Datadrivet folkhälsoarbete i Karlskrona
LyssnaVill du ha tips och inspiration om hur man kan arbeta med uppföljning? Malin Hildingsson, strateg i social hållbarhet i Karlskrona kommun, berättar hur hon använder sig av nationella data och olika kunskapsstöd för att skapa bästa möjliga uppföljning och hålla sig uppdaterad inom folkhälsoområdet.
Karlskrona kommun arbetar med datadriven uppföljning av folkhälsoarbetet
I sitt dagliga arbete jobbar Malin tillsammans med kommunala förvaltningar som på olika sätt bidrar till en god och jämlik hälsa i Karlskrona. Och uppföljning är en viktig del i arbetet.
- När vi nu ska revidera vårt hållbarhetsprogram tar vi fram en underlagsrapport om hur vi mår i Karlskrona, berättar Malin. Rapporten hjälper oss att identifiera och prioritera bland alla behov. Vi utgår så långt vi kan från de kärnindikatorer som Folkhälsomyndigheten har tagit fram. Sen kompletterar vi med egen statistik från kommunen.
Malin tar även upp olika kunskapsstöd som en möjlighet till kompetensutveckling:
- Sen använder jag Folkhälsomyndighetens material också till kompetensutveckling för egen del. Till exempel var rapporten "Att mäta ojämlikhet i hälsa i praktiken" toppenbra för att kunna förklara för och svara på frågor från politiken om utvecklingen av ojämlikhet i hälsa.
Arbetet, menar Malin, har lett till ökad kunskap bland både politiker och tjänstepersoner om att hälsan är ojämlikt fördelad, men också att de har möjlighet att bidra till en ökad jämlikhet i hälsa. Man har fått en ökad förståelse för att hälsofrämjande och förebyggande arbete behövs i alla verksamheter.
- Utmaningen är att verkligen avsätta tid för uppföljning, det blir lätt att vi springer på och bara "gör saker", framför allt i pressade ekonomiska tider. Men ännu viktigare då med uppföljning så att vi verkligen lägger våra resurser där störst behov finns.