Hälsan hos elever inom kommunal vuxenutbildning
LyssnaI den här studien – Hälsan hos elever inom kommunal vuxenutbildning – redovisas hälsan och förutsättningar för hälsa bland elever på kommunal vuxenutbildning (komvux).
Studien visar att komvuxelevers hälsa och förutsättningar för hälsa ser olika ut i de olika elevgrupperna och jämfört med befolkningen i stort. Eleverna har därmed olika möjligheter att utveckla sina kunskaper och sin kompetens och klara sin utbildning. Att klara sin utbildning är viktigt för att kunna stärka sin ställning i arbets- och samhällslivet.
Målet för komvux är enligt skollagen att vuxna ska stödjas och stimuleras i sitt lärande. De ska ges möjlighet att utveckla sina kunskaper och sin kompetens för att stärka sin ställning i arbets- och samhällslivet, och främja sin personliga utveckling. Komvux ska ge en god grund för elevernas fortsatta utbildning och utgöra en bas för den nationella och regionala kompetensförsörjningen till arbetslivet. Komvux är en arena där vi kan nå elever för hälsofrämjande insatser.
Kunskapen från studien kan vara relevant för aktörer som arbetar med utbildningsfrågor på olika nivåer. Särskilt kommunerna som är huvudmän för komvux, utförare av komvuxutbildningen samt folkhälsostrateger eller motsvarande.
Kunskapen är också viktig i vårt arbete att samordna och stödja det nationella folkhälsoarbetet. Rapporten är en fördjupning inom folkhälsopolitikens målområde 3 ”Arbete, arbetsförhållanden och arbetsmiljö”, där utbildning och kompetensutveckling i vuxen ålder är viktiga för att öka individers möjligheter att komma in på arbetsmarknaden och i förlängningen för en god hälsa.
Om studien
Vår rapport om komvuxelevers hälsa är en registerbaserad studie med data från nationella hälsoregister från Socialstyrelsen, med ett antal olika diagnoser för vård respektive läkemedelsförskrivning. Information om olika förutsättningar för hälsa hämtas från Statistiska centralbyråns (SCB) sociodemografiska register. Uppgifter om eleverna har hämtats från SCB:s komvuxregister.
Relaterad läsning
