Salmonella Typhimurium ST 36 (Sverige, augusti - december 2024)

Lyssna

Utbrottet av Salmonella typhimurium sekvenstyp 36 kopplat till alfalfagroddar är över. Förorenade importerade frön var orsak till smittan.

23 december 2024

Från augusti till november insjuknade 100 personer från 18 regioner med någon av 14 genetiskt nära besläktade bakterievarianter av Salmonella typhimurium av sekvenstyp 36 (ST 36). Av sjukdomsfallen var 65 kvinnor och 35 män i åldrarna 1–89 år (medianålder 43 år). Det senaste fallet insjuknade 27 november och utbrottet bedöms nu vara över.

Utbrottet har utretts i samverkan mellan Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, berörda smittskyddsenheter, kommuner och Länsstyrelsen. Under utredningsarbetet genomfördes en fall-kontrollstudie där en jämförelse mellan sjukdomsfall och friska kontrollpersoner visade ett starkt statistiskt samband mellan sjukdomsfallen och konsumtion av alfalfagroddar. Insamling av ytterligare epidemiologisk information samt bakåtspårning av produkt har sedan identifierat ett förorenat parti av importerade alfalfafrön som smittkällan. Följden blev att det förorenade fröpartiet togs ur bruk för fortsatt produktion av groddar i slutet av november samt att redan levererade groddar återkallades.

Figur 2024-12-23. Bekräftade fall med Salmonella typhimurium ST36 efter insjukningsvecka.

Graf för veckorna 32-48 som visar att 1-22 fall har insjuknat per vecka”.

26 november 2024

Med anledning av den pågående utredningen har det gjorts ett återkallande av misstänkta alfalfagroddar.

Munkagrodden återkallar alfalfagroddar – kan innehålla salmonella (livsmedelsverket.se)

Fortsatt utredningsarbete inklusive provtagning, analyser och spårning fortgår i samverkan mellan Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, berörda smittskydd, kommuner, Länsstyrelsen och producenter.

21 november 2024

Från augusti och framåt har 92 fall från 18 regioner insjuknat med någon av 12 genetiskt nära besläktade bakterievarianter av Salmonella typhimurium av sekvenstyp 36 (ST 36). Det är fler kvinnor (n=60) än män (n=32) som insjuknat. Fallen är i åldersspannet 1–89 år och medianåldern är 44 år. Flest fall finns i åldersgrupperna 0–10 år (n=17) och 40–50 år (n=19).

Folkhälsomyndigheten har i samverkan med landets regionala smittskyddsenheter genomfört en fall-kontrollstudie. Enkäter med frågor om specifikt matintag veckan före insjuknandet har skickats till utbrottsfallen och svaren har jämförts mot svar från friska kontrollpersoner. Hittills tillgängliga resultat visar att sjukdomsfallen oftare har ätit alfalfagroddar jämfört med de friska kontrollpersonerna. Alfalfagroddarna som fallen har ätit har varit inköpta i olika butiker eller har serverats på olika restauranger eller matsalar.

Fortsatt utredningsarbete sker i samverkan mellan Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, berörda smittskydd, kommuner och Länsstyrelsen. Samverkan sker också på internationell nivå för att upptäcka eventuell spridning av Salmonella typhimurium ST 36 i andra europeiska länder.

Provtagningsvecka (Figur 2024-11-21) i de fall information om insjukningsvecka saknas.

Figur 2024-11-21. Bekräftade fall med Salmonella typhimurium ST36 efter insjukningsvecka.

Utbrottfall för veckorna 32-44 visar att 3-22 fall har insjuknat per vecka.

8 november 2024

Från augusti till oktober har 81 fall från 18 regioner insjuknat med Salmonella typhimurium av sekvenstyp 36 (ST 36). Fallen, som alla har smittats i Sverige såvida uppgift om smittland inte saknas, är smittade med någon av ett tiotal olika genetiskt besläktade bakterievarianter som har orsakat sjukdomsfall från augusti till oktober (figur).

Under september 2024 inleddes en utbrottsutredning av fall smittade med en specifik variant av Salmonella Typhimurium av typen ST 36.

Salmonella Typhimurium (Sverige augusti–september 2024)

Utredningen avslutades då ingen misstänkt källa kunde påvisas, men har nu återupptagits och breddats då flera nya varianter av sekvenstypen 36 har identifierats. Eftersom Salmonella typhimurium av typen ST 36 är ovanlig i Sverige och att fall med isolat tillhörande olika varianter av typen har påvisats under samma tidsperiod är bedömningen att utbrottet som helhet är orsakat av en gemensam smittkälla.

Det är fler kvinnor (63 procent) än män (37 procent) som insjuknat. Fallen är i åldersspannet 0–89 år och medianåldern är 44 år. Flest fall finns i åldersgrupperna 0–10 år (18 procent) och 40–50 år (22 procent).

Utbrottet utreds i samverkan mellan Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, berörda smittskydd och kommuner. Samverkan sker också på internationell nivå i EU-nätverk för att upptäcka eventuell spridning av Salmonella typhimurium ST 36 i andra europeiska länder. I utredningen samlas information om vad fallen har ätit innan insjuknandet. Svaren jämförs sedan mot vad personer i en frisk jämförelsegrupp anger att de har ätit för att bedöma om det finns livsmedel som utbrottsfallen har ätit i högre utsträckning än förväntat.

Provtagningsvecka (Figur 2024-11-08) i de fall information om insjukningsvecka saknas.

Figur 2024-11-08. Bekräftade fall med Salmonella typhimurium ST36 efter insjukningsvecka.

Utbrottfall för veckorna 32-42 visar 3-22 fall per vecka.