Denna information gör inte anspråk på att vara heltäckande eller ständigt uppdaterad utan syftar till att ge en överblick över smittsamma sjukdomar av betydelse för smittskyddsarbete.
Sjukdomsinformation om listeriainfektion
LyssnaListeriainfektion orsakas av bakterier som förekommer naturligt i vår omgivning. Människor smittas främst via förorenade livsmedel. Symtom på sjukdomen är ovanliga, men personer med nedsatt immunförsvar kan bli allvarligt sjuka. Varje år rapporteras cirka 100 fall, varav de flesta smittats i Sverige.
Sidans information
Vad orsakar listeriainfektion och hur sprids sjukdomen?
Listeriainfektion orsakas av bakterien Listeria monocytogenes som är allmänt förekommande i naturen. Bakterien finns i jord, vatten och i tarmen hos många däggdjur, inklusive hos människor. Listeriabakterien kan orsaka sjukdom hos både djur och människor. Sjukdomen är en zoonos, det vill säga den kan överföras från djur till människor.
Människor smittas framför allt via intag av förorenade livsmedel. Listeriabakterier är tåliga bakterier som kan växa i kylskåpstemperatur. Typiska risklivsmedel är därför livsmedelsprodukter med längre hållbarhetstider såsom rökt och gravad lax, mögel- och kittostar, färdigrätter och förpackade charkvaror som till exempel smörgåspålägg.
Smitta från människa till människa sker mycket sällan, men en infekterad gravid kvinna kan överföra smittan till sitt barn via moderkakan. Varje år rapporteras mellan två och fem gravida kvinnor med listeriainfektion.
Antalet rapporterade listeriafall har ökat de senaste åren, från 40 till 50 fall under början av 2000-talet till runt 100 fall de senare åren. Majoriteten av fallen är smittade i Sverige. De som har smittats är främst äldre personer eller personer med ett nedsatt immunförsvar på grund av en underliggande sjukdom. Ökningen av rapporterade listeriafall ses i både Sverige och Europa.
Symtom och behandling
Tiden från att man har smittats tills man blir sjuk (inkubationstiden) har angetts från några dygn till tre veckor, ibland till och med längre.
Sjukdomen drabbar framför allt
- personer med nedsatt immunförsvar
- äldre personer
- gravida kvinnor och/eller nyfödda barn.
Det är ovanligt att människor får några allvarliga symtom när de blir sjuka, men riskgrupper riskerar att drabbas av allvarlig sjukdom i form av blodförgiftning (sepsis) eller hjärnhinneinflammation (meningit).
En listeriainfektion hos en gravid kvinna kan leda till prematur födsel, fosterdöd eller svår sjukdom (meningit eller sepsis) hos det nyfödda barnet.
Listeriainfektion kan behandlas med antibiotika med god prognos. Nyfödda barn som drabbas har sämre prognos.
Epidemiologisk övervakning och mikrobiologisk diagnostik
Sjukdomen övervakas av Folkhälsomyndigheten genom smittskyddsanmälningar, omvärldsbevakning samt sjukdomsspecifik övervakning.
Listeriainfektion – sjukdomsstatistik
Sjukdomen kan diagnostiseras på landets mikrobiologiska laboratorier. Artbestämning och serotypning kan utföras vid Folkhälsomyndighetens laboratorium.
Listeria monocytogenes (Verifikation/Serotypning)
Förebyggande åtgärder
Det är viktigt att riskgrupper undviker risklivsmedel för listeriainfektion samt att dessa livsmedel förvaras vid rätt temperatur och att utgångsdatum inte passeras.
Listeria monocytogenes (livsmedelsverket.se)
Något vaccin mot listeriainfektion finns inte.
Anmälan och åtgärder vid inträffade fall eller utbrott
Listeriainfektion är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.
Exempel på tidigare utbrott
Listeriautbrott är relativt ovanliga i Sverige och de flesta fallen är sporadiska. I ett utbrott 1994–1995 kunde sex av nio fall kopplas samman med gravad lax som fanns kvar i kylen hos ett av fallen. En identisk bakteriestam påvisades i laxen och hos patienterna. Detta var det första listeriautbrottet kopplat till lax som har rapporterats.
På senare år har till exempel följande utbrott rapporterats:
År 2013–2014 utreddes ett större utbrott i Sverige med fall spridda över landet. Totalt 49 fall upptäcktes och smittan tros ha varit charkprodukter.
År 2015–2018 pågick ett utbrott i Europa som visade sig vara orsakat av fryst majs och andra frysta grönsaker som producerats på en och samma anläggning. Totalt insjuknade 47 personer i fem länder, varav sju personer i Sverige.
År 2022–2023 rapporterades ett utbrott i Sverige med totalt 19 fall. Utbrottet kunde kopplas till vakuumförpackade laxprodukter och i efterhand även till olika partier av norsk laxråvara.
Listeria (Sverige september 2022–augusti 2023)