Smitta i förskolan
LyssnaVägledning och stödmaterial som riktar sig till huvudmän och personal i förskolan och ska vara ett stöd i arbetet för en friskare förskola. På sidan finns vägledningen Smitta i förskolan, affischer för utskrift samt film om hur du kan bryta smittkedjan genom att tvätta händerna på rätt sätt.
Syftet med vägledningen är att minska risken för smittspridning, främja såväl barnens som personalens hälsa och bidra till att barn kan delta i den pedagogiska verksamheten i så hög utsträckning som möjligt.
Här kan du som är verksamhetsledare eller personal bland annat läsa om hur ni kan skapa rutiner som bidrar till en friskare förskola. Vägledningen innehåller även sjukdomsinformation.
Affischer för nedladdning
Affischen "Nu tvättar vi händerna" finns i delar och det är tänkt att delarna ska sättas upp bredvid varandra som en seriestrip.
Nu tvättar vi händerna (affisch) (PDF, 3,4 MB)
Nu tvättar vi händerna (affisch i delar) (PDF, 1,9 MB)
För vuxna: Så desinficerar du händerna (affisch) (PDF, 116 kB)
För vuxna: Så tvättar du händerna (affisch utan text)
Nu sprids det huvudlöss – Information till vårdnadshavare (PDF, 125 kB)
Nu sprids det magsjuka – Information till vårdnadshavare (PDF, 141 kB)
Nu sprids det springmask – Information till vårdnadshavare (PDF, 163 kB)
Smitta i förskolan – information till vårdnadshavare (PDF, 198 kB)
Mer stödmaterial kommer att publiceras löpande på denna sida.
Publikation
-
Smitta i förskolan – Vägledning till personal och huvudmän i förskolan för att förebygga och hantera smitta
Publicerad:Vägledningen ger råd kring det förebyggande arbetet att minska risken för smittspridning i förskolemiljö, hur man främjar barns och personals hälsa och råd kring hur barn ska kunna delta i den pedagogiska…
Så får vi en friskare förskola: Hygien vid blöjbyte
Så får vi en friskare förskola: Rena händer
Så här blir händerna rena
Relaterade publikationer
-
Folke frågar om virus och bakterier
Publicerad:En berättelse framtagen för barn i förskoleålder om vad virus, bakterier och vaccin är för något. Men också om vad som kan få oss vi mår bra, och hur vi kan hålla oss friska.
-
Förskolans påverkan på barns hälsa – en genomgång av den vetenskapliga litteraturen
Publicerad:Förskolan med den utformning som finns i den nordiska länderna har positiva effekter på barns hälsa och utveckling, det visar denna rapport som har tagits fram i samverkan med Centrum för epidemiologi…
-
Grönskans kvaliteter och barns hälsa
Publicerad:Kunskapsunderlag om barns hälsa och utveckling vid vistelse i gröna miljöer med fokus på ekosystemtjänster. Rapporten riktar sig främst till beslutsfattare och handläggare som arbetar med miljörelaterad…
-
Lagom sol och mer grönska – Utemiljöer i förskola och grundskola som främjar barns hälsa
Publicerad:Rapporten belyser vikten av att utforma grönskande utemiljöer för barn i förskola och grundskola för ett naturligt solskydd som samtidigt ger flera positiva hälsoeffekter för barn. Vi tar bland annat…
-
Tillsynsvägledning om hygien och objektburen smitta – Förebyggande hälsoskyddstillsyn
Publicerad:Uppdaterad:Tillsynsvägledningen om förebyggande åtgärder mot objektburen smitta ska fungera som ett stöd för tillsynsmyndigheterna i deras hälsoskyddstillsyn enligt miljöbalken.
-
Tillsynsvägledning om hälsoskydd i skolor och förskolor
Publicerad:Uppdaterad:Vägledningen tar upp relevant miljölagstiftning och framförallt miljöfaktorer såsom städning och rengöring, luftkvalitet och ventilation, allergener, smittskydd och hygien. I vägledningen framgår exempel…