Denna information gör inte anspråk på att vara heltäckande eller ständigt uppdaterad utan syftar till att ge en överblick över smittsamma sjukdomar av betydelse för smittskyddsarbete.
Sjukdomsinformation om mykoplasmainfektion
LyssnaMykoplasmainfektion orsakad av bakterien Mycoplasma pneumoniae förekommer över hela världen och angriper luftvägarna. Vanliga symtom är heshet, hosta och huvudvärk, men även allvarligare komplikationer som lunginflammation förekommer. Smittsamheten är stor och smittan förekommer i alla åldersgrupper.
Sidans information
Vad orsakar mykoplasmainfektion och hur sprids sjukdomen?
Den orsakande mikroorganismen Mycoplasma pneumoniae är en liten bakterie utan cellvägg. Bakterien sprids från människa till människa. Djur kan sannolikt inte bära på smittan.
Smittan sprids vid nära kontakt mellan personer, genom små och stora droppar från luftvägarna. Ungefär vart fjärde år förekommer en större smittspridning av mykoplasmainfektion i samhället. Smittsamheten är stor och utbrott kan inträffa i olika verksamheter som till exempel på militärförläggningar och i skolor. Smittspridning inom familjen är också vanlig.
Mottagligheten för smitta är hög i alla åldrar, och en genomgången sjukdom ger ingen bestående immunitet. Något kroniskt bärarskap finns inte beskrivet, men man kan utsöndra bakterien i många veckor.
Symtom och behandling
Inkubationstiden, det vill säga tiden från att en person har blivit smittad till att hen får symtom, är två till tre veckor.
Även om alla är mottagliga för smittan varierar den kliniska bilden med åldern. Små barn blir ofta bara lätt förkylda eller smittas inte alls. Med tilltagande ålder blir sjukdomssymtomen mer uttalade, och i åldersgruppen 20–30 år är mykoplasmainfektion den vanligaste orsaken till lunginflammation.
Insjuknandet går ganska långsamt; heshet kan vara ett tidigt symtom. Hostan är i regel torr och retande. Huvudvärk är vanligt.
Hjärtmuskelinflammation (myokardit), hjärnhinneinflammation (meningit) och sönderfall av röda blodkroppar (hemolytisk anemi) är ovanliga men allvarliga komplikationer som kan förekomma vid mykoplasmainfektion.
Det finns flera antibiotika som är verksamma mot mykoplasmainfektion. Behandling rekommenderas i regel endast vid lunginflammation.
Svenska infektionsläkarföreningen – Vårdprogram Samhällsförvärvad pneumoni (infektion.net)
Epidemiologisk övervakning och mikrobiologisk diagnostik
Det finns inget epidemiologiskt övervakningsprogram för sjukdomen vid Folkhälsomyndigheten utan sjukdomens utbredning följs via omvärldsbevakning.
Diagnosen ställs främst genom att påvisa bakteriens arvsmassa i luftvägs- eller svalgprov.
Sjukdomen kan diagnostiseras på landets mikrobiologiska laboratorier. Analys utförs därför inte regelmässigt vid Folkhälsomyndigheten.
Förebyggande åtgärder
Det finns inget vaccin mot mykoplasmainfektion. Det är viktigt att den som är sjuk med luftvägssymtom stannar hemma för att undvika att smitta andra. Ett annat sätt att minska smittspridning är genom att tvätta händerna ofta, i synnerhet efter att man har hostat eller nyst.
Åtgärder vid inträffade fall eller utbrott
Sjukdomen är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen, och några specifika smittskyddsåtgärder är inte motiverade. Några särskilda restriktioner är inte heller aktuella vid mykoplasmainfektion.
Exempel på tidigare utbrott
Utbrott inträffar cykliskt vart tredje till femte år. Dessa brukar infalla under sommaren eller tidig höst och tenderar att pågå relativt länge.