Mötesanteckningar 2024-10-24

Lyssna

Mötesanteckningar från Folkhälsomyndighetens Samverkansgrupp för vårdhygieniska frågor 2024-10-24.

Deltagare

SFVH, NAG vårdhygien, Socialstyrelsen, Arbetsmiljöverket, Svenska hygienläkarföreningen, Riksföreningen för MAS/MAR, Smittskyddsläkarföreningen och Folkhälsomyndigheten.

Förhinder

Föreningen för klinisk mikrobiologi

Ny representant från Arbetsmiljöverket

Välkomnande av den nya representanten.

Informationsutbyte/aktuellt

Svensk Förening för Vårdhygien

Revideringen av Byggenskap och vårdhygien (BOV) kommer gå ut på remissrunda dec 2024. Presentation och publicering sker på Hygiendagarna våren 2025.

Egenkontrolprotokoll för primärvård och sjukhus på remiss i december.

Uppdaterad städstandard från SiS på gång.

PRISS (Protesrelaterade infektioner skall stoppas) ska starta upp igen – stort intresse från ortopediska klinikerna.

Svar till kemikalieinspektionen angående klassificeringen av etanol.

Hygiendagarna i Örebro 8–10 april 2025.

Nordiska hygienmötet i Göteborg 14–16 april 2026. Ersätter vanliga hygiendagarna.

Nationell arbetsgrupp vårdhygien

Tre nya ledamöter från sjukvårdsregionen mitt, två från Västmanland och en från Värmland. Ingen kommunal representant efter att tidigare MAS slutat.

Stöd för implementering av Vägledning för vårdhygieniskt arbete

Arbete pågår med ett enkelt och konkret bildspel som hoppas ge inspiration och sänka tröskeln för att arbeta med vägledningen för regioner och kommuner, sjukhus, primärvård, SÄBO och LSS-verksamheter.

Två inspirationsfilmer ska skapas med exempel på framgångsrikt arbete med implementering, ett regionalt från Södersjukhuset, Region Stockholm och ett kommunalt från Överkalix kommun. Arbetet har just påbörjats. Filmer från Göteborgs stad och Region Uppsala i pipeline.

Status arbetsgrupper

Vägledning desinfektion. Dokumentet klart att publicera, väntar på OK från NSG patientsäkerhet, datum ej klart.

Kunskapsstöd vårdrelaterad pneumoni. Dokumentet är klart, går ut på formell externremiss samt till enheter/organisationer som NAG vårdhygien väljer senast den 15 november.

Vårdhygienisk harmonisering av Vårdhandboken. Ej tidsbestämt uppdrag till arbetsgrupp som kommer att förnyas. Diskussion kring uppdragets innehåll och fortsättning pågår. Kommentar från mötet: SoS och Fohm kan överväga att lyfta behovet av samordning mellan kunskapsunderlag i kunskapsstyrningen och Vårdhandboken i partnerskapet för kunskapsstyrningen.

Rekrytering pågår till en kommande arbetsgrupp som ska ta fram vägledning om förebyggande av vårdrelaterad urinvägsinfektion.

Leveranser sedan föregående möte med Folkhälsomyndighetens samverkansgrupp för vårdhygieniska frågor

NAG Vårdhygien har deltagit i arbete med Folkhälsomyndighetens kommande vägledning om bärarskap av MRSA, inkl. frågorna som rör personal inom vården.

Deltog med dragning om NAG vårdhygiens roll och uppdrag vid ECDC:s landsbesök i Sverige under Folkhälsomyndighetens värdskap 16 september.

Deltog i WHO:s besök på Folkhälsomyndigheten 17 september med presentation om organisering och innehåll av vårdhygieniskt arbete i Sverige.

Svenska hygienläkarföreningen

SHLF skickade i juni en skrivelse, tillsammans med Smittskyddsläkarföreningen och SFVH, till universitetens programansvariga där de begär att de tillser att det redan vid ansökningsförfarandet tydliggörs att den sökande måste tillämpa basala hygienrutiner i enligt med Socialstyrelsens föreskrift om basal hygien i vård och omsorg (SOSFS 2015:10). Planerar skrivelse även till andra lärosäten för vårdrelaterade högskoleutbildningar. Frågan är prioriterad från Nordiska rådet.

