Hiv- och STI-prevention – organisationsbidrag till ideella organisationer på riksnivå 2025

Lyssna

Ansökan öppen: Folkhälsomyndigheten fördelar statsbidrag i form organisationsbidrag till ideella riksorganisationer enligt förordningen (2006:93) om statsbidrag till verksamhet som är inriktad mot hiv, aids och vissa andra smittsamma sjukdomar.

Syfte med statsbidraget

Syftet med statsbidraget via förordningen (2006:93) är att förebygga spridning och minska konsekvenserna av hiv, aids och andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Syftet ska uppnås genom att statsbidraget ska förstärka och komplettera den offentliga sektorns insatser på området, genom stöd till organisationerna i deras arbete med utbildning, information, opinionsbildning och socialt stödjande arbete. Förordningen syftar även till att förstärka organisationers interna arbete med utveckling och kompetens.

Villkor för ansökan

Statsbidraget kan sökas av ideella organisationer som är verksamma på riksnivå. Vidare kan bidraget endast sökas av en ideell organisation som

  • är en juridisk person med ett allmännyttigt ideellt ändamål
  • har en organisation och verksamhet som inte strider mot demokratins idéer
  • bedriver arbete i form av förebyggande eller stödjande insatser i syfte att förebygga spridning eller minska konsekvenserna av hiv, aids eller andra sexuellt överförbara eller blodburna sjukdomar
  • har be­drivit sådan verksamhet som anges i punkt 4 under minst två år
  • har en treårsplan där det beskrivs vad organisa­tionen planerar att genomföra under denna period samt hur arbetet kommer att följas upp.

Ansök via webbformulär

bidrag.folkhalsomyndigheten.se

Anvisningar till ansökan om organisationsbidrag 2025 för riksorganisationer med verksamhet inriktad mot hiv, aids och vissa andra smittsamma sjukdomar

Beslut på ansökan

Beslut kommer att skickas ut i januari 2025 efter att vi på Folkhälsomyndigheten har fått riksdagens regleringsbrev i mitten av december.

Återrapportering till Folkhälsomyndigheten

Organisationer som beviljas bidrag ska redovisa hur pengarna har använts.

Folkhälsomyndigheten kommer att skicka ut anvisningar och underlag för återrapportering och ekonomisk redovisning under början av 2025 till de organisationer som har beviljats medel.

Tilldelade medel från Folkhälsomyndigheten ska särredovisas i organisationens bokföring, det vill säga vara åtskilda från övriga medel genom att bokföras på ett särskilt kostnadsställe eller projektnummer.

Bidragsmottagaren förbinder sig att följa Folkhälsomyndighetens beslut. Om avvikelser sker kan bidraget återkrävas.

Skicka in ansökan

Ansökan ska ha kommit in till Folkhälsomyndigheten senast den 1 september 2024. Formulär för underskrift ska skrivas ut, undertecknas av behörig firmatecknare och skickas in till Folkhälsomyndigheten per post till adressen nedan. Formuläret för underskrift blir tillgängligt och fylls i efter att den digitala ansökan skickats in.

Folkhälsomyndigheten,
Box 505
831 26 Östersund

För sent inkommen ansökan avvisas alltid.