Protokoll för styrgruppsmöte 2023-08-30
Digitalt möte via Skype, 2023-08-30 15:00-16:00.
Deltagare
Sara Byfors, Tobias Allander, Martin Sundqvist, Tor Monsen, Ulrika Lidén, Kenneth Nilsson, Sara Karlsson Söbirk, Susann Skovbjerg, adjungerad Chammiran Daniel
Förhinder
Lena Serrander, Gunnar Kahlmeter, Emmi Andersson.
Mötets agenda
Punkt 1
Ordförande hälsade alla välkomna till mötet. Dagordningen fastställdes och Sara Karlsson Söbirk utsågs att justera protokollet.
Punkt 2, Beslut avgifter och basanslag 2024
Styrgruppen har inför mötet tagit del av uppräknade summor för kommande avgifter och basanslag. Inflationstakten enligt KPI för maj 2023 jämfört med samma period föregående år är 9,7 %. Enhälligt beslut tas om att fastställa uppräknade summor för 2024. Fakturering från regionerna för 2024 kommer att ske under hösten och information till NRLen om att fakturera för basanslagen för 2024 kommer att skickas ut under januari 2024.
Punkt 3, Förslag på programpunkter till höstens workshop
Inför mötet har styrgruppen fått ta del av föreslagna programpunkter. En punkt rörande vilka NRL områden som ska utlysas ska läggas till i programmet. Styrgruppen är enig om att en fullständig agenda kan sättas först då resultaten från utvärderingsenkäterna är sammanställda samt att det är av vikt att det tydliggörs i programmet vad som ska behandlas under de enskilda punkterna. Förvaltningen kommer att skicka ut ett detaljerat programförslag baserat på resultaten från enkätundersökningarna.
Punkt 4, Information om Europeiskt laboratorienätverk (EURL)
Sara B presenterar den fortsatta processen i bildandet av ett Europeiskt laboratorienätverk vilket är ett utökat ECDC mandat med uppdrag att införa ett nätverk av referenslaboratorier inom folkhälsa. Fohm deltar i processen gentemot ECDC som ’national focal point’, information kommer att delas med de kliniska laboratorierna kontinuerligt.
Processen med att identifiera aktuella EURL områden har påbörjats genom bl.a. enkätundersökningar till olika aktörer och ett första utkast på förslag på referensområden som ska ingå i första utlysningen har presenterats. Ett eller flera lab kan göra en gemensam ansökan och ECDC koordinerar kontakter. Finansiering för EURL funktionen sökes i ett andra steg i processen.
Punkt 5, Extraanslag, textredigering
Inför mötet har styrgruppen fått ta del av Emmis redigerade textförslag för publicering på SLIM webben. Samtliga är eniga om att en tidsplan inkluderat redovisning av projektet ska framgå i ansökan. Bra att det nu framgår att kontakt ska tas med Emmi innan ansökan görs för att förvissa sig om att projektet ligger inom kategorin för extraanslag. Samtliga är eniga att texten kan publiceras utan ytterligare förankring med styrgruppen efter det att föreslagna justeringar gjorts.
Punkt 6, Avstämning, forum för KML i SLIMs regi
Datumen för höstens fyra möten är utskickat och förfrågan om att presentera sin verksamhet har gått ut till alla NRLen. Fler som anmält intresse än antalet planerade mötestillfällen. De som inte får plats kommer ges möjlighet att presentera under våren då forumet förväntas att fortsätta att ges även under nästa år.
Punkt 7, Övrigt
En uppdaterad version av den nationella analyslistan efterfrågas. Chammiran meddelar att arbete med att digitalisera analyslistan pågår vilket kommer att underlätta arbetet med att uppdatera den. Chammiran ser även över möjligheten att publicera en uppdaterad analyslista tillfälligt i ett annat format, t.ex. i PDF-format.
Punkt 8, Nästa möte i styrgrupp
Work-shop 19-20 oktober.