Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
Lyssna391 träffar på Mat under graviditet inom Hela webbplatsen
-
Olika faktorer påverkar övervikt och obesitas
Uppdaterad:Övervikt och obesitas (fetma) beror på flertalet faktorer varav många har sin grund i vår biologi och genetik, eller i strukturella förutsättningar. Därför är de svåra att påverka som enskild individ.
-
Mat
Uppdaterad:Mat är grundläggande för en god hälsa för alla under hela livet och hälsosamma matvanor kan förebygga sjukdomar. Mat har även betydelse för miljön och klimatet.
-
Matmiljö i Sverige
Uppdaterad:Vi har tagit fram kunskap om matmiljön i Sverige. Resultaten visar att vi dels behöver stärka kunskapen om matmiljön på många områden och att matmiljön behöver bli mer hälsofrämjande.
-
Matmiljöns betydelse för vår hälsa
Publicerad:Faktabladet beskriver olika faktorer i matmiljön och deras betydelse för matkonsumtion och hälsa. Kunskapsläget om matmiljön, dess definitioner, begrepp och mätmetoder utvecklas kontinuerligt. Det är angeläget att få mer kunskap om hur matmiljön ser ut i Sverige för att till exempel bromsa
-
Till dig som är vårdnadshavare till ett litet barn – Skydda ditt spädbarn mot luftvägsinfektioner som RS-virus och kikhosta
Publicerad:Faktabladet innehåller en kort sammanfattning av hur man kan skydda spädbarn mot luftvägsinfektioner som till exempel RS-virus och kikhosta. Översatt till olika språk.
-
Yersinia (Sverige april–maj 2019)
Uppdaterad:Nationellt utbrott av Yersinia enterocolitica är över. Smittkällan har inte kunnat identifieras.
-
Krav på mat och kök
Uppdaterad:Här kan du fördjupa dig i lagens krav, hur du ska bedöma mat och kök på ett serveringsställe vid ansökningar om serveringstillstånd och vid tillsyn över ett befintligt serveringstillstånd.
-
Statistik om barns matvanor
Uppdaterad:Barns matvanor har förändrats över tid och varierar med kön och ålder. Andelen barn som dagligen äter grönsaker har ökat medan andelen som dagligen äter frukt har minskat.
-
Infektion med Listeria monocytogenes – ett nationellt strategidokument
Publicerad:I denna rapport identifieras vilka åtgärder som anses vara särskilt angelägna for att minska incidensen av listeriainfektion (listerios) hos människa. Dokumentet riktar sig huvudsakligen till de undertecknande myndigheterna, men kan även användas av andra myndigheter och näringen.
-
Panelsamtal Järvaveckan: Må bättre bli friskare och starkare med oss
Uppdaterad:Under Järvaveckan den 31 maj 2024 bjöd vi in till ett seminarium med syfte att inspirera till fysisk aktivitet, näringsrik mat och kultur- och fritidsaktiviteter med fokus på unga.
-
Riktlinjer och rekommendationer om mat
Uppdaterad:I Sverige finns det riktlinjer och rekommendationer på flera olika områden som har som syfte att främja hälsosamma matvanor och förebygga matrelaterad ohälsa.
-
Samhällsförändringar och utveckling av övervikt och obesitas
Uppdaterad:Olika samhällsförändringar sedan 80-talet har haft stor betydelse för utvecklingen av övervikt och obesitas (fetma) och nationella insatser har haft begränsad effekt.
-
-
Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) för kvinnor som lever med hiv i Sverige – En rapport