Salmonella Enteritidis (Sverige 2024–)
LyssnaUtbrott av Salmonella Enteritidis med trolig koppling till importerade ägg från Ukraina utreds.
8 november 2024
Det fortsätter komma in rapporter om sjukdomsfall med Salmonella Enteritidis där ukrainska ägg misstänks vara smittkällan. Mikrobiologisk typning av bakteriernas arvsmassa visar att nyligen identifierade sjukdomsfall är smittade av såväl redan kända som nya varianter av bakterien.
Bland sjukdomsfallen finns det flera personer som själva har inhandlat misstänkta ägg i butik och därefter konsumerat dem löskokta eller som icke upphettad ingrediens i maträtter. Äggen har då inhandlats i butiker som inte hör till de större handelskedjorna. Andra personer har insjuknat efter besök på restauranger där misstänkta ägg har använts i exempelvis majonnäs, bearnaisesås, skagenröra och andra tillbehör och rätter där äggen inte har upphettats.
För att undvika smitta bör servering och konsumtion av råa och även löskokta ägg samt livsmedel med råa ägg från länder utanför Norden undvikas. Information om äggens ursprung ska alltid finnas både på äggförpackningen och genom stämpel på de enskilda äggen.
Livsmedelsverkets rekommendationer: Salmonella (livsmedelsverket.se)
Livsmedelsverkets information: Märkning av hönsägg (kontrollwiki.livsmedelsverket.se)
Fortsatt utredningsarbete sker i samverkan mellan regionala smittskydd, kommuner, Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten.
Se även nyhet, publicerad 2024-11-08, från Livsmedelsverket: Välj ägg från Sverige, Finland, Norge eller Danmark om de ska serveras råa (livsmedelsverket.se)
14 oktober 2024
Sedan början av året har flera ansamlingar av sjukdomsfall med Salmonella Enteritidis identifierats där epidemiologiska utredningar pekar på konsumtion av importerade ägg från Ukraina. Mikrobiologisk typning av bakterier från sjukdomsfall med hjälp av helgenomsekvensering visar att det är flera olika varianter av Salmonella Enteritidis som kan ha koppling till äggen.
Äggen har sålts både till privatpersoner i butiker som inte tillhör de större handelskedjorna och till restauranger. Flera av sjukdomsfallen har konsumerat löskokta ägg eller icke upphettade ägg i exempelvis majonnäs, bearnaisesås, skagenröra och pasta carbonara. Vid flera tillfällen har prover av ägg från Ukraina som tagits från privatpersoner, från butik och från restaurang analyserats, dock utan att salmonella har kunnat påvisas. Att hitta salmonella i ägg är svårt eftersom bakterierna inte nödvändigtvis är jämnt fördelade inom och mellan olika partier.
För att undvika att bli smittad bör råa ägg eller livsmedel med råa ägg från andra länder än Sverige, Norge, Finland och Danmark inte konsumeras. Risken för smitta vid konsumtion av sådana ägg eller livsmedel undviks genom att hela ägget, även gulan, upphettas:
Livsmedelsverkets rekommendationer: Salmonella (livsmedelsverket.se)
Fortsatt utredningsarbete sker i samverkan mellan regionala smittskydd, kommuner, Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten.
10 oktober 2024
Sedan början av året har flera ansamlingar av sjukdomsfall med Salmonella Enteritidis identifierats där epidemiologiska utredningar har pekat på konsumtion av importerade ägg. Äggen har både sålts till privatpersoner i butiker som inte tillhör de större kedjorna och till restauranger. Flera av sjukdomsfallen har konsumerat löskokta ägg eller icke upphettade ägg i exempelvis majonnäs, bearnaisesås, skagenröra och pasta carbonara. Vid flera tillfällen har ägg från privatpersoner, från butik och från restaurang analyserats, dock utan att salmonella har kunnat påvisas.
För att undvika att bli smittad bör råa ägg eller livsmedel med råa ägg från andra länder än Sverige, Norge, Finland och Danmark inte konsumeras. Risken för smitta vid konsumtion av sådana ägg undviks genom att hela ägget, även gulan, eller livsmedlet som innehåller ägg upphettas.
Livsmedelsverkets rekommendationer: Salmonella (livsmedelsverket.se)
Fortsatt utredningsarbete sker i samverkan mellan regionala smittskydd, kommuner, Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten.