Sök publikationer
Lyssna1162 träffar inom Publikationer
-
Undersökning av immunologiskt svar mot SARS-CoV-2 hos barn, unga och skolpersonal – En pilotundersökning i fyra skolor i Stockholm
Publicerad:Under november och december 2020 genomförde Folkhälsomyndigheten en mindre undersökning kring immuniteten för covid-19 hos barn, unga och personal i totalt fyra skolor i Stockholm. Detta var ett samarbete med personal från Sachsska barn-och ungdomssjukhuset, Södersjukhuset och Astrid Lindgrens
-
Unga och spel om pengar – Resultat från en undersökning om spel om pengar bland unga 16–19 år och föräldrar 2021
Publicerad:Rapporten riktar sig till personer som arbetar med planering, samordning eller förebyggande arbete inom myndigheter, kommuner, regioner, spelbolag och föreningar, och tillpersoner som arbetar med unga i olika sammanhang som skola, socialtjänst och föreningsliv.
-
Uppföljning av funktionshinderspolitiken – Beskrivning av nuläge samt möjliga utvecklingsområden
Publicerad:Rapporten utgör en nulägesbeskrivning av arbetet med strategin för systematisk uppföljning av funktionshinderspolitiken.
-
Uppföljningstid efter hivexposition – Vägledning från Folkhälsomyndigheten och Referensgruppen för antiviral terapi (RAV)
Publicerad:Denna rapport analyserar kunskapsläget för uppföljningstid efter hivexposition och ger rekommendationer för uppföljningstid för hivtestning. Rapporten riktas till personal inom hälso- och sjukvård samt övriga mottagningar där hivtestning tillhandahålls.
-
Upphävande av Folkhälsomyndighetens allmänna råd (FoHMFS 2014:16) om radon inomhus HSLF-FS 2019:22
Publicerad:Ändringsförfattning. Beslutade: 7 oktober 2019. Gäller från och med: 1 november 2019.
-
Upphävande av Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2020:12) om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 m.m. HSLF-FS 2021:73
Publicerad:Ändringsförfattning. Beslutade: 24 september 2021. Gäller från och med: 29 september 2021.
-
Utvärdering av Länsstyrelsens kunskapsstöd om barn och ungas skärmtid och spelande – En sammanfattning
Publicerad:I rapporten sammanfattas resultaten från utvärderingen av Länsstyrelsens kunskapsstöd om barn och ungas skärmtid och spelande. Syftet med utvärderingen var att undersöka vilken spridning materialet fått och hur användbara föräldrar och lärare upplevde att filmerna i kunskapsstödet var.
-
Vaccination against mpox – a second update of vaccine recommendations due to increased spread of mpox clade 1
Publicerad:The Public Health Agency of Sweden has updated the recommendations for mpox vaccination due to increased spread of clade 1.
-
Vaccination mot covid-19 under andra halvåret 2022 – Kunskapsunderlag, juni 2022
Publicerad:Kunskapsunderlag för rekommendationer för vaccination mot covid-19 hösten 2022. Folkhälsomyndigheten rekommenderar ytterligare en påfyllnadsdos, en ”höstdos,” till vissa grupper från den 1 september 2022. Vilken dos det blir till antal kan skilja sig åt beroende på tidigare rekommendationer.
-
Vägledning för kommunernas granskning av ansökan om tillstånd för att sälja tobaksvaror
Publicerad:Version 2 Denna vägledning är ett stöd för kommunernas handläggning och prövning av ansökan om tillstånd för att sälja tobaksvaror. Vägledningen omfattar prövning av både detalj- och partihandel. Syftet är att skapa föruts
-
Vägledning för kommunernas tillsyn över den unika identitetsmärkningen och säkerhetsmärkningen på tobaksvaror
Publicerad:Version 3 Den här vägledningen vänder sig till dig som är kommunal handläggare och som bedriver tillsyn över den unika identitetsmärkningen och säkerhetsmärkningen på tobaksvaror, gentemot detaljhandlare. Kommunen har bara möjlighet att
-
Vägledning gällande tillståndsbeslut för tobaksvaror som kommunen ska skicka in till Folkhälsomyndigheten
Publicerad:Syftet med vägledningen är att skapa förutsättningar för kommunerna att utforma besluten om tillstånd på ett enhetligt sätt. Folkhälsomyndigheten kan endast vägleda kommunerna om vad myndigheten önskar att ett beslut ska innehålla.
