Mpox (Centrala och södra Afrika 2024–)

Lyssna

Utbrottet av mpox klad I i Demokratiska republiken Kongo har fått spridning till flera länder i Afrika. WHO har beslutat att spridningen av sjukdomen mpox ska klassas som ett internationellt hot mot människors hälsa (PHEIC).

14 augusti 2024

WHO beslutade den 14 augusti att spridningen av mpox ska klassificeras som ett internationellt hot mot människors hälsa, på engelska kallat Public Health Emergency of International Concern (PHEIC). Det innebär att WHO ser ett behov av samordnade insatser internationellt och att WHO ger rekommendationer till länderna. Det är sedan upp till varje land att vidta de åtgärder som är lämpliga utifrån respektive lands epidemiologiska situation.

Folkhälsomyndigheten följer och bevakar kontinuerligt det epidemiologiska läget, både i Sverige och internationellt.

13 augusti 2024

Ett utbrott av mpox pågår i Demokratiska republiken Kongo. Utbrottet började i december 2022 och har sedan senhösten 2023 spridits till de flesta provinser i landet. Fall har även rapporterats från närliggande länder, däribland Burundi, Rwanda, Republiken Kongo, Centralafrikanska republiken, Kenya och Uganda. Utbrottet orsakas av en ny variant av mpox klad I som i afrikanska rapporter bedömts som allvarligare, med väsentligt högre dödlighet, än klad IIb som spridits globalt sedan våren 2022. Det finns inga sjukdomsfall av mpox klad I rapporterade i Sverige eller övriga EU med koppling till de pågående utbrottet i centrala och södra Afrika.

I utbrottet rapporteras smittvägar framförallt från person till person, via nära hudkontakter inklusive sexuella kontakter. Många barn och ungdomar har smittats och finns bland de allvarligt sjuka såväl som bland dödsfallen. Sexuell smitta rapporteras både mellan män som har sex med män och som heterosexuell smitta. Hittills under 2024 har Demokratiska republiken Kongo rapporterat cirka 2 600 laboratoriebekräftade fall av mpox klad I och cirka 500 dödsfall. Samtidigt råder stor brist på laboratoriediagnostik vilket gör mörkertalet stort och betydligt fler kliniskt diagnostiserade fall har rapporterats.

Flera biståndsorganisationer arbetar på plats för att stötta Demokratiska republiken Kongos sjukvård med att behandla mpox-sjuka personer. Den afrikanska smittskyddsmyndigheten utlyste den 13 augusti ett kontinentalt nödläge, en såkallad Public Health Emergency of Continental Security (PHECS).

Två vaccin för skydd mot mpox är godkända i Demokratiska republiken Kongo och förberedelser för vaccinationsinsatser pågår. Båda vaccinerna förväntas erbjuda ett gott skydd baserat på tidigare erfarenheter.

Den 29 juli 2024 publicerade EU:s smittskyddsmyndighet (ECDC) en uppdaterad bedömning där risken för smittspridning av mpox klad I inom EU i nuläget bedöms som låg. En ökad observans på eventuella importfall rekommenderades dock. Beroende på den fortsatta smittspridningen kan bedömningen behöva revideras.