Hälsoekonomi

Lyssna

Insatser för folkhälsan ska vara både hälsomässigt och ekonomiskt effektiva. De ska också bidra till en mer jämlik hälsa. Hälsoekonomiska analyser ger oss stöd i att bedöma vilka insatser som är mest kostnadseffektiva.

Illustration av att förebyggande insatser ger hälsovinster.

Bilden visar att tidiga och förebyggande insatser genererar hälsovinster på lång sikt.

Det finns både svenska och internationella studier som visar att många hälsofrämjande och förebyggande insatser är kostnadseffektiva ur ett samhällsperspektiv.

Målet med hälsoekonomiska analyser är att gemensamma resurser ska användas där de gör störst nytta. Liksom behandlande insatser inom hälso- och sjukvården behöver hälsofrämjande och förebyggande insatser inte alltid betala sig själva.

Det är inte alltid möjligt för kommuner och regioner att utföra egna hälsoekonomiska analyser. Man kan då undersöka om analyser som andra aktörer publicerat kan vara relevanta.

Film: Fyra frågor om hälsoekonomiska analyser

I filmen ”Fyra frågor om hälsoekonomiska analyser” förklarar Sofie Larsson, senior hälsoekonom på Folkhälsomyndigheten, hur aktörer i offentlig sektor kan använda sig av hälsoekonomiska analyser för att ta hänsyn till vilka insatser som kan ge mest nytta hälsomässigt per investerad krona.

Vad är sociala investeringar?

Sociala investeringar är ett begrepp som ibland nämns i samband med hälsoekonomi. Det finns ingen allmänt accepterad definition av begreppet, men grundtanken är att investera i förebyggande insatser för att uppnå minskade samhällsekonomiska kostnader. Exempelvis kan en kommun göra investeringar i barn och ungas psykiska hälsa och sedan följa upp om kostnaden för insatsen väger upp emot de potentiella kostnadsbesparingarna. Tanken är att sociala investeringar kan innebära nya lösningar på problem som karaktäriseras av komplexitet, osäkerhet och värdekonflikter. Detta genom att bland annat bryta kortsiktig ekonomisk styrning och främja samverkan.

Sociala investeringar innebär satsningar med både ett långsiktigt perspektiv och ett medvetet risktagande. Utifrån ett socialt investeringsperspektiv ses kostnader inom exempelvis offentlig verksamhet istället som investeringar i individer och ett mer hälsosamt samhälle. Sociala investeringar ska vara kunskapsbaserade, tydligt definierade och innebära samverkan mellan olika aktörer.

  • Insatserna ska vara kunskapsbaserade eller leda till metodutveckling.
  • Insatserna ska vara tydligt definierade och avgränsade.
  • Insatserna ska innebära någon form av samverkan mellan olika aktörer.

Den praktiska tillämpningen av sociala investeringar kan ta olika former, exempelvis genom en social investeringsfond.

Läs mer på sidan Hälsoekonomi

På sidan Hälsoekonomiska utvärderingar hittar du mer information om hälsoekonomisk teori och om hur man beräknar och bedömer kostnadseffektivitet:

Hälsoekonomiska utvärderingar

Mer läsning om hälsoekonomi

Hälsoekonomiska analyser

Litteratur om hälsoekonomi

Hälsoekonomiska verktyg

Sociala investeringar