inom flera olika områden.
– Att skapa gång- och cykelvänliga städer, rörelserika skolmiljöer och främja fysisk aktivitet på arbetsplatser är några exempel på åtgärder som bidrar till ökad rörelse i vardagen, säger Marita Friberg, utredare på Folkhälsomyndigheten.
Kan påverka symtom på stress och depression
En femtedel av alla fall av depression, stress och ångest kan kopplas till otillräcklig rörelse. Studier visar att begränsat stillasittande och pulshöjande aktiviteter som raska promenader kan minska symtom på stress, depression och ångest relativt snabbt. Inom hälso- och sjukvården används fysisk aktivitet som behandlingsmetod, genom fysisk aktivitet på recept. Eftersom psykiatriska tillstånd leder till många och långa sjukskrivningar kan insatser på detta område ge stora vinster för samhället.
Folkhälsomyndigheten fortsätter samtidigt att analysera och tillgängliggöra samhällskostnaderna för ohälsosamma levnadsvanor. Dessa underlag kan användas som stöd för prioritering av olika insatser för bättre levnadsvanor. Folkhälsomyndigheten ska under 2025 också förbereda inrättandet av ett nationellt kompetenscenter, som ska stärka arbetet med att främja fysisk aktivitet.