Polio – Internationellt hot mot människors hälsa (maj 2014–)
LyssnaI maj 2014 deklarerade WHO i enlighet med det internationella hälsoreglementet (IHR) att poliosituationen utgör ett internationellt hot mot människors hälsa. Då utfärdades tillfälliga rekommendationer till drabbade länder, bland annat om vaccination. Rekommendationerna ses över av WHO:s expertkommitté ungefär var tredje månad.
Den europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) stödjer WHO:s rekommendationer, framförallt vad gäller rekommendationerna om vaccination mot polio inför resor till länder där poliovirus förekommer.
EU-kommissionen har däremot inte deklarerat en hälsokris inom EU enligt Förordning (EU) 2022/2371 om allvarliga gränsöverskridande hot mot människors hälsa. Därmed gäller inga ytterligare åtgärder eller rekommendationer inom EU.
6 december 2024
WHO:s expertkommitté (Poliovirus IHR Emergency Committee) sammanträdde för 40:e gången den 6 november 2024 och förordade då att WHO även forsättningsvis bör klassa polio som ett internationellt hot mot människors hälsa. WHO:s generaldirektör beslutade den 3 december 2024 att förlänga rekommendationerna till de drabbade länderna baserat på expertkommitténs utlåtande.
- cVDPV2 har sedan föregående bedömning påvisats i Djibuti, Ghana och Spanien.
- cVDPV3 har sedan föregående bedömning påvisats i Franska Guyana och Guinea.
- Botswana, Burundi, Madagaskar, Storbritannien och Zambia bedömdes inte längre vara infekterade av cVDPV, men däremot fortsatt sårbara för uppkomst och spridning av poliovirus.
- Ghana, Kanada, Togo och USA bedöms inte längre vara sårbara länder.
En sammanfattning av vilka länder som var drabbade vid denna tidpunkt finns nedan. Mer information återfinns i kommitténs utlåtande.
Statement of the fortieth meeting of the Polio IHR Emergency Committee (who.int)
Polio av vildtyp
Det förekommer spridning av vilt poliovirus typ 1 (WPV1) både inom och mellan nedanstående länder, och det finns också en risk för smittspridning till andra länder. För dessa länder rekommenderar WHO länderna att verkställa bland annat en förstärkt övervakning och fortsatta vaccinationsinsatser bland befolkningen. Länderna uppmanas även att säkerställa att alla som reser ut ur landet har fått poliovaccin 4 veckor till 12 månader före resan. De som ska resa inom fyra veckor, och inte vaccinerats inom de senaste 12 månaderna, bör få en vaccindos senast i samband med avresa.
- Afghanistan
- Pakistan
Cirkulerande vaccinderiverade poliovirus av typ 1
Vaccinderiverade poliovirus av typ 1 (VDPV1) cirkulerar för närvarande i, och/eller så finns det en risk för internationell smittspridning från nedanstående länder. För dessa gäller samma rekommendationer som för länder med spridning av vilt poliovirus (se under rubriken Polio av vildtyp).
- Demokratiska republiken Kongo (Kongo-Kinshasa)
- Moçambique
Cirkulerande vaccinderiverade poliovirus av typ 3
Vaccinderiverade poliovirus av typ 3 (VDPV3) med risk för internationell smittspridning har påvisats i nedanstående länder. För dessa gäller samma rekommendationer som för länder med spridning av vilt poliovirus (se under rubriken Polio av vildtyp).
- Franska Guyana
- Guinea
Cirkulerande vaccinderiverade poliovirus av typ 2
Cirkulerande vaccinderiverade poliovirus av typ 2 (cVDPV2) har de senaste tolv månaderna påvisats i nedanstående länder. För dessa länder har WHO utfärdat särskilda råd, bland annat att uppmuntra resenärer som lämnar länderna att vara vaccinerade på samma sätt som beskrivs ovan.
- Algeriet
- Angola
- Benin
- Burkina Faso
- Centralafrikanska republiken
- Demokratiska republiken Kongo (Kongo-Kinshasa)
- Djibuti
- Egypten
- Elfenbenskusten
- Ekvatorialguinea
- Etiopien
- Gambia
- Ghana
- Guinea
- Indonesien
- Jemen
- Kamerun
- Kenya
- Liberia
- Mali
- Mauretanien
- Moçambique
- Niger
- Nigeria
- Palestinska områdena
- Republiken Kongo (Kongo-Brazzaville)
- Senegal
- Sierra Leone
- Somalia
- Spanien
- Sudan
- Sydsudan
- Uganda
- Tanzania
- Tchad
- Zimbabwe
Andra sårbara länder
Nedanstående länder bedöms fortfarande vara sårbara för uppkomst och spridning av poliovirus av vildtyp eller vaccinderiverat poliovirus. För dessa länder gäller WHO:s rekommendationer bland annat att förstärka övervakningen och vaccinationsinsatserna bland befolkningen för att minska risken för ny spridning av poliovirus.
- Botswana
- Burundi
- Israel
- Madagaskar
- Malawi
- Storbritannien
- Zambia
13 augusti 2024
WHO:s expertkommitté (Poliovirus IHR Emergency Committee) sammanträdde den 8 juli 2024 och förordade då att WHO även forsättningsvis bör klassa polio som ett internationellt hot mot människors hälsa. WHO:s generaldirektör beslutade den 12 augusti 2024 att förlänga rekommendationerna till de drabbade länderna baserat på expertkommitténs utlåtande. En lista över vilka länder som var drabbade vid denna tidpunkt finns i kommitténs utlåtande.
Statement of the Thirty-ninth Meeting of the IHR Emergency Committee for Polio (who.int)
Viktigt att se över vaccinationsskyddet vid resa
Det är viktigt att den som reser till länder där polio förekommer har ett bra vaccinationsskydd. Läs mer om rekommendationerna för vaccination på vår webbplats.
Rekommendationer om vaccination mot polio
Mycket liten risk för poliospridning i Sverige
I Sverige har vaccinationstäckningen för poliovaccin inom barnvaccinationsprogrammet under många år legat över 97 procent, vilket gör att vi har en hög immunitet i hela befolkningen. Risken för att poliovirus skulle kunna sprida sig i Sverige är därför mycket liten.
Statistik om vaccinationer inom barnvaccinationsprogrammet
Nationellt övervakningsprogram för polio och enterovirus
Folkhälsomyndigheten har ett nationellt övervakningsprogram i samarbete med de svenska mikrobiologiska laboratorierna där prover från individer med konstaterad enterovirusorsakad meningoencefalit analyseras för att utesluta poliovirus.