Anvisningar till ansökan verksamhetsbidrag

Lyssna

Anvisningar till ansökan om verksamhetsbidrag för arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, branschorganisationer och partssammansatta organ på arbetsmarknaden för att främja psykisk hälsa och motverka psykisk ohälsa och suicid i arbetslivet 2025.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram anvisningar för att underlätta ifyllandet av ansökan om verksamhetsbidrag för insatser som syftar till att förebygga psykisk ohälsa och minska risker för suicid i arbetslivet.

Utöver de specifika uppgifterna för ansökan hittar ni de nya demokrativillkoren som gäller från 1 januari 2025 över övergripande villkor för statsbidrag.

Introduktion till bidraget och ansökan

Först ger vi på Folkhälsomyndigheten en introduktion till bidraget. Sedan går vi igenom steg för steg hur ansökningsformuläret ska fyllas i.

Krav för att kunna söka verksamhetsbidraget

Verksamhetsbidraget kan sökas av arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, branschorganisationer och partssammansatta organ på arbetsmarknaden. Vidare kan bidraget endast sökas av en ideell organisation som

  • är en juridisk person.
  • vilar på demokratisk grund och är demokratiskt uppbyggd.
  • är en organisation som bedriver riksomfattande verksamhet och riktar sig på utövare på lokal och regional nivå eller som bedriver verksamhet av riksintresse.
  • utformar sin verksamhet på ett sätt som är kostnadseffektivt och som möjlig­gör en uppföljning av insatsernas resultat.

Vilka kan ansöka

  • Arbetsgivarorganisationer- En sammanslutning/organisation av arbetsgivare som företräder deras intressen gentemot arbetstagare.
  • Arbetstagarorganisationer- En organisation som sluter samman arbetstagare för att företräda deras intressen gentemot arbetsgivare
  • Partsammansatt organ- Ett organ som består av representanter från de båda centrala sidorna – arbetstagare och arbetsgivare.
  • Branschorganisationer- En intresseförening för företag i en viss bransch arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, branschorganisationer och partssammansatta organ på arbetsmarknaden.

Definition av verksamhetsbidrag

Verksamhetsbidrag är ett specifikt bidrag som är till för att finansiera en eller flera målinriktade verksamheter. Med målinriktad verksamhet menas att aktiviteterna på längre sikt ska bidra till den aktuella förordningens eller det aktuella regeringsuppdragets syfte. Verksamheten kan pågå under en längre tid. Verksamhetsbidraget ska vara noggrant planerat och återrapporterat i relation till mål, genomförande och resultat.

Information om hur ansökan ska fyllas i

I ansökningsblanketten ska ni tydligt sammanfatta verksamheten ni söker bidrag för under året 2025. Ansökningsblanketten är en digital blankett som ni hittar på bidragets utlysningssida.

Ni kan skriva text direkt i ansökningsblanketten eller kopiera in text från ett annat dokument. Då är det dock viktigt att inte överskrida maximalt antal ord för fältet eftersom ansökningsblanketten automatiskt raderar den text som överskrider gränsen för antalet ord och då kan delar av texten gå förlorad.

Den digitala ansökan består av följande flikar:

  • grunduppgifter
  • verksamhetsbeskrivning
  • verksamhetsmål
  • budget
  • bilagor
  • skicka in ansökan.

Nedan beskrivs vilken information som ni ska fylla i under respektive flik. Ni kan när som helst välja att spara dokumentet för att återuppta ansökan vid ett senare tillfälle. Innan ansökan skickas in kommer den automatiskt att kontrolleras så att alla obligatoriska fält är ifyllda.

Kom ihåg att spara era inloggningsuppgifter som ni har skapat för att fylla i den digitala ansökan. Dessa använder ni igen om er ansökan beviljas och en reviderad budget- och aktivitetsplan begärs in av myndigheten. Samma inloggningsuppgifter ska även användas vid återrapportering av eventuellt tilldelade medel.

Grunduppgifter

Här fyller ni i information om den sökande organisationen, kontaktperson för ansökan, information om det konto som det ekonomiska bidraget ska utbetalas till, samt till revisor.

För beviljat bidrag som är fem prisbasbelopp eller mer krävs auktoriserad eller godkänd revisor som finns registrerad hos Revisorsinspektionen. För bidrag som är lägre än femprisbaslopp kan en förtroendevald revisor användas.

Sökt belopp i kr fylls inte i utan summeras automatiskt efter att ni har fyllt i summor under flik Verksamhet.

Verksamhetsbeskrivning

I den här delen ger ni övergripande information om er organisation. Informationen syftar till att ge Folkhälsomyndigheten en övergripande bild över er ordinarie verksamhet.

Medlemmar och lokalföreningar/medlemsorganisationer

Ange totalt antal medlemmar i organisationen. Ange även antal lokalföreningar eller medlemsorganisationer om det finns några samt uppdelningen av kvinnor och män.

Har organisationen aktivt arbetat med arbetsmiljöfrågor under de senaste två åren?

Kryssa svaret ja eller nej i rutan.

Bedriver riksomfattande verksamhet

Här ska ni ange om er organisation bedriver riksomfattande verksamhet och riktar sig till utövare på lokal och regional nivå eller bedriver verksamhet av riksintresse.

Hur förhåller sig er verksamhet till demokratins idéer, inklusive jämställdhet och jämlikhet?

Alla verksamheter som får stöd från Folkhälsomyndigheten ska vila på demokratisk grund och ha en demokratisk struktur. Läs demokrativillkor i slutet av anvisningarna.

Samverkan

Här ska ni beskriva om ni planerar att samarbeta med andra organisationer eller aktörer när ni genomför den planerade verksamheten.

Kort sammanfattning av och bakgrund till verksamheten

Ni börjar med att ge en kort och tydlig sammanfattning av verksamheten. Svaret är till för att Folkhälsomyndigheten ska få en översiktlig bild av den verksamhet ni vill genomföra under året. Det ska framgå varför verksamheten behövs (bakgrund), vem verksamheten vänder sig till (målgrupp), vad ni vill uppnå (syfte) och hur ni tänker er att uppnå detta (metod). Sammanfattningen kan komma att publiceras i rapporter och på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Problembeskrivning och bakgrundsanalys

Här ska ni beskriva bakgrunden till det huvudsakliga problemet dess orsaker och konsekvenser. Sedan beskriver ni de problem ni vill motverka med verksamheten, eller de områden som ni vill uppmärksamma.

Övergripande mål och förväntade effekter

Därefter ska ni beskriva huvudsyftet eller det medellångsiktiga målet för verksamheten, det vill säga vad ni förväntar er att verksamheten ska ha uppnått när samtliga aktiviteter har genomförts och verksamheten är avslutad.

Metod och arbetssätt

Beskriv kort vilka metoder och/eller arbetssätt som ni har för avsikt att använda för att genomföra de planerade insatserna.

Jämställdhet, jämlikhet och inkludering

Här ska ni beskriva hur ni avser arbeta med jämställdhets- och jämlikhetsperspektivet i verksamheten utifrån diskrimineringsgrunderna.

Uppföljning och utvärdering

Beskriv kortfattat hur ni planerar att följa upp och utvärdera användningen av verksamhetsbidraget. Under respektive verksamhetsmål anger ni hur uppföljningen ska ske för varje enskilt mål i form av mätbara indikatorer. Här ska ni istället beskriva om ni planerar att följa upp resultaten av verksamhetsmålen gemensamt, exempelvis i relation till ert övergripande mål. Ni ska även ange om ni planerar att analysera era uppföljningsresultat, det vill säga någon form av utvärdering. Ni ska ange om utvärderingen ska göras av er själva eller av någon extern aktör.

Verksamhetsmål

Ansökningsblanketten visar ett verksamhetsmål. Ni kan lägga till upp till fyra delmål genom att klicka på knappen ”Lägg till verksamhetsmål”. Verksamhetsmålen går inte att ta bort. Om ett verksamhetsmål har skapats men inte ska användas kan det därför lämnas tomt.

