Protokoll för styrgruppsmöte 2024-04-22

Digitalt möte via Teams, 2024-04-22 15:00-16:00.

Deltagare

Sara Byfors, Tobias Allander, Martin Sundqvist, Ulrika Lidén, Sara Karlsson Söbirk, Susann Skovbjerg, Lena Serrander, Gunnar Kahlmeter, Annika Osterman, adjungerad Chammiran Daniel.

Förhinder

Kenneth Nilsson, Emmi Andersson

Mötets agenda

Punkt 1

Ordförande hälsade alla välkomna till mötet. Dagordningen fastställdes och Gunnar Kahlmeter utsågs att justera protokollet.

Punkt 2

Information, förankring av verksamhetsplan till ägarna: Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om fortsatt verksamhet enligt SLIMs verksamhetsplan 2025-2029. Hälso- och sjukvårdsdirektörerna har tagit del av SLIM verksamhetsberättelse 2020-2023 samt SLIM verksamhetsplan 2025-2029 och stödjer förslaget för fortsatt verksamhet. Beslutsunderlag med Hälso- och sjukvårdsdirektörerna rekommendation om fortsatt verksamhet kommer att fattas vid regiondirektörsmötet 23-24 maj. Signaturer för beslut om fortsatt verksamhet krävs inte då avtalet ”Överenskommelse om ansvar för funktioner av betydelse för ett laboratorienätverk” från 2015 löper tillsvidare. Tillvägagångsättet är granskat av Folkhälsomyndighetens juridikavdelning samt SKR.

Punkt 3

Inkomna intresseanmälningar avseende laboratoriernas intention att söka nya funktioner: Umeå kommer inte ansöka som kompletterande NRL för adenovirus som utlysas inom NRL för luftvägsvirus och NRL för gastroenteritvirus. Nuvarande NRL ledaren går i pension vilket bidrar till minskade resurser. Klinisk mikro, Karolinska och Sahlgrenska innehar NRLen för luftvägsvirus och gastroenteritvirus och avser att ansöka om fortsatt verksamhet men har inte föranmält intresse om tillägg av adenovirus. SLIM-förvaltningen kommer in samband med utlysningen uppmärksamma de berörda NRLen på behovet att inkludera adenomivirus samt att Umeå ännu en tid kan bistå med analyser och expertis.

Region Jönköpings län önskar utöka sitt uppdrag inom parasitologi.

Laboratoriemedicin, Skåne avser att ansöka om kompletterande NRL-funktioner inom NRL för retrovirus, atypiska luftvägspatogener, epidemiologisk typning, bakteriell artbestämning samt parasitologi. Klinisk mikrobiologi, Karolinska planerar att söka med kompletterande funktion inom NRL för hepatitvirus tillsammans med Sahlgrenska samt avser Karolinska att söka som NRL för specialtekniker tillsammans med Folkhälsomyndigheten. Folkhälsomyndigheten avser att ansöka om SARS-CoV-2 samt specialtekniker tillsammans med Karolinska. Klinisk mikrobiologi, Karolinska föreslår nytt NRL för typning av S. pneumoniae. S. pseudopneumoniae inklusive närliggande arter inom S. mitis-gruppen. Förslaget har tidigare behandlats i styrgruppen som bedömer att funktionerna är för små för ett eget NRL. Typning av S. mitis-grupper kan hanteras inom NRL för epidemiologisk typning och NRL för bakteriell artbestämning. Förvaltningen vidarebefordrar inkomna intresseanmälningar till huvudansvariga NRL och meddelar sökande laboratoriet att kontakta huvudansvarigt NRL inom respektive område för vidare dialog om samarbete.

Styrgruppen förslår att kompetenser som inte ryms inom befintliga NRL ska synliggöras på SLIM-webben. Förvaltningen återkommer med förslag hur detta ska verkställas.

Punkt 4

Utlysnings- och ansökningsformulär: Ansökan ska göras via ett webbformulär och inför mötet har styrgruppen tagit del av förvaltningens förslag på texten till utlysnings- och ansökningsformulären. Förslag så som tydliggöra vad som ska uppnås vid delat uppdrag samt redovisning av fördelningen av ansvaret samt basanslaget behandlades. Förvaltningen justerar dokumenten och återkommer med webblänken och utlysningsformuläret för granskning och om något ytterligare behöver justeras.

Punkt 5

Informationspunkt, sökbar analyslista. Arbetet med de tekniska funktionerna är färdigställt. Förvaltningen arbetar fram en ny analyslista med nuvarande lista som myndighetens webbredaktion kommer att använda för att fylla den nya analyslistan. Grundläggande arbete är systematik och enhetlig nomenklatur. Förvaltningens förslag som snart är färdigställt skickas ut via mejl för synpunkter under de närmaste veckorna. Målbilden är ett första utkast av analyslistan publiceras i samband med infektionsveckan eller de närmaste veckorna där efter.

Punkt 6

Övriga frågor, information.

Punkt 7

Kommande möten:

  • 25 september, heldagsmöte på Fohm
  • 25 oktober klockan 15-17, Teamsmöte