Anvisningar till ansökan om tillhandahållandet av en nationell stödlinje inom området psykisk hälsa och suicidprevention 2025

Lyssna

Den nationella stödlinjen ska rikta sig till personer med psykisk ohälsa och suicidalitet samt till anhöriga och närstående.

Vem kan bli aktuell för statsbidraget?

Statsbidrag får beviljas en organisation som utan vinstintresse kan:

  • tillhandahålla en dygnet-runt-öppen nationell stödlinje för psykisk hälsa och suicidprevention inom sex månader från det att ansökan godkänts
  • erbjuda telefon- och webbaserade stödinsatser utan kostnad för den enskilde
  • erbjuda anonyma och professionella stödinsatser på svenska och vid behov på andra språk
  • erbjuda information om andra viktiga aktörer och kan vidarebefordra personer till dessa aktörer
  • ha en långsiktig inriktning på verksamheten
  • basera stödinsatserna på relevant och aktuell kunskap inom respektive området samt erbjuder stödinsatserna på ett målgruppsanpassat sätt
  • ha organisatorisk eller annan nära anknytning till såväl klinisk verksamhet som forskning inom det relevanta området
  • utforma verksamheten på ett kostnadseffektivt sätt och på ett sätt som gör det möjligt att följa upp insatsernas resultat
  • ha en struktur för samverkan med regioner samt med Sveriges Kommuner och

Sista ansökningsdag

Ansökan ska komma in till Folkhälsomyndigheten senast 13 februari 2025. Ansökan som har kommit in för sent avvisas alltid.

Anvisningar för att fylla i ansökningsformuläret

I ansökningsformuläret ska ni tydligt sammanfatta det ni söker statsbidrag för och som ni planerar att genomföra under verksamhetsåret 2025.

Ansökan består av fem delar som ska fyllas i.

  1. Grunduppgifter
  2. Om verksamheten
  3. Budget
  4. Bilagor
  5. Underskrift

I blanketten finns ett antal uppgifter som ska fyllas i. Nedan beskrivs vilken information som ni ska fylla i under respektive rubrik och frågeställningar som kan vara bra att fundera över.

Grunduppgifter

Här fyller ni i information om den sökande organisationen och kontaktperson för ansökan. Fyll i information om konto som statsbidraget ska betalas ut till samt kontaktuppgifter till revisor/ekonomichef.

Om verksamheten

Svara på frågorna som är kopplade till förutsättningarna för att kunna sätta igång och sköta en nationell stödlinje inom psykisk hälsa och suicidprevention.

  • Hur ska ni tillhandahålla en dygnet-runt-öppen nationell stödlinje för psykisk hälsa och suicidprevention inom sex månader från det att ansökan beviljats?
  • Kommer stödinsatserna vara utan kostnad för den enskilde?
  • Beskriv vilka kompetenser det kommer finnas för att kunna erbjuda anonyma och professionella stödinsatser på svenska och vid behov på andra språk.
  • Beskriv hur ni kommer informera om andra aktörer och hur ni kommer hänvisa till vård, till exempel 1177 och 113 med mera.
  • Beskriv hur er långsiktiga inriktning på verksamheten ser Hur tänker ni säkerställa vidareutbildning och stöd till personalen?
  • Beskriv hur ni hämtar in aktuell kunskap inom psykisk hälsa och suicidprevention och baserar insatserna på detta.
  • Beskriv hur ni kommer erbjuda stödinsatserna på ett målgruppsanpassat sätt.
  • Beskriv hur er organisation har nära anknytning till klinisk verksamhet och till forskning inom psykisk hälsa och suicidprevention.
  • Beskriv hur verksamheten utformas på ett kostnadseffektivt sätt.
  • Beskriv hur uppföljning av insatsernas resultat kommer
  • Beskriv vilken struktur för samverkan med regioner samt med Sveriges Kommuner och Regioner ni kommer ha.
  • Beskriv hur ni jobbar med jämställdhetsperspektivet.
  • Beskriv hur ni jobbar med funktionshinderperspektivet.
  • Beskriv hur ni tänker använda er av patient-, brukar- och egenerfarenhetsperspektivet i arbetet med stödlinjen

Budget

Statsbidrag som ni får från Folkhälsomyndigheten ska redovisas separat i organisationens bokföring. Det vill säga att statsbidraget ska vara åtskilda från organisationens övriga medel och bokföras på ett särskilt kostnadsställe eller projektnummer.

Under budgetens två första delar (A och B) ska ni endast redovisa de intäkter och utgifter som har med det sökta statsbidraget att göra. I den sista delen (C) ska ni redovisa övriga intäkter men utan att räkna samman med ovanstående delar (A och B).

