Fågelinfluensa, (internationellt, mars 2024–)

Lyssna

Med anledning av att det sedan mars 2024 pågår ett stort utbrott av fågelinfluensa bland kor i USA följer folkhälsomyndigheten spridningen av sjukdomen i världen extra noga.

Folkhälsomyndigheten följer noga läget avseende fågelinfluensa i USA och andra delar av världen.För närvarande bedömer vi, liksom internationella organisationer som ECDC, WHO och amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC, att risken för större spridning av fågelinfluensa bland människor är låg.

Fågelinfluensavirus cirkulerar ständigt hos fåglar och kan ibland smitta även andra djurslag inklusive människa. Fall av smitta hos personer som varit i kontakt med sjuka tamfåglar som höns och änder rapporteras kontinuerligt från länder i Asien, framförallt Kina. Dessa har orsakats av flera olika typer av fågelinfluensaviruset. Oftast leder dessa fall inte till någon ytterligare smittspridning. Under senare år har det skett omfattande utbrott bland vilda fåglar, vilka även i Sverige lett till utbrott i fjäderfjäbesättningar och fall av sjukdom hos däggdjursarter som räv och säl.

Sedan 2024 ses för första gången en utbredd spridning av influensavirus av en variant av typen H5N1 i besättningar av kor i ett stort antal delstater i USA. Detta utbrott har även orsakad ett flertal fall hos människa hos personer som arbetat nära korna. Den stora majoriteten har enbart drabbats av mycket mild sjukdom, men sjukdomen kan vara dödlig. Samtidigt rapporteras från USA även fall bland människa som smittats av typer av H5N1 som sprids bland vilda fåglar vilka orsakar utbrott bland fjäderfä.

Folkhälsomyndigheten bedömer att en allmän rekommendation om vaccination mot fågelinfluensa H5N1 i dagsläget inte är motiverad eftersom det inte förekommer spridning mellan människor. Personer som arbetar nära smittade fågelbesättningar kan använda skyddsutrustning för att förebygga smitta, och det finns även läkemedel som minskar risken för allvarlig sjukdom. I händelse av en pandemi orsakad av fågelinfluensa har Sverige avtal som garanterar tillgång till vaccin vid behov av allmän vaccinering.

Läs mer

För uppdaterad information om nuvarande fågelinfluensautbrott med fågelinfluensavirus av typen H5N1 och detaljerad riskbedömning se: