Rotavirusvaccin till barn med speciella tillstånd

Lyssna

Information om rotavirusvaccin till för tidigt födda barn, barn med sjukdomar i matsmältningssystemet, medfödda metaboliska sjukdomar, immunbristsjukdomar samt hivinfektion. Även om barn till mödrar som behandlats med immundämpande läkemedel under graviditet samt barn som har fått behandling med blodprodukter.

För tidigt födda barn

Antikroppar överförs från mor till barn under den sista delen av graviditeten. Barn som är födda för tidigt har därför högre risk att få rotavirusinfektion. Prematurt födda barn har varit med i studier av både Rotarix® och RotaTeq®. De tålde vaccinerna bra och fick kliniskt skydd mot sjukdomen. Studierna omfattade få barn födda före 28 veckors gestationsålder, men även dessa barn tålde vaccinerna bra och verkade få ungefär lika gott skydd som vaccingruppen som helhet. Hos barn som är födda i graviditetsvecka 28 eller tidigare har några tillfällen av apné rapporterats 2–3 dagar efter rotavirusvaccination. Detta gäller särskilt barn som har haft respiratoriska problem tidigare. Vaccinationsrutiner och behov av övervakning efter vaccination bör bedömas av läkare som har kännedom om barnets anamnes.

Barn med sjukdomar i matsmältningssystemet

Barn som har haft rotavirusinfektion kan få rotavirusvaccin. Detsamma gäller barn med kolik. Vaccination är kontraindicerat till barn med obehandlad medfödd missbildning av gastrointestinalkanalen som kan vara predisponerade för tarminvagination och till barn med tidigare tarminvagination. Om barnet har tidigare blivit opererad för medfödd missbildning av magtarmkanalen kan man vid behov kontakta patientansvarig barnkirurg innan vaccinationen. Generellt bör missbildningar i magtarmkanalen inte ses som en kontraindikation för vaccination. Dessa barn kan i samband med gastrointestinala infektioner som till exempel rotavirusinfektion bli mycket dåliga. Vaccination skyddar mot försämring av tillståndet i samband med rotavirusinfektion.

Vaccination ska inte ges till barn med diarré eller kräkningar, feber eller annan pågående infektionssjukdom.

Barn med medfödda metaboliska sjukdomar

Båda rotavirusvaccinerna innehåller sackaros i en mängd som kan ge symtom hos barn med sällsynta medfödda metaboliska sjukdomar som fruktosintole­rans, glukos-galaktosmalabsorption eller sackaros-isomaltas brist. Vaccinerna är därför kontraindicerat till barn som har dessa tillstånd.

Barn med hivinfektion

Spädbarn med humant immunbristvirus (hiv) infektion samt barn till mödrar med hivinfektion där barnens hivstatus ännu inte är känd kan få rotavirusvaccin. Studier har visat att vaccinet är säkert och effektivt för denna grupp.

Barn med immunbristsjukdomar

Hos barn med kända eller misstänkta immunbristtillstånd måste potentiell risk och fördel vid vaccination bedömas. Det är barnets behandlingsansvariga läkare som avgör om att vaccinera eller inte vaccinera i varje enskilt fall.

Hos barn med svår kombinerad immunbrist (SCID) kan rotavirusvaccin ge symtom på rotavirusinfektion och förlängd utsöndring av vaccinvirus. Rotavirusvaccin får inte ges till barn med misstänkt eller påvisad SCID. I Sverige beräknas det födas 2–4 barn om året med SCID. Dessa barn har inga symtom vid födseln, men får upprepade infektioner under första levnadsåret. Sedan 1 juli 2019 rekommenderar Socialstyrelsen neonatal screening för SCID av alla nyfödda. Innan ordination av rotavirusvaccination görs en bedömning av risken om barnet kan ha SCID eller annan immunbristsjukdom.

Barn till mödrar som behandlats med immundämpande läkemedel under graviditet

Om modern från graviditetsvecka 20 och framåt har behandlats med immundämpande (immunosuppressiva) läkemedel, kan barnets immunsvar vara påverkat från födelsen och fram till 6 månaders ålder. Därmed bör barnet inte vaccineras med rotavirusvaccin.

Nya läkemedel registreras kontinuerligt vilket gör det svårt att ha en uppdaterad lista över alla läkemedel som kan påverka barnets immunsvar negativt. Därför ska man alltid konsultera moderns läkare (specialistläkare inom relevant område och/eller läkare inom specialistmödravård) innan levande vacciner, som rotavirusvaccin, ges till barnet. Om det råder tveksamhet om barnet på grund av moderns behandling har nedsatt immunförsvar, bör barnet inte vaccineras med rotavirusvaccin.

Barn som har fått behandling med blodprodukter

Rotavirusvaccin kan ges till barn som nyligen har fått, eller snart ska få, blodprodukter. Även om effekten av rota­virusvaccination kan bli försvagad, bedöms detta som mindre viktigt eftersom det ges i flera doser.

Läs mer