Denna information gör inte anspråk på att vara heltäckande eller ständigt uppdaterad utan syftar till att ge en överblick över smittsamma sjukdomar av betydelse för smittskyddsarbete.
Sjukdomsinformation om marburg
LyssnaMarburgvirus kan orsaka blödarfeber (hemorragisk feber) med hög dödlighet. Sjukdomen är ovanlig, men har rapporterats från ett antal länder i Afrika söder om Sahara.
Sidans information
Vad orsakar marburgvirusinfektion och hur sprids det?
Marburgviruset är ett RNA-virus som tillhör virusfamiljen filovirus som orsakar blödarfeber. I samma virusfamilj ingår ebolavirus.
Idag anses den naturliga värden vara fladdermöss (fruit bat). Virus överförs till människor från dessa fladdermöss, exempelvis efter vistelse i grottor där fladdermössen bor. Marburgvirus smittar mellan människor genom infekterade kroppsvätskor såsom saliv och blod, vilket framför allt innebär en risk för anhöriga och vårdpersonal. En ytterligare risk för virusspridning är vid kontakt med döda kroppar under förberedandet och genomförandet av en begravning.
Symtom och behandling
Inkubationstiden, det vill säga tiden från att en person har blivit smittad till att hen får symtom, är 2–21 dagar. Sjukdomen karakteriseras av ett hastigt insjuknande med hög feber, huvudvärk, muskelvärk och allmän sjukdomskänsla. Även illamående, kräkningar, buksmärtor, diarré och bröstsmärtor kan förekomma. I slutet av sjukdomsförloppet kan blödningar uppstå på huden och i inre organ. Dödligheten är mycket hög.
Specifik behandling saknas, vården inriktas på att behandla patientens symtom.
Epidemiologisk övervakning och mikrobiologisk diagnostik
Sjukdomens utbredning övervakas av Folkhälsomyndigheten genom smittskyddsanmälningar och omvärldsbevakning.
Virala hemorragiska febrar (exklusive denguefeber och sorkfeber) – sjukdomsstatistik
Sjukdomen diagnosticeras genom att smittämnets arvsmassa påvisas med molekylärbiologiska metoder vid Folkhälsomyndighetens laboratorium. Senare i sjukdomsförloppet kan virusspecifika antikroppar påvisas i blod från patienten. Marburgvirus ingår i beredskapsdiagnostiken på Folkhälsomyndigheten.
Filovirus (ebolavirus, marburgvirus) (PCR)
Förebyggande åtgärder
Undvika kontakt med fladdermöss (fruit bats) och deras spillning. Familjemedlemmar och sjukvårdspersonal bör alltid vara noga med att undvika kontakt med blod och kroppsvätskor från den som är smittad. Strikt skyddsklädsel krävs vid vård av sjuka personer.
Anmälan och åtgärder vid inträffade fall eller utbrott
Marburg klassas enligt smittskyddslagen som samhällsfarlig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten. Om man misstänker blödarfeber ska extra smittskyddsåtgärder vidtas och patienten provtas och vårdas på en isoleringsavdelning. Vid positivt prov ska patienten flyttas till en högisoleringsavdelning.
Kommentar
Namnet kommer av att smittan diagnosticerades 1967 vid ett utbrott i staden Marburg i Tyskland, då laboratoriepersonal smittades av vävnader från apor som hade importerats från Uganda.
Läs mer
- Frågor och svar om sjukdomen marburg
- Transport av patientprov och avfall vid känd eller misstänkt viral hemorragisk feber (VHF, blödarfeber)
- Mikrobiologisk beredskap och 24/7-diagnostik
- Marburg (Rwanda 2024 –)
- Factsheet about Marburg virus disease (ecdc.europa.eu)
- Marburg virus disease (who.int)
- Marburg (Marburg Virus Disease) (cdc.gov)
Publikation
-
Ebola och marburg: Uppföljning av hemvändande hjälparbetare – En vägledning
Publicerad:Uppdaterad:Vägledningen beskriver hur en uppföljning bör se ut för hemvändande hjälparbetare från länder med en pågående smittspridning av blödarfeber som till exempel ebola eller marburg. Syftet är att ge en nationell…