Här hittar du korta filmer som beskriver olika aspekter av folkhälsa. Filmerna kan du till exempel använda som diskussionsunderlag i ditt arbete.
Folkhälsoarbete
Nedan kan du se en kort film som ger inblick i det strategiska och praktiska folkhälsoarbete som sker på lokal och regional nivå i Sverige. Filmen speglar det arbete som görs av många aktörer tillsammans och ger en bild av det svenska folkhälsoarbetet. Filmen visar också Folkhälsomyndighetens roll i det gemensamma folkhälsoarbetet, även om inte alla våra uppdrag framgår i filmen. (1 min 42 sek)
Film: Folkhälsan i Sverige
Hälsa är en av de aspekter i livet som människor värderar allra högst. En god och jämlik hälsa är också en grundläggande förutsättning för att ett samhälle ska fungera väl och utvecklas. Hur ser det ut i Sverige? Titta på filmen Folkhälsan i Sverige.
Psykisk hälsa
Hur kan man beskriva psykisk hälsa och vad påverkar vår psykiska hälsa? Det får du veta mer om i den här animerade filmen (4 min 35 sek).
Film: Vad är psykisk hälsa?
Psykisk hälsa kan beskrivas som en tillgång eller resurs som gör det möjligt för oss människor att må bra och gör det möjligt för oss att uppnå vår fulla potential. Den psykiska hälsan påverkas av många saker. Den påverkas av ärftlig sårbarhet, vad vi gör, hur vi lever och vad vi är med om, men också av de rättigheter, möjligheter eller begränsningar som samhället och vår omgivning ger oss. I filmen beskrivs kortfattat vad psykisk hälsa är och vad den påverkas av.
Vad är psykisk hälsa?
I den här filmade presentationen beskriver Tommy Eriksson hur Folkhälsomyndigheten ser på begreppet psykisk hälsa och vad som påverkar den psykiska hälsan från samhällsnivå till individnivå (5 min 47 sek).
Film: Vad är psykisk hälsa? För dig som arbetar med psykisk hälsa
Den här filmade presentationen handlar om hur Folkhälsomyndigheten ser på begreppet psykisk hälsa och om att ord kan spela roll. Här beskriver Tommy Eriksson också översiktligt vad som påverkar den psykiska hälsan från samhällsnivå till individnivå.
Filmer inom området psykisk hälsa och suicidprevention
Övervikt och fetma
Denna animerade film visar att övervikt och fetma är en viktig orsak till ohälsa, och att samhällets utformning kan påverka förekomsten (46 sek).
Friluftsliv
I den här animerade filmen beskrivs naturens betydelse för vår hälsa och för ett friskt och hållbart samhälle (2 min 28 sek).
Miljöns betydelse för hälsan
Miljö+hälsa=sant
Det här är en film om miljörelaterad hälsa och hur vår omgivningsmiljö, både ute och inne, påverkar vår hälsa och våra förutsättningar, inte minst vad gäller barn.
Spel om pengar
I den här animerade filmen beskrivs betydelsen av att förebygga spel om pengar och spelproblem (1 min 32 sek).
Spelar det förebyggande arbetet någon roll?
Fler filmer om spel om pengar och spelproblem
Filmer och presentationer om spel om pengar och spelproblem (spelprevention.se)
Matmiljöns betydelse
Det är många olika faktorer som påverkar vad vi äter och via länken nedan kan du läsa mer om dem. Hur påverkar vår sociala och fysiska miljö våra matvanor och vår hälsa? Det får du veta mer om i den här animerade filmen (1 min 36 sek).
Matmiljöns betydelse för vår matkonsumtion och hälsa
Matmiljö
Filmer om implementering
Här har vi samlat information och material för dig som arbetar med att implementera insatser inom folkhälsoområdet:
Stöd för implementering inom folkhälsoområdet
Filmer om god och jämlik hälsa för samhällets utveckling
Film: Gör mer, bättre eller annorlunda
I filmen ”Gör mer, bättre eller annorlunda” berättar Olle Lundberg, professor i jämlik hälsa, hur vi kan få till det arbete som komplexa samhällsutmaningar kräver.
Film: Fyra frågor om hälsoekonomiska analyser
I filmen ”Fyra frågor om hälsoekonomiska analyser” förklarar Sofie Larsson, senior hälsoekonom på Folkhälsomyndigheten, hur aktörer i offentlig sektor kan använda sig av hälsoekonomiska analyser för att ta hänsyn till vilka insatser som kan ge mest nytta hälsomässigt per investerad krona.
Film: Hälsa och folkhälsa
Filmen Hälsa och folkhälsa förklarar begreppen hälsa och folkhälsa. Att god hälsa inte bara handlar om att vara frisk i medicinsk mening – och att god folkhälsa innebär att hälsan både är så god och så jämlikt fördelad som möjligt bland olika grupper i samhället.
Film: Hur ojämlikhet i hälsa uppstår
Likvärdiga förutsättningar för en god hälsa och ett gott liv gäller inte för alla människor i Sverige. Varför är det så? Titta på filmen för att lära mer.
Film: Insatser för en mer jämlik hälsa
Ett sätt för verksamheter att ”göra bättre eller annorlunda” kan vara att bli effektivare i att utforma system, tjänster och insatser som bidrar till en mer jämlik hälsa. Det finns olika angreppssätt för att göra det. Titta på filmen för att lära dig om några.
Film: Systematiskt och kunskapsbaserat arbete
Hur ska vi prioritera och få till rätt insatser som faktiskt gör skillnad i arbetet för en god och jämlik hälsa? För att utveckla ett systematiskt och kunskapsbaserat arbetssätt kan man använda fyra centrala steg.