Nationella referenslaboratorier för polyomavirus

Här finns information om analyser, svarstider, avgifter samt övriga funktioner NRL tillhandahåller.

Omfattning

JC-virus, BK-virus, övriga polyomavirus.

Fördelning av uppdrag

Akademiska sjukhuset ansvarar för JC-virus och BK-virus och Karolinska Universitetssjukhuset ansvarar för övriga polyomavirus.

För frågor kring diagnostik hänvisas till Akademiska sjukhuset respektive Karolinska Univeritetssjukhuset enligt nedanstående förteckning. För övriga frågor kontaktas Akademiska sjukhuset om det inte är tydligt att frågan hanteras av Karolinska Universitetssjukhuset.

Referensdiagnostik

Tabell 1. Referensdiagnostik. Avgifter har uppdaterats 2025-01-01.
Analys Metod Svarstid Ansvarigt laboratorium Avgift
BK-virus, kvantitativ diagnostik Realtids-PCR 1–3 dagar Akademiska sjukhuset 879 kr
JC-virus, kvantitativ diagnostik Realtids-PCR 1–4 dagar Akademiska sjukhuset 879 kr
BK-, JC-virus, serologi(tillgängligt för studieändamål, kontakta laboratoriet) SMIA Akademiska sjukhuset 1 500 kr
BK-, JC-virus, typning (tillgängligt för studieändamål, kontakta laboratoriet) Sanger sekvensering Akademiska sjukhuset 1 419 kr
Primärdiagnostik för KI-, WU-, MCV- och TS-PyV, PyV6, PyV7 Realtids-PCR 2–3 veckor Karolinska Universitetssjukhuset 2 598 kr
JC-virusserologi vid MS behandling med Natalizumab Unilabs, Köpenhamn Danmark

Referensmaterial

NIBSC tillhandahåller definierade WHO standarder för BK-virus och JC-virus där koncentration definieras i internationella enheter. Akademiska Sjukhuset tillhandahåller i mån av tillgång referensmaterial för valideringssyften för BK-virus (genotyp Ioch IV) samt JC-virus. Karolinska Universitetssjukhuset kan för närvarande inte tilllhandahålla referensmaterial.

Tabell 2. Referensmaterial.
Referensmaterial Avgift Laboratorium/Företag
BK-virus, genotyp I och IV, patientprover 500 kr/prov Akademiska sjukhuset
JC-virus, patientprover 500 kr/prov Akademiska sjukhuset

Expertstöd

Akademiska Sjukhuset erbjuder rådgivning i metodologiska och kliniska frågeställningar, inkluderande stöd till laboratorier vid etablering, validering och kvalitetssäkring. Laboratoriet erbjuder rådgivning i metodologiska och kliniska frågeställningar.

Vid Karolinska Universitetssjukhuset finns expertkompetens som stöd efter förfrågan för utredning av patient med misstänkt infektion med tolkning av våra resultat, rådgivning till laboratorier vid etablering, validering och kvalitetssäkring av tester och allmän eller specifik kunskapsförmedling.

Utveckling och samverkan

För närvarande pågår en forskningsstudie vid sex länssjukhus utöver Akademiska Sjukhuset. Redan etablerade analysmetoder som utvärderas i aktuell studie kan, beroende på studieresultaten, spridas till andra laboratorier. Ett konkret exempel är uppföljning av njurtransplanterade patienter, där de lokala provtagningsrutinerna nyligen uppdaterats.

Omvärldsbevakning och beredskap

Akademiska Sjukhuset deltar regelbundet i internationella möten och Karolinska Universitetssjukhus bedriver omvärldsbevakning som ett led i deltagandet i forskning och nationella och internationella nätverk.