Framgångsrikt arbetssätt ger hög vaccinationstäckning av gravida i Norrbotten

Lyssna

Vaccinationer är en viktig komponent i folkhälsoarbetet genom att förebygga och minska allvarlig sjukdom. Kikhosta orsakas av en bakterie som sprids mellan människor och under 2024 har antalet fall av kikhosta ökat kraftigt. Här intervjuas Nina-Mariia Alakulju som är samordningsbarnmorska i Norrbotten om deras framgångsrika arbete med att vaccinera gravida för att förhindra att spädbarn drabbas av allvarlig kikhosta.

Vaccination mot kikhosta ingår i det svenska barnvaccinationsprogrammet och sedan augusti 2022 rekommenderar Folkhälsomyndigheten vaccination av gravida för att skydda det nyfödda barnet. Vaccinet skyddar framförallt mot allvarlig sjukdom.

Nina-Mariia Alakulju

De allra yngsta spädbarnen behöver skyddas

Barn under ett år vaccineras vid tre, fem och 12 månaders ålder, vilket gör att de yngsta barnen helt saknar eller har ofullständigt skydd mot kikhosta.

– ”Kikhosta är allvarligt och ibland livshotande för de allra yngsta spädbarnen”, säger Nina-Mariia.

Nina-Mariia berättar att vaccination av gravida skyddar det nyfödda barnet genom att den gravida kvinnan producerar antikroppar som överförs till barnet.

Hög vaccinationstäckning i Norrbotten

När vi ställer frågan om hur Norrbotten lyckats få så många att vaccinera sig svarar Nina-Mariia:

– ” Vaccinet är gratis och lättillgängligt. Alla gravida informeras om vikten av att vaccinera sig och erbjuds vaccin under ordinarie besök på barnmorskemottagningen. Vår vaccinationstäckning har hållit sig stabil på 80 procent sen vi började att vaccinera gravida mot kikhosta.”

Barnmorskorna på mödrahälsovården vaccinerar gravida i samband med en ordinarie graviditetskontroll. Nina-Mariia berättar vidare att en bidragande orsak till den höga vaccinationstäckningen i Norrbotten är låg personalomsättning i mödrahälsovården som i sig kan öka tilliten hos vårdtagaren. Efter Folkhälsomyndighetens rekommendation om vaccination av gravida togs också ett snabbt beslut från chefsläkaren om att införa kostnadsfri vaccination i regionen.

– ”Efter samtal mellan mig, mödrahälsovårdsöverläkaren och Regionens vaccinationssamordnare fick vi igång arbetet snabbt , säger Nina-Mariia.

Samverkan inom och mellan regioner viktigt

Att ha färdiga upparbetade kanaler för att informera barnmorskor och gravida är en nyckel till smidigt vaccinationsarbete.

– ”Jag och mödrahälsovårdsöverläkaren uppmuntrar kontinuerligt och ger regelbunden feedback till barnmorskorna som utför själva arbetet. På det sättet håller vi ämnet levande”, säger Nina-Mariia

Nina-Mariia berättar vidare att alla landets samordningsbarnmorskor och mödrahälsovårdsöverläkare har ett välfungerande samarbetsforum.

– ”Vi har regelbundna möten i det Nationella nätverket för mödrahälsovård, där vi delger varandra information och delar goda exempel.”

Tips för att stärka arbetet med gravidvaccination

I dagsläget inkluderades inte vaccination av gravida mot kikhosta i det nationella vaccinationsregistret (NVR). Nina-Mariia berättar att tillgång till pålitlig statistik om vaccinationstäckning är viktigt för att kunna följa det arbete som görs dessutom kan resurser och finansiering vara en utmaning.

– ”En tänkbar lösning i framtiden skulle kunna vara att inkludera vaccinationer mot kikhosta som ges till gravida i barnvaccinationsprogrammet och på så sätt skydda de nyfödda. Det underlättar genomförandet och ger möjlighet till nationell uppföljning av vaccinationer.”, säger Nina-Mariia.

På frågan vilket tips Nina-Mariia har till andra regioner:

– ”Gör det lätt för gravida att få vaccinet: ge information till alla i målgruppen och erbjud gratis vaccination i samband med ordinariebesök hos barnmorskan!”

Läs mer