Mpox (Sverige, december 2024–)

Lyssna

Sedan slutet av 2024 ses ett ökat antal fall av mpox klad 2b i Sverige. Ökningen sker efter en längre tid med få fall inom Sverige.

Det finns två olika typer av mpox-virus, klad 1 och klad 2, som i sin tur delas upp i klad 1a och klad 1b respektive klad 2a och klad 2b. År 2022–2023 orsakades ett globalt utbrott av klad 2b, och mpox klad 2b cirkulerar fortfarande globalt. Sedan senhösten 2023 pågår även spridning av klad 1 i delar av Afrika, med fall framför allt rapporterade från Centralafrika.

Mpox (internationellt 2024–)

2025-02-20

Sedan slutet av december har 30 fall av mpox rapporterats i Sverige, framför allt från Stockholm (n=27). Samtliga fall är vuxna och de flesta är män.

Genetisk analys visar att det hittills är samma virusstam (klad 2b) som spreds i det internationella utbrottet som startade 2022. Det internationella utbrottet har huvudsakligen omfattat män som har sex med män (MSM) och smittan har spridits främst via sexuella kontakter.

Figur 2025-02-20: Antal rapporterade fall av mpox i Sverige, per vecka för rapportering, sedan december 2024 (n=30).

Fallen rapporterades mellan vecka 52, 2024 och vecka 7, 2025. Flest fall rapporterades vecka 6, 2025

Undvik att bli smittad och att smitta andra

Mpox smittar genom nära fysisk kontakt med en person som är infekterad, och sexuella kontakter utgör en särskilt hög risk. Det är viktigt att den som har symtom som kan vara mpox söker kontakt med sjukvården för rådgivning och eventuell provtagning, och följer de förhållningsregler som ges.

En kombination av smittskyddsåtgärder inklusive vaccination skyddar mot en fortsatt spridning av mpox. Det är viktigt att undvika nära fysisk kontakt och sexuell kontakt med personer som har mpoxsymtom. Ovaccinerade personer som har en ökad risk att smittas med mpox rekommenderas vaccination med två doser med minst fyra veckors mellanrum.

Vaccin mot mpox minskar risken för att bli smittad och risken för allvarlig sjukdom, men vaccination ger inte fullständigt skydd. Det är därför viktigt att även den som är vaccinerad mot mpox och har utsatts för möjlig smitta också är uppmärksam på milda symtom förenliga med mpoxsjukdom.

Om man utsatts för smitta genom nära fysisk kontakt, till exempel sexuell kontakt, med en person som har mpox kan sjukvården i vissa fall erbjuda vaccination. Sådan vaccination måste ges så snart som möjligt för att minska risken att insjukna i mpox, helst inom fyra dagar från exposition.