WHO rekommenderar skatt och subventioner för att främja hälsosam livsmedelskonsumtion

Lyssna

Pris på livsmedel påverkar människors val, köp och konsumtion och är en viktig faktor i matmiljön. Olika ekonomiska policyåtgärder för att påverka prissättningen av livsmedel kan därför vara ett sätt att påverka matmiljön, som är en viktig förutsättning för hälsosam livsmedelskonsumtion och jämlikhet i hälsa.

Faktabladet sammanfattar WHO:s rekommendationer kring skatter och subventioner för att främja hälsosam livsmedelskonsumtion och sätter dem i relation till dagens livsmedelskonsumtion, samt ger även exempel på vad som görs i och utanför Sverige.

Faktabladet är en del i en faktaserie om riktlinjer och rekommendationer från WHO om policyåtgärder som länder kan införa för att främja hälsosam livsmedelskonsumtion i befolkningen. Faktabladet riktar sig huvudsakligen till dig som beslutsfattare på nationell nivå, samt till andra som arbetar för en mer hälsosam livsmedelskonsumtion.

Relaterad läsning

Författare: Folkhälsomyndigheten
Publicerad:
Antal sidor: 4
Artikelnummer: 25013