Föreningen bevakar tillgången till utbildning för ST-läkare i vårdhygien. Planerade kurser för ST-läkare:

  • ST-kurs Rengöring, desinfektion och sterilisering, VGR-Borås, VT 2025.
  • SK-kurs Infektionsepidemiologi, Lund, HT2025.
  • Dessutom finns planer på en kurs i byggenskap och vårdhygien i Lund, 2026, och föreningen verkar för ny juridikkurs.

SHLF har fått svar på gemensamt brev tillsammans med SFVH och dansk förening för hygiensjuksköterskor till Nordiska ministerrådet om nordisk vårdhygienisk utbildning. Jenny Pentler, senior rådgivare NM, svarar : ”Frågan är prioriterad och planering pågår för 2025–2030”.

Föreningen har också fått svar på brev till Högskolan i Skövde, tillsammans med SFVH, att utbildningsprogrammets fortsättning är under diskussion; det är främst en ekonomisk fråga då ansökningarna inte avspeglar de som fullföljer programmet.

Styrelsen planerar att framöver verka för konkretisering och harmonisering målbeskrivningar och bedömningsmallar inom såväl grund- som AT- och ST-utbildning. I det sammanhanget aktualiseras också handledares och examinatorers VH-kompetens.

Fråga på mötet: Curriculum för Vårdhygien vid utbildning av vård- och omsorgspersonal i enlighet med WHO dokument? SFVH: behövs. VGR har ett för ST-läkare. Hygienläkarföreningen: bra med kunskapskrav, SoS: Positiva, tittat på WHOs curriculum.

Det finns en kompetensbeskrivning framtagen för sjuksköterskor inom vårdhygien Kompetensbeskrivning för sjuksköterskor inom vårdhygien | Svensk sjuksköterskeförening

Arbetsmiljöverket

Informerar om en föreläsning ”Förebygg ohälsosam arbetsbelastning och minska risker för arbetstagare och patienter” med föreläsare Kerstin Waldenström från avdelningen för regler och internationella frågor.

Socialstyrelsen

Socialstyrelsen har fått ett regeringsuppdrag om basala hygienkrav och rutiner inom vård och omsorg för äldre. Uppdragets syfte är att sprida information till verksamheter inom äldreomsorgen om vikten av basala hygienkrav och rutiner samt följa upp efterlevnaden av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2022:44) och föreskrifterna om basala hygien i vård och omsorg ( SOSFS 2015:15).

Socialstyrelsen har genomför en enkätundersökning kring styrning av städning i vårdlokaler. Tidigare enkätundersökningar har enbart regioner fått svara på enkäten men den här gånger har vi även ett urval av kommuner med i enkätundersökning. Rapport beräknas publiceras i december 2024.

Den nationella handlingsplan för patientsäkerhet – Agera för säker vård löper ut 2024. Nu pågår en process att uppdatera handlingsplanen.

Curriculum från WHO för IPC. Har läst dokumentet och har haft interndiskussion om det finns möjlighet att kunna använda detta curriculum inom svensk kontext.

Socialstyrelsen kommer att anordna ett öppet seminarium – Aktuellt om patientsäkerhet för kommun - Vårdhygien den 22 november 2024.

Kalendarium för konferenser, webbinarier, utbildningar och andra evenemang på Socialstyrelsen (socialstyrelsen.se)

Föreningen för klinisk mikrobiologi

Deltar ej.

Riksföreningen för MAS/MAR

Kompetensdagar maj 2025, planering påbörjad.

Tillgång till Vårdhygienisk expertis i landet varierar stort mellan olika kommuner. Önskar diskussion om detta och vad som går att göra för att minska skillnaderna.

Smittskyddsläkarföreningen

Skrivelse tillsammans med Hygienläkarföreningen angående pausade utbildningar (Skövde och Göteborg).

Skrivelse till medicinska fakulteter för läkarutbildningar angående att möjlighet till att följa Basala hygienrutiner behöver finnas med som krav.

Deltar i referensgrupp för det MRSA dokument som Folkhälsomyndigheten ansvarar för att ta fram.

Folkhälsomyndigheten

Infektionsverktyget

Första mötet med kontaktnätverk genomfört. I nätverket deltar minst en person från varje region.

Plan framåt: Dialoger med regioner och Inera och fortsatt förankring i analysgrupp.

WHO Global action plan IPC, Monitoring framework and Guide to implementation

WHO har ett ökat fokus på vårdhygieniska åtgärder för arbetet med antibiotikaresistens. Arbetar nu även med ett dokument som ska fungera som implementeringsstöd till länderna, även på en praktisk nivå. Så sammantaget finns det flera olika delar:

  • Global strategi – mål och indikatorer för global, nationell nivå, verksamhetsnivå.
  • Global handlingsplan.
  • Monitoreringsplan med planerade mätningar 2026, 2028 och 2030.
  • Implementeringsguide, kommer i slutet av 2024.