Ni ska ange sökt belopp i jämna tusental vilket betyder att beloppet ska ha tre nollor på slutet, till exempel 250 000. Om ni räknat fram en detaljerad budget som inte är i jämna tusental sak ni avrunda sökt belopp till jämna tusental.

Intäkter 2025

Fyll i den summa som ni söker statsbidrag för.

Personalkostnader inklusive sociala avgifter 2025

Beskriv kostnaderna som statsbidraget ska finansiera. Ni utgår från budgeten när statsbidraget ska redovisas.

Här beskriver ni

  • befattning
  • tjänstgöringsgrad i procent och
  • kostnader per anställd person som ska finansieras med

Personalkostnader inkluderar lön, semesterersättning och lönebikostnader som arbetsgivaravgifter och andra avgifter som är bundna till anställningen genom kollektivavtal eller motsvarande. Skattepliktig förmån får inte räknas in.

Grundlön (månads- eller timlön), antal tjänster och omfattning i procent ska anges. Exempel: 1 projektledare/forskare, månadslön heltid 28 000, omfattning 100 procent, i 12 månader + lönebikostnader = 504 000 kr. Belopp: 504 000 kr.

Kostnad för externa tjänster

Här anger ni kostnader för tjänster som ni betalar med faktura, till exempel arvoden till konsulter och föreläsare som ni avser att använda i den verksamhet ni ansöker medel för.

Material och utrustning

Material och utrustning kan vara trycksaker, kontorsmaterial och mobiltelefon. Ni ska kunna verifiera och redovisa samtliga inköp separat i bokföringen.

Administrativa kostnader

Administrativa kostnader kan vara telefoni, porto, försäkring, bankkostnader och ska beskrivas per kostnad i mesta möjliga mån. Här ska inga personalkostnader eller kostnader för tjänster anges. Observera att ni ska beskriva de administrativa kostnaderna och lämna in i bilaga.

Lokalkostnader

Redogör för lokalkostnader som är relevanta för det sökta statsbidraget. Uppge kostnad för egen lokal och omkostnader, exempelvis städning (ej reparationer). Vi kan komma att begära in kopia på hyresavi eller beräkningsunderlag.

Investeringar/inköp

Uppge inköp eller investeringar som ni planerar för. Det kan vara inköp av teknisk utrustning (ej reparationer).

Resor och logi

Resor och logi ska vara kopplade till verksamheten. Ni bör använda er av det billigaste/mest kostnadseffektiva resesättet. Redogör för resornas syfte och varför de ska genomföras. Ni ska kunna styrka kostnaden i efterhand.

Revisorskostnad

Här anger ni kostnader för revisorsgranskning.

Den kvalificerade revisorn, det vill säga auktoriserad eller godkänd revisor, ska finnas registrerad hos Revisorsinspektionen.

Mer om redovisning av statsbidrag

Övriga intäkter 2025

Här anger ni om er organisation tar emot annat statsbidrag för samma verksamhet. Det kan vara från andra myndigheter, kommuner, regioner, stiftelser, föreningar eller samarbetspartners och finansiärer.

Om organisationen inte har något ekonomiskt stöd från andra instanser, markera det i blanketten.

Bilagor som ni ska bifoga med ansökan

Obligatoriska bilagor till ansökan är:

  • Handlingar som visar vem eller vilka som har rätt att företräda den juridiska personen.

Om verksamheten är en ideell organisation ska även följande bilagor bifogas:

  • Treårsplan för organisationens verksamhet

Bifoga den treårsplan som organisationen antagit. I treårsplanen bör det framgå hur ni planerar er verksamhet under dessa tre år. Treårsplanen ska avse sökt bidragsår och två år framåt.

  • Verksamhets- eller förvaltningsberättelse inklusive balans- och resultaträkning, senast beslutade.

Denna redogör för organisationens verksamhet och ekonomi under föregående år.

  • Revisionsberättelse för närmast föregående räkenskapsår
  • Organisationens aktuella stadgar eller stiftelseurkund Dessa är organisationens egna föreskrifter för

Senast den 13 februari 2025 ska ansökan komma in till Folkhälsomyndigheten. Bilagor kan mejlas.

Sökande får möjlighet att komplettera ansökan med fullständiga handlingar i efterhand. Om ni inte kompletterar ansökan kommer vi pröva ansökan i befintligt skick. Meddela om ni tänker komplettera ansökan med bilagor senare.

Posta ett underskrivet original av ansökan till:

Folkhälsomyndigheten
Box 505
831 26 Östersund

Mejla bilagor till: info@folkhalsomyndigheten.se