Sjukdomsinformation om oropouchefeber

Lyssna

Oropouchefeber orsakas av ett virus som främst sprids med svidknott. Infektion med oropouchevirus leder oftast till en mild febersjukdom. Viruset finns normalt hos vilda däggdjur, men kan spridas till människor. Utbrott av viruset förekommer i Syd- och Centralamerika inklusive Karibien.

Sidans information

Denna information gör inte anspråk på att vara heltäckande eller ständigt uppdaterad utan syftar till att ge en överblick över smittsamma sjukdomar av betydelse för smittskyddsarbete.

Vad orsakar oropouchefeber och hur sprids sjukdomen?

Oropouchevirus (Orthobunyavirus oropoucheense) är ett så kallat vektorburet zoonotiskt virus som förekommer i stora delar av Syd- och Centralamerika inklusive Karibien. Fåglar och vilda däggdjur, såsom sengångare, apor och gnagare, är naturliga värdar för viruset, men människor kan också bidra till spridningen.

Viruset överförs framför allt genom bett av svidknottet Culicoides paraensis, men även vissa myggarter kan sprida viruset. De kända smittöverförande arterna saknas dock i Europa, vilket gör att sannolikheten är mycket låg för att viruset sprids i Europa. Enstaka fall bland svenska resenärer, som rest i områden där smittan finns, har rapporterats.

Symtom och behandling

Tiden från att man har smittats tills man blir sjuk (inkubationstiden) är vanligtvis 4–8 dagar.

Infektionen har ofta ett milt förlopp, men feber, huvudvärk, illamående samt muskel- och ledvärk förekommer ofta. Symtomen klingar oftast av inom en vecka, men det händer att de återkommer några dagar eller veckor senare och ger ett mer långvarigt sjukdomsförlopp. Infektionen kan också i sällsynta fall bli allvarlig med hjärnhinneinflammation och blödningar.

Det har nyligen visats att oropouchevirus kan överföras från moder till foster vid graviditet. Virusets potentiella inverkan på fostret är under utredning men det bedöms kunna orsaka fosterskador.

Specifik behandling saknas, vården inriktas på att behandla patientens symtom.

Epidemiologisk övervakning och mikrobiologisk diagnostik

Det finns inget epidemiologiskt övervakningsprogram för sjukdomen vid Folkhälsomyndigheten, utan sjukdomens utbredning följs via omvärldsbevakning och laboratorieanmälningar.

Sjukdomen diagnostiseras genom att smittämnets arvsmassa påvisas med molekylärbiologiska metoder eller genom detektion av antikroppar mot smittämnet vid Folkhälsomyndighetens laboratorium.

Förebyggande åtgärder

Det finns inget vaccin mot oropouchevirus.

Det går att minska risken för myggöverförda smittor genom att skydda sig mot stick och bett:

  • Smörj in huden med myggmedel och sov under myggnät, helst impregnerat.
  • Sov i rum med fläkt eller luftkonditionering eftersom det i viss mån håller myggen borta.
  • Använd långärmade tröjor och långbyxor på kvällen, vilket är den tid på dygnet då knott och många myggor är mest aktiva.

På grund av risken för komplikationer för fostret, är det viktigt att gravida är medvetna om att det finns en risk att smittas av oropouchevirus vid resor till delar av världen där smittan finns. Det gäller även i länder där det inte finns rapporter om aktuella utbrott samt på turistdestinationer.

Åtgärder vid inträffade fall eller utbrott

Sjukdomen är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen.

Läs mer