-
Välkommen till dialogduken
Publicerad:Ett verktyg som hjälper oss att samtala om hur vi kan konkretisera det förebyggande arbetet kring ANDTS och använda kunskapen om risk- och skyddsfaktorer på regional och lokal nivå. Verktyget bygger på de två första faserna i Snabbguidens arbetsmodell som används för att kvalitetssäkra arbete i
-
Vår livsmiljös betydelse för en god och jämlik hälsa
Publicerad:Hur våra samhällen och städer är utformade påverkar hur vi arbetar, umgås och förflyttar oss. Detta påverkar i sin tur vår hälsa. Folkhälsomyndigheten har tagit fram materialet för att belysa vikten av att planera och bygga hälsofrämjande livsmiljöer för en god och jämlik hälsa i befolkningen.
-
Vården kan minimera spridningen av VRE
Publicerad:Denna broschyr är en komprimerad version av kunskapsunderlaget Vankomycinresistenta enterokocker – VRE och innehåller rekommendationer om hur sjukvården kan minimera spridningen av VRE. I den finner du ett uppslag i form av en checklista att sätta upp på lämpligt ställe.
-
Varningssystem Narkotika (VSN) – Regeringsuppdrag om varningssystem för att motverka narkotikarelaterad dödlighet
Publicerad:Faktabladet innehåller information om VSN, en webbportal där offentliga aktörer kan dela information och kunskap om narkotika med medmålsättningen att förebygga narkotikarelaterade skador och dödsfall.
-
Säkra biorisker – Ett verktyg för hantering av biorisker vid laboratorier
Publicerad:Säkra biorisker beskriver ett webbaserat verktyg för självskattning av bioriskhantering som Folkhälsomyndigheten har tagit fram. Syftet är att underlätta för verksamheter som hanterar biologiska material och smittämnen så att de kan tillämpa CWA 15793, en internationell överenskommelse som
-
Swedres 2001 – A Report on Swedish Antibiotic Utilisation and Resistance in Human Medicine
Publicerad:The report shows statistics on antibiotic sales and antibiotic resistance in bacteria from both humans and animals.
-
Hantera värmeböljor – Information om risker och praktiska råd till personal inom vård och omsorg
Publicerad:Uppdaterad:Broschyren vänder sig till personal inom vård- och omsorg. Skriften berättar om hur värme påverkar kroppen, om riskläkemedel samt hur vårdpersonal kan bidra till att förebygga ohälsa och sjukdom till följd av värme.
-
Stigmatisering kopplad till psykisk ohälsa
Publicerad:I detta faktablad beskriver vi vad stigmatisering är och vilka konsekvenser det har. Faktabladet riktar sig främst till dig som arbetar med folkhälsa, speciellt med främjande och förebyggande arbete inom psykisk hälsa och suicidprevention i regioner, kommuner och organisationer.
-
Tillgänglighet till särskilt viktiga antibiotika – En pilotstudie av en alternativ ersättningsmodell
Publicerad:Uppdaterad:I rapporten visar att den testade ersättningsmodellen ledde till ökad tillgång på de aktuella antibiotikaprodukterna i vårt land och dessutom tillgång tidigare än andra jämförbara europeiska länder.
-
Till dig som är vårdnadshavare till ett litet barn – Skydda ditt spädbarn mot luftvägsinfektioner som RS-virus och kikhosta (arabiska)
Publicerad:Faktabladet på arabiska innehåller en kort sammanfattning av hur man kan skydda spädbarn mot luftvägsinfektioner som till exemepel RS-virus och kikhosta.
-
Till dig som ska vaccineras mot difteri, stelkramp och kikhosta (Dari)
Publicerad:Uppdaterad:Faktabladet på dari vänder sig till elever, barn och unga i skolan, om vaccination mot difteri, stelkramp och kikhosta i det svenska vaccinationsprogrammet.
-
Till dig som ska vaccineras mot mässling, påssjuka och röda hund (dari)
Publicerad:Uppdaterad:Ett faktablad till elever, barn och unga i skolan, om vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund. Informationen är på dari.
-
Tänk efter i vilket sällskap du berusar dig – Till nyblivna föräldrar
Publicerad:Den här foldern vänder sig till föräldrar som nyligen fått barn och beskriver hur små barn kan uppleva det när vuxna dricker alkohol. Den uppmanar föräldrar att fundera på om det finns någon anledning att ändra sina alkoholvanor när man blivit förälder.