I den här delen beskriver ni er planerade verksamhet mer i detalj. Här beskriver ni målen för verksamheten, det vill säga mål som uppnås på kort sikt. Sedan beskriver ni planerade aktiviteter under respektive verksamhetsmål. Slutligen uppskattar ni vilka resultat ni tror att aktiviteterna under verksamhetsmålet kommer att leda till. Ni kan max uppge fyra delmål och åtta aktiviteter inom respektive delmål.

Verksamhetsmålen ska beskriva ett uppnått tillstånd, alltså hur ni vill att situationen ska vara när de verksamhetsmålets aktiviteter är genomförda. Observera att det är viktigt att ni skiljer på delmål och aktiviteter. Ett verksamhetsmål beskriver vad ni ska uppnå, medan aktiviteterna beskriver vad ni planerar att genomföra för att uppnå detta. Målet bör vara tydligt och avgränsat, och ska vara ett steg på vägen till att nå det medellångsiktiga målet med er verksamhet.

Målgrupper

Här väljer ni vilken målgrupp aktiviteten huvudsakligen riktar sig till. En aktivitet kan även rikta sig till flera målgrupper.

Planerade aktiviteter för att nå verksamhetsmålet

Här fyller ni i vilka aktiviteter ni planerar att genomföra. Ansökningsblanketten visar två aktiviteter per verksamhetsmål. Ni kan ange max åtta aktiviteter per delmål. Välj fler aktiviteter genom att klicka på knappen ”Lägg till aktivitet”. Vad detta innebär beskrivs nedan. Folkhälsomyndigheten använder den här informationen både som bedömningsgrund för ansökan, och i ett senare skede för att sammanställa statistik baserat på beviljade verksamheters återrapporteringar.

Kortfattad beskrivning

Här beskriver ni mycket kortfattat vad aktiviteten innebär. Ni får ange vilka aktiviteter ni tänker genomföra för att uppnå verksamhetsmålet. Aktiviteterna beskriver det praktiska arbetet ni ska utföra. Flera aktiviteter kan behövas för att uppnå ett verksamhetsmål. Beskriv tydligt vad aktiviteterna innebär.

Samverkan

Här ska ni beskriva om ni planerar att samarbeta med andra organisationer eller aktörer när ni genomför den planerade verksamheten

Sökt belopp för verksamhetsmålet

Här fyller ni i sökt belopp för verksamhetsmålet. Beloppet ska anges i jämna tusental vilket betyder att beloppet ska ha tre nollor på slutet. Exempelvis 255 000. Om ni räknat fram en detaljerad budget som inte är i jämna tusental ska ni avrunda sökt belopp till jämna tusental.

Förväntade resultat

Här ska ni beskriva vilka förändringar som kommer ske genom insatserna. Det kan till exempel handla om vilka resultat som ni bedömer att aktiviteterna inom verksamhetsmålet kommer att leda till på kort sikt. Om ni inte förväntar er några direkta resultat skriver ni ”inte relevant”.

Riskanalys för verksamhetsmålet

Beskriv vilka interna/externa riskfaktorer som kan äventyra uppfyllelsen av verksamhetsmålet. Redogör även för er plan för att hantera dessa risker.

Ansökan bör, under varje verksamhetsmål, innehålla en riskanalys gällande vilka faktorer som kan hindra uppfyllelsen av verksamhetsmålet samt en plan för hur identifierade risker ska hanteras.

Ansökningsblanketten visar en potentiell risk per delmål. Klicka på ”lägg till risk” för att beskriva fler risker. Ni måste ange minst en risk, och ni kan max ange tre stycken.

Ange hur ni avser att följa upp verksamhetsmålet

För att se om verksamheten når sina mål behövs mätpunkter utifrån vilka ni kan följa verksamhetens utveckling och resultat. De kallas ofta indikatorer. En första mätning eller beskrivning av situationen bör göras innan ni påbörjar arbetet för att kunna följa utvecklingen.

Kontrollera att ni har svar på följande frågor:

  • Hur planeras regelbunden uppföljning av kvalitet och resultat?
  • Hur och av vem eller vilka uppföljningen ska göras och redovisas?
  • Krävs uppföljning av enskilda aktiviteter och resurser?

Organisationen tillhandahåller insatser som bidrag lämnas för utan kostnad för den enskilde

Enligt myndighetens riktlinjer ska insatser och aktiviteter som bidrag lämnas för vara utan kostnad för den enskilde.

Uppföljning av verksamhetsmål

Här fyller ni i hur ni tänker följa upp verksamhetsmålet. Ni anger dels vad ni planerar att följa upp, det vill säga indikatorer för uppföljning. Sedan anger ni hur ni planerar att följa upp de indikatorerna. Uppföljningen ska spegla de aktiviteter som ni har angett under delmålet. Indikatorerna kan vara både kvantitativa och kvalitativa. Det är fördelaktigt om indikatorerna är enkla att ta fram och möjliga mäta eller bedöma på ett enkelt sätt. Till exempel kan antalet deltagare i en utbildning vara en indikator, och registrering av deltagarantalet ett sätt att följa upp den.

För Folkhälsomyndigheten är syftet med den här delen att säkerställa att ni planerar att följa upp och reflektera över om era aktiviteter leder till era mål.

Ansökningsblanketten visar en indikator för uppföljning per delmål. Klicka på ”lägg till indikator” för att beskriva fler indikatorer. Ni måste ange minst en indikator, och ni kan ange max ange tre stycken.

Budget

I det här avsnittet ska ni fylla i uppgifter om sökt budget och övrig ekonomi. Under de två första delkapitlen ska ni endast fylla i intäkter och kostnader som har med verksamhetsbidraget att göra. I budgetens tredje delkapitel ska ni redovisa övriga intäkter för er organisation. Vänligen observera att intäkterna i den tredje delen inte ska räknas samman med de två första kapitlen.

Intäkter: Totalt sökt verksamhetsbidrag från Folkhälsomyndigheten

I den här rutan summeras det totala verksamhetsbidraget som ni söker från Folkhälsomyndigheten. Beloppet summeras automatiskt baserat på de belopp ni angivit under fliken verksamhet. Notera att summorna under delmålen ska anges i jämna tusental, vilket betyder att totalsumman som anges här även ska vara i jämna tusental. Det betyder att beloppet ska ha tre nollor på slutet, till exempel 250 000.

Eftersom siffran summeras automatiskt behöver ni inte ange något här, men dubbelkolla att beloppet stämmer. Om beloppet inte stämmer ändrar ni under delmålen under flik 4.

Kostnader: Detaljerad budget

Här anger ni de kostnader som verksamhetsbidraget ska användas till under 2025. Ni ska fylla i kostnader per kostnadspost, vilka listas vertikalt i första kolumnen, och per delmål, vilka listas horisontellt i första raden. Exempel på vad som kan ingå i de olika kostnadsposterna beskrivs i delkapitlen längre ned.

Kostnaderna ska anges i jämna tusental, till exempel 1 000. Klicka på knappen "spara ansökan" för att uppdatera summerade värden. Dessa summeras automatiskt.

Det är viktigt att uppgifterna fylls i noggrant och baserat på ett detaljerat underlag. Undvik att fylla i budgeten med schablonkostnader. Dela till exempel inte upp den totala budgeten med samma belopp per delmål.

Ange endast kostnader som ni vill finansiera med det sökta bidraget från Folkhälsomyndigheten. De medel som ni söker från Folkhälsomyndigheten ska alltså vara särredovisade i organisationens bokföring, det vill säga vara åtskilda från organisationens övriga medel genom att bokföras på ett särskilt kostnadsställe eller projektnummer.

För att summera inlagda värden klicka på "spara ansökan". Summan för kostnader måste vara samma som summan för det intäkter, det vill säga det totalt sökta bidraget som anges i föregående fråga. Det går endast att skicka in ansökan om dessa visar samma belopp.

Personalkostnader

Här fyller ni i den personalkostnader som ni planerar att finansiera med verksamhetsbidraget. Personalkostnader inkluderar lön, semesterersättning och lönebikostnader såsom arbetsgivaravgifter och andra avgifter som är bundna till anställningen genom kollektivavtal eller motsvarande. Skattepliktig förmån får inte räknas in. Kostnadsfria eller subventionerade måltider till personal får inte finansieras av bidraget.

Kostnader för externa tjänster

Här anger ni kostnader för tjänster som ni betalar med faktura, till exempel utvärdering, konsulter, föreläsare och utbildningar som ingår i verksamheten ni söker medel för.

Materiel och utrustning kostnader

Här fyller ni i kostnader för material och utrustning som avser verksamheten som organisationen ansöker medel för. Detta kan till exempel vara tryckkostnader för material, kontorsmaterial eller mobiltelefon. Samtliga inköp ska kunna verifieras och särredovisas i bokföringen.

Administrativa kostnader

Administration innebär exempelvis telefoni, porto, försäkring eller bankkostnader. Dessa kostnader ska specificeras per kostnad om möjligt. Observera att administrativa kostnader ska specificeras och lämnas i bilaga.

Lokalkostnader

Här fyller ni i beräknade lokalkostnader som ni planerar att finansiera med verksamhetsbidraget. Ange kostnad för egen lokal och omkostnader, till exempel städning. Reparationer av lokal får inte finansieras av bidraget. Kopia på hyresavi eller beräkningsunderlag kan vid återrapportering begäras in av Folkhälsomyndigheten för den del av kostnaden som rör det sökta bidraget.

Inköp/investeringskostnader

Här fyller ni i eventuella inköp eller investeringar kopplade till verksamheten som ni söker medel för. Till exempel dataprogram eller annan utrustning som är kopplad till bidraget. Reparationer av utrustning får inte finansieras av bidraget.

Resor och logi

Här fyller ni i summan för planerade resor och logi. Resor och logi ska vara tydligt kopplade till aktiviteter i ansökan. Kostnaderna ska kunna styrkas i efterhand.

Revisorskostnad

Här fyller ni i eventuella kostnader för extern revisor. Om er organisation får bidrag som uppgår till minst fem prisbasbelopp ska ni använda en godkänd eller auktoriserad revisor som finns registrerad hos Revisorsinspektionen. Om bidraget är lägre än fem prisbasbelopp kan ni välja att antingen använda en auktoriserad revisor eller låta er förtroendevalda revisor i organisationen hantera uppdraget.

Mer om redovisning av statsbidrag

Information om annan finansiering/andra intäkter

I den här delen beskriver ni eventuella övriga intäkter under 2025, till exempel ekonomiskt stöd från andra finansiärer såsom myndighet, kommun, stiftelse eller förening. Ange även bidrag som ni har sökt men inte än har fått beviljat. Ange om det andra statsbidraget finansierar samma verksamhet som den här ansökan gäller. Om det inte gör det, beskriv tydligt vilken verksamhet respektive statsbidrag finansierar och hur de skiljer sig åt.

Aktivitets och övriga intäkter

Det kan även röra sig om intäkter i form av aktivitetsintäkter eller övriga intäkter. Aktivitetsintäkter kan till exempel vara inträden, insamlingar eller caféverksamhet. Om organisationen får lönebidrag ska det också fyllas i här, både som antal tjänster (specificeras under syfte) samt total summa lönebidrag. Övriga intäkter kan till exempel handla om hyresintäkter. Ni ska även ange vad ni ska använda bidraget eller inkomsten till.

Bilagor

Under denna flik beskriver ni era bilagor till er ansökan. Ni ska ha bilagorna som separata dokument. Bilagorna laddas med fördel upp digitalt. Om ni inte har dem digitalt kan ni skicka dem till Folkhälsomyndigheten per post, se adressen under fliken ”Skicka in ansökan”. I ansökningsblanketten anger ni om bilagorna skickas in digitalt eller per post.

