Sjukdomsinformation om Candida auris-infektion

Lyssna

Candida auris har under senare år uppmärksammats som en globalt spridd multiresistent jästsvamp som orsakar svåra vårdrelaterade infektioner. I Sverige har Candida auris endast förekommit i enstaka fall hos personer som vårdats på sjukhus i andra länder.

Sidans information

Denna information gör inte anspråk på att vara fulltäckande eller ständigt uppdaterad utan syftar till att ge en överblick över smittsamma sjukdomar av betydelse för smittskyddsarbete.

Vad orsakar Candida auris-infektion och hur sprids sjukdomen?

Som andra jästsvampar sprids Candida auris (C. auris) främst genom kontaktsmitta. C. auris har visat en särskild benägenhet att spridas på sjukhus. Möjliga orsaker till det är jästsvampens förmåga att kolonisera huden och långa överlevnad på ytor.

Infektioner med C. auris har framför allt drabbat multisjuka och debuterat efter lång sjukhusvistelse.

Symtom och behandling

C. auris kan orsaka svåra, vårdrelaterade infektioner, vanligtvis infektioner i blodbanan.

Sjukdomen behandlas i första hand med echinocandiner, eftersom C. auris oftast är resistent mot andra klasser av svampmedel. Resistens mot echinocandiner förekommer också.

Epidemiologisk övervakning och mikrobiologisk diagnostik

C. auris övervakas genom att laboratoriesvar rapporteras till Svebar, där de genererar en varning. Svebar är ett system som samlar in resultat från kliniskt mikrobiologiska laboratorier.

Från 2020 till februari 2024 har sex fall av C. auris rapporterats i Sverige. Alla var så kallade importfall som vårdats på sjukhus i andra länder.

Förebyggande åtgärder

Det är viktigt att kliniskt mikrobiologiska laboratorier har metoder som är uppsatta för att isolera och presumtivt identifiera C. auris. Referenslaboratorierna för svampdiagnostik vid Karolinska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska Universitetssjukhuset tillhandahåller diagnostik för verifiering.

Basala hygienrutiner fungerar för att förhindra spridning av kontaktsmitta. Alkoholbaserade hand- och ytdesinfektionsmedel är effektiva mot C. auris. Noggrann ytdesinfektion och slutstädning kring bekräftade fall är viktigt.

Screening av patienter som läggs in på sjukhus efter vård utomlands (med undantag från nordiska länder) är också en betydelsefull åtgärd. Olika strategier för detta kan tillämpas. En faktor att ta hänsyn till är vilken typ av verksamhet som patienten skrivs in i, där screening på intensivvårdsavdelningar och avdelningar med motsvarande känsliga patienter är särskilt viktigt. Vilken typ av avdelning som patienten vårdats på utomlands är också av stor betydelse. Verksamheter med ett högt antibiotikatryck, exempelvis intensivvårdsavdelningar, innebär en större risk.

Läs mer