Statsbidrag till organisationer inom civila samhället som arbetar med rörelsefrämjande aktiviteter 2025

Lyssna

Ansökan öppen: Folkhälsomyndigheten utlyser nio miljoner kronor i verksamhetsbidrag till organisationer inom civila samhället som arbetar med rörelsefrämjande aktiviteter och som inte omfattas av de etablerade idrotts- eller friluftslivsstöden via Riksidrottsförbundet eller Svenskt Friluftsliv.

Syftet med statsbidraget

Syftet är att skapa förutsättningar för fler organisationer att bidra till en god och jämlik hälsa genom att stärka och skapa ytterligare vägar till ökad rörelse och en aktiv fritid, inte minst bland barn och unga.

Bakgrund

Att främja fysisk aktivitet på samhällsnivå bidrar till förbättrad folkhälsa. Ökad fysisk aktivitet och minskat stillasittande gynnar inte bara individers hälsa, livskvalitet och livslängd, utan har också positiva effekter på andra viktiga samhällsmål. Till exempel kan det minska vårdkostnader och antalet sjukskrivningar. Förutsättningarna till fysisk aktivitet skiljer sig mellan olika grupper i samhället. Satsningen strävar efter att förbättra folkhälsan och främja jämlikhet genom att stärka och utveckla möjligheterna till ökad rörelse och aktiv fritid. Den riktar sig specifikt till grupper som är mest drabbade av ohälsa, med målet att utjämna hälsoklyftorna. Samtidigt har satsningen som ambition att bedriva en hållbar och långsiktig verksamhet.

Vilka kan ansöka

Bidraget kan sökas av organisationer inom det civila samhället. Organisationens verksamhet får inte omfattas av de etablerade idrotts- eller friluftsstöden via Riksidrottsförbundet eller Svenskt Friluftsliv.

Villkor för ansökan

Statsbidrag kan sökas av en organisation som:

  • är en juridisk person med ett allmännyttigt ideellt ändamål
  • bedriver en verksamhet som inte strider mot demokratins idéer, vilket inkluderar jämställdhet och förbud mot diskriminering
  • bedriver en verksamhet som främjar fysisk aktivitet och rörelse
  • samverkar med andra aktörer inom civilsamhället eller med offentlig sektor
  • har minst tre års dokumenterad verksamhet
  • förbinder sig att medverka i utvärdering och mätning av statsbidragets effekt
  • inte har fått beviljat statsbidrag för 2025 för samma verksamhet som denna utlysning avser
  • har geografisk spridning och bedriver verksamhet i ett flertal län och/eller kommuner
  • utformar sin verksamhet på ett sätt som är kostnadseffektivt och som möjliggör en uppföljning av insatsernas resultat.

Ansökningsformulär och anvisningar

Endast fullständiga ansökningar handläggs av Folkhälsomyndigheten. Ansökningar som inkommer för sent avvisas alltid.

Beslut på ansökan

Besluten skickas ut under juni månad 2025.

Återrapportering till Folkhälsomyndigheten

Organisationer som beviljas statsbidrag ska redovisa hur pengarna har använts.

Folkhälsomyndigheten kommer att skicka ut anvisningar och underlag för verksamhetsredovisning och ekonomisk redovisning under slutet av 2025 till de som beviljats medel.

Skicka in ansökan

Ansökan ska komma in till Folkhälsomyndigheten senast den 5 maj 2025.

Formulär för underskrift ska skrivas ut, undertecknas av behörig firmatecknare och skickas in till Folkhälsomyndigheten per post via adressen nedan. Formuläret för underskrift blir tillgängligt och fylls i efter att den digitala ansökan skickats in.

Folkhälsomyndigheten
Box 505
831 26 Östersund

Det finns även möjlighet att skicka in ansökan och skriva under digitalt via tjänsten Visma Addo. Det krävs e-legitimationen Bank-ID för att kunna skicka in ansökan via denna e-underskrifttjänst.

Information om e-underskrifter