Vilka bilagor ni ska ladda upp listas nedan. Bilaga 1-6 är obligatoriska för alla organisationer, och bilagorna som listas sedan är endast obligatoriska under de specificerade omständigheterna. Namnge bilagorna enligt namnen i tabellen nedan. Endast obligatoriska bilagor ska bifogas ansökan, alltså inget annat än de som listas nedan.

Om ni avser att komplettera ansökan med bilagor senare skriver ni det som kommentar på frågan om kommentar om bilagorna. Ange i så fall vilket datum ni kommer att skicka bilagorna oss.

Obligatoriska bilagor

Plan för långsiktigt arbete

I planen bör det framgå hur ni planerar er verksamhet under de kommande tre åren och hur ni planerar att följa upp arbetet. Den långsiktiga planen ska avse sökt bidragsår och två år framåt.

Organisationens stadgar och stiftelseurkund

Organisationens egna föreskrifter för verksamheten. Dessa bör vara daterade så att det framgår när de antogs.

Dokument som visar vem eller vilka som har rätt att företräda organisationen

Detta innebär årsmötesprotokoll eller annat protokoll där det framgår vilka som ingår i styrelsen inklusive deras befattning, samt vem eller vilka som är firmatecknare.

Verksamhets­ eller förvaltningsberättelse, inklusive balans- och resultaträkning

Beroende på hur stor organisationen är ska en verksamhets- eller förvaltningsberättelse bifogas för föregående verksamhetsår.

Verksamhetsberättelsen ska även innehålla en balans- och resultaträkning över organisationens ekonomi. Årsmötet ska godkänna verksamhetsberättelsen.

Revisionsberättelse för närmast föregående räkenskapsår

Om statsbidraget som söks är fem prisbasbelopp eller högre ska revisionsberättelsen vara gjord av en auktoriserad eller godkänd revisor som finnas registrerad hos Revisorsinspektionen. Om bidraget är under fem prisbasbelopp kan revisorsberättelsen vara gjord av en förtroendevald revisor.

Beskrivning av administrativa kostnader

Om ni söker bidrag för administrativa kostnader ska dessa specificeras i en bilaga. Det betyder att ni i en separat bilaga listar vad de administrativa kostnaderna består av. I ansökans budget anger ni klumpsummor för de administrativa kostnaderna.

Skicka in ansökan

Flik 6 är det sista steget i ansökningsprocessen och innebär att ni skickar in er ansökan. Ansökan slutförs i följande två steg:

  • Steg 1: Kontrollera att alla uppgifter i er ansökan är korrekta innan ni skickar in ansökan. Acceptera därefter villkoren och klicka på knappen ”Skicka ansökan”. Den digitala ansökan och digitala bilagor skickas därmed till Folkhälsomyndigheten.
  • Steg 2: Klicka på knappen ”Skriv ut exemplar för underteckning”. Därefter ska behörig firmatecknare skriva under ansökan. Ett original av blanketten skickas per post till: Folkhälsomyndigheten, Box 505, 831 26 Östersund.

Ansökan ska vara inkommen till Folkhälsomyndigheten senast den 5 maj 2025. Endast fullständiga ansökningar kan handläggas av Folkhälsomyndigheten. För sent inkommen ansökan avvisas alltid.

När ni har skickat in er ansökan får ni ett ärendenummer hos oss på Folkhälsomyndigheten, ibland förkortat änr. Ärendenumret är det nummer som visas högst upp till höger på er ansökan. I ert ärendenummer samlas och diarieförs dokumentation som är viktig för ert ärende hos oss.

Kontakt vid frågor

Vid frågor om innehållet i ansökan, skicka ett e­postmeddelande till, statsbidrag@folkhalsomyndigheten.se.

Vid tekniska frågor eller problem, skicka ett e­postmeddelande till bidrag@folkhalsomyndigheten.se. Ange vilket slags bidrag ni ansöker och vilket konto som används vid inloggning.

Demokrativillkor

Alla verksamheter som får projektbidrag från Folkhälsomyndigheten efter den 1 januari 2025 ska vila på demokratisk grund och ha en demokratisk struktur. Här beskriver vi det mer.

Statsbidrag lämnas inte till en organisation om den eller någon av dess företrädare som agerar inom ramen för verksamheten

  1. utövar våld, tvång eller hot mot en person eller på annat sätt kränker en persons grundläggande fri- och rättigheter,
  2. diskriminerar personer eller grupper av personer eller på annat sätt bryter mot principen om alla människors lika värde,
  3. försvarar, främjar eller uppmanar till sådana ageranden som anges i 1 eller 2, eller
  4. motarbetar det demokratiska styrelseskicket.

Statsbidrag lämnas inte heller till en organisation om det framkommer att någon av dess samarbetsorganisationer, eller en företrädare för samarbetsorganisationen, agerar på ett sådant sätt som anges i första stycket.

Om en organisation, dess företrädare, organisationens samarbetsorganisation eller samarbetsorganisationens företrädare har agerat på ett sådant sätt som anges i 4 a §, får stöd ändå lämnas till organisationen om det finns särskilda skäl. Vid denna bedömning ska det särskilt beaktas om

  1. organisationen har tagit avstånd från agerandet,
  2. organisationen har vidtagit adekvata åtgärder för att säkerställa att agerandet inte upprepas,
  3. det är fråga om ett enstaka agerande, och
  4. agerandet ligger långt tillbaka i tiden.

Vid allvarliga överträdelser av en samarbetsorganisation, eller dess företrädare, ska det vid bedömningen även särskilt beaktas om samarbetet har avbrutits.

Viktig information om att söka och ta emot statsbidrag

Myndigheten har formulerat ett antal övergripande villkor som alltid ska beaktas vid fördelning av medel om inget annat anges i regeringens uppdrag, särskilda beslut eller förordning.

  • Ansökan ska uppfylla de specifika kriterier som anges i varje uppdrag och vara relevant i förhållande till regeringsuppdraget, särskilda beslut eller förordning och bedöms utifrån myndighetens uppdrag, prioriteringar och ekonomiska utrymme.
  • De anvisningar som anges vid utlysning för att söka respektive statsbidrag ska följas.
  • För att en ansökan ska kunna behandlas ska den komma in till Folkhälsomyndigheten senast det datum som anges i utlysningen. Försent inkommen ansökan avvisas alltid.
  • Bedömning av ansökan sker med utgångspunkt från grunderna om god förvaltning bland annat legalitet, objektivitet, saklighet och likabehandling.
  • Bedömning av ansökan sker i konkurrens med övriga ansökningar om inget annat anges i uppdraget.
  • Folkhälsomyndighetens beslut i ärenden om fördelning av statsbidrag kan överklagas. Mer om hur ett beslut kan överklagas finns som bilaga till beslutet som skickas till sökande.
  • Ekonomiskt stöd kan avse hel- eller delfinansiering.
  • Statsbidrag lämnas inte till ideell organisation som har en registrerad skatteskuld för svenska skatter eller avgifter hos Kronofogdemyndigheten eller som är i likvidation eller försatt i konkurs.
  • Ekonomiskt stöd får inte ges till privatpersoner eller företag/bolag.
  • Ansökan och återrapportering ska alltid skrivas under av behörig företrädare/firmatecknare och handling ska bifogas som styrker att behörig företrädare/firmatecknare har rätt att skriva under.
  • Beviljade medel ska förbrukas under det år som statsbidraget avser om inget annat anges i regeringens uppdrag, särskilda beslut eller förordning och medel som inte förbrukas ska återbetalas i samband med återrapportering.
  • Statsbidrag söks för ett år i taget och beviljas under maximalt tre år till samma projekt om inget annat anges i uppdraget.
  • Organisation som erhåller ekonomiskt stöd ska respektera demokratins idéer vilket inkluderar jämställdhet, jämlikhet och förbud mot diskriminering.
  • Bidragsmottagaren förbinder sig att följa Folkhälsomyndighetens beslut. Om avvikelser sker kan statsbidraget återkrävas.
  • Förändringar av plan som verksamheten eller projektet beviljats medel för ska kommuniceras med och godkännas skriftligt i förväg av Folkhälsomyndigheten.