Mykoplasmainfektion (Sverige, juli 2024–)
LyssnaUnder hösten har spridningen av mykoplasmainfektion, som orsakas av bakterien Mycoplasma pneumoniae, ökat kraftigt i Sverige.
14 november 2024
Sedan augusti 2024 har Folkhälsomyndigheten fått rapporter från sjukvården och de regionala smittskyddsenheterna om ovanligt många fall av lunginflammationer orsakade av Mycoplasma pneumoniae. Mycoplasma pneumoniae är en bakterie som kan orsaka luftvägsinfektioner och lunginflammation. Vanliga symtom är heshet, hosta, låggradig feber och huvudvärk. Hostan kan bli långdragen och ofta kvarstå flera veckor. Infektionen är vanligt förekommande och i de allra flesta fall orsakar den endast milda symtom, men ibland utvecklas lunginflammation som kan behöva antibiotikabehandling. I undantagsfall kan infektionen bli allvarlig och kräva sjukhusvård och i enstaka fall intensivvård.
Statistik som Folkhälsomyndigheten samlat från landets kliniska mikrobiologiska laboratorier visar på en stor ökning sedan augusti 2024, både av antalet prover som analyseras för Mycoplasma pneumoniae och andelen av proverna som är positiva. I oktober var andelen positiva cirka 20 procent, jämfört med cirka 10 procent i juli. Enligt preliminära siffror från Socialstyrelsens patientregister har antalet inneliggande patienter med mykoplasmainfektion ökat sedan juli, och under september vårdades mer än 500 patienter för infektionen. Flera andra länder i Europa rapporterar liknande ökning av mykoplasmainfektioner som Sverige.
Eftersom mykoplasmainfektion brukar orsaka flest sjukdomsfall mot slutet av året, förväntas antalet sjukdomsfall öka de kommande månaderna. Vid jämförelse med tidigare säsonger bedöms säsongen 2024/2025 redan vara ett toppår med fler sjukhusvårdade fall än något år under den senaste tioårsperioden.
Mykoplasmainfektion är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen och det finns i dagsläget ingen specifik nationell övervakning av infektionen. Utifrån att infektionen just nu orsakar ovanligt många sjukdomsfall och därmed också ovanligt många fall som kräver sjukhusvård, följer Folkhälsomyndigheten utvecklingen särskilt.