Landsbesöket

ECDCs landsbesök angående antibiotikaresistens genomfördes den 16-20 sep 2024. Slutgiltig rapport kommer i december.

Reflektioner från mötet:

  • ECDC lägger stor vikt vid vårdhygien och VRI i sin bedömning av arbete mot AMR.
  • ECDC pekar tydligt på vikten av samordning och uppföljning av aktiviteter så att en bra lägesbild finns på nationell nivå för olika verksamheter/organisationsnivåer.

Svebar

Samlar ihop bakteriologiska- och resistens data från en majoritet av mikrobiologiska laboratorier i Sverige med en täckningsgrad på cirka 90 % av befolkningen. Moderniseras nu med högre säkerhet, persondata och bättre sökmöjligheter, Gammal data kommer att flyttas över. Lansering planerad till februari.

HALT

Mätning av vårdrelaterade infektioner, antibiotika och riskfaktorer på särskilt boende.

Sammanfattning från 2023 årsmätning – rapport finns på folkhalsomyndigheten//svenskahalt.se.

Ny mätning vecka 46–47.

Nytt för i år är ett tillägg i datamodulen för att kunna räkna ut bördan av vårdrelaterade infektioner.

Föranmälda frågor

Kriteriearbetet i Antibiotikasmart.

Dialog: Hur kan vårdhygieniska enheter stötta verksamheter i arbetet med kriterierna? Fokus på kriterierna för sjukhus, vårdcentraler och äldre och funktionshinderomsorg.

  • Synergieffekter om Strama och vårdhygien samarbetar i kriteriearbetet.
  • Lättare med samarbete i de regioner där vårdhygien och strama sitter geografiskt nära varandra.
  • Öka kännedomen om kriterierna inom vårdhygien och hur de kan stötta det befintliga vårdhygieniska arbetet.
  • Påverka ledningsnivån.

Broschyr ”10-p programmet i praktiken”

Komplement till kriterierna för sjukhus där fokus är en organisatorisk nivå.

Innehållet i broschyren har fokus på individperspektivet – ”vad kan jag som enskild medarbetare göra?”

Presentation av broschyren och möjlighet till synpunkter på innehållet framförallt ur ett vårdhygieniskt perspektiv. Folkhälsomyndigheten och NAG vårdhygien har lämnat skriftliga synpunkter och ytterligare förslag på förändringar kom under mötet.

Bra om det framkommer att det har varit en samverkan med vårdhygienisk expertis i framtagandet av broschyren och vilka man ska vända sig till lokalt om man vill veta mer.

Jamrai 2

EU-projekt 2024–2027. 10 arbetspaket varav Sverige deltar i 3 där ett delpaket handlar om vårdhygieniska åtgärder och beteendeförändring.

Målet med delpaketet är att stärka användningen av implementerings- och beteendevetenskap för att stödja implementering av vårdhygieniska åtgärder samt stödja kunskapsutveckling inom beteendeförändring och ta fram evidensbaserade interventioner för beteendeförändring.

Sverige kommer att delta med 2–3 piloter från äldreomsorg. Rekrytering pågår.

Vårdhygien i kommunal vård och omsorg –vilka möjligheter till samverkan finns?

Det finns en struktur för kunskapsstyrning för socialtjänst – Regionala samverkans- och stödstrukturer (RSS). RSS stödjer huvudmännen i samverkan kring frågor som rör socialtjänst och hälso- och sjukvård. Det gäller både samverkan mellan kommunerna i länet och samverkan mellan kommunerna i länet och regionen. Har efterfrågat möjlighet att få presentera Vägledning för vårdhygiensikt arbete, kriterierna för funktions-och äldreomsorg i Antibiotikasmart Sverige och HALT på kommande möte. Kan då även efterfråga eventuellt behov av stödmaterial

Övriga frågor

Nytt RU tillsammans med SoS på väg in

”Nationell uppföljning inom området vårdhygien och VRI”.

VRI och vårdhygieniska processer. Uppdrag också att beskriva kostnaden.

Samordning av vårdhygien – hur går utredningen?

Utredningen har fått flera tilläggsdirektiv så förslag väntas först januari 2026.

Nästa möte

Måndag 28 april, delvis gemensamt med samverkansgrupp för Strama.

Stramadagen 29 april.