Nationella folkhälsoenkäten 20 år: Så har resultaten använts

Lyssna

Nationella folkhälsoenkäten ”Hälsa på lika villkor?” (HLV) har under 20 års tid genomförts i Sverige i syfte att följa hälsoutvecklingen i befolkningen och förutsättningarna för en god och jämlik hälsa. En aktuell målgruppsanalys visar att HLV-data används brett i samhället. Resultaten har legat till grund för politiska prioriteringar och lagförslag så väl som forskning och kunskapsuppbyggnad. Analysen visar också vilka ämnen som rönt störst uppmärksamhet och på vilket sätt HLV kan användas i det fortsatta folkhälsoarbetet.

Nationella folkhälsoenkäten genomförs vartannat år och omfattar ett nationellt urval om 45 000 personer av Sveriges befolkning plus regionala tilläggsurval. Frågorna i enkäten rör bland annat självupplevd hälsa, levnadsvanor, så som matvanor och alkoholvanor, social och ekonomisk situation och trygghet. Nationella folkhälsoenkäten har utvecklats från regionala frågebanker och befolkningsundersökningar till att idag utgöra ett underlag för Sveriges officiella statistik.

En inventering av hur HLV-resultaten använts över tid har genomförts genom sökningar i databaser, rapporter från regionerna, beställarinventering och nedladdningsuppgifter. Målgruppsanalysen visade att data från HLV används av beslutsfattare på olika nivåer för prioriteringar och lagförslag, av forskare för publicering i internationella tidskrifter, och av myndigheter, kommuner, regioner, ideella organisationer och nyhetsförmedlare i rapporter eller nyhetspubliceringar. Analysen visade vidare att populära ämnesområden att beställa eller ladda ner rör alkoholkonsumtion, psykisk hälsa samt matvanor och relaterade hälsoutfall.

HLV kompletterar registerdata om befolkningens hälsa då mycket av den information som erhålls om levnadsvanor och självupplevd hälsa inte dokumenteras i nationella register. Undersökningen är därmed en viktig källa för prognoser av framtida vårdbehov. HLV-data kan även användas för exempelvis uppföljning av trygghetsfrämjande och hållbar samhällsplanering.

Undersökningsresultat kan laddas ner på Folkhälsomyndighetens webbplats i form av tabeller och diagram i statistikdatabasen Folkhälsodata och visualiseringsverktyget Folkhälsostudio.

Relaterad läsning

Nationella folkhälsoenkäten ”Hälsa på lika villkor?”

Författare: Folkhälsomyndigheten
Publicerad:
Antal sidor: 2
Artikelnummer: 24194