Skellefteå kommun arbetar med delaktighet

Lyssna

Målområde 7 i de åtta folkhälsopolitiska målområdena handlar om kontroll, inflytande och delaktighet. Det har Skellefteå kommun tagit fasta på i sitt folkhälsoarbete.

Det övergripande målet för folkhälsopolitiken är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation. Folkhälsopolitiken har åtta målområden. Målområde 7 handlar om kontroll, inflytande och delaktighet.

I Skellefteå kommun gör man verkstad av folkhälsopolitikens målområde 7

I Skellefteå kommun gör man verklighet av målområde 7 genom att låta ungdomarna komma till tals i ett ungdomsfullmäktige och genom att ordna en särskild kväll med och för ungdomar, ”En hyllning till framtiden”. Om det berättar Evelina Fahlesson, kommunalråd, och Lina Tjärnström, folkhälsostrateg, i intervjun ”Skellefteå kommun arbetar med delaktighet”. Dessutom får vi veta mer om folkhälsorådet i Skellefteå och Forum för folkhälsa i Västerbotten.

Skellefteå kommun arbetar med delaktighet

I filmen berättar berättar Evelina Fahlesson, kommunalråd, och Lina Tjärnström, folkhälsostrateg om Skellefteå kommuns arbete med delaktighet.

I en tidigare intervju berättar Lina Tjärnström om Skellefteå kommuns folkhälsopolitiska program

Skellefteå kommuns folkhälsopolitiska program

Evelina och Lina medverkar även i e-utbildningen God och jämlik hälsa för samhällets utveckling, där de berättar om hur de arbetar systematiskt och kunskapsbaserat för en god och jämlik hälsa utifrån kommunens aktuella behov och förutsättningar.

E-utbildning: God och jämlik hälsa för samhällets utveckling

Vill du veta mer om Skellefteå och deras lokala förutsättningar och få möjlighet till erfarenhetsutbyte?

Mötesplats social hållbarhet (SKR och Folkhälsomyndigheten i samverkan) bjuder in till och genomför den 9 oktober en konferens i Skellefteå med fokus på hållbara mötesplatser när samhället ställer om.

Läs mer och anmäl dig till: Hållbara mötesplatser när samhället ställer om – Skellefteå 9 oktober 2024

Målområde 7: Kontroll, inflytande och delaktighet

Målområde 7 innehåller följande fokusområden:

  • Ett jämlikt deltagande i demokratin
  • Ett jämlikt deltagande i det civila samhället
  • Arbetet för de mänskliga rättigheterna
  • Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter
  • Ökad kontroll inflytande och delaktighet för vissa individer och grupper

Det finns tydliga socioekonomiska skillnader i grad av kontroll, inflytande och delaktighet i Sverige. För att åstadkomma en god och jämlik hälsa är det viktigt att främja alla individers möjligheter till kontroll, inflytande och delaktighet i samhället och i det dagliga livet. Det gäller oavsett socioekonomisk bakgrund, kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsförmåga, sexuell läggning, ålder eller geografisk hemvist. Ur ett demokratiperspektiv är det viktigt med olika former av arenor som möjliggör inflytande och delaktighet. Tillgång till sociala sammanhang främjar den mellanmänskliga tilliten. Både deltagandet i det civila samhället och tillit till andra är högt i Sverige jämfört med de flesta andra länder, men det skiljer sig mellan olika grupper.

Folkhälsopolitikens målområden – Målområde 7: Kontroll, inflytande och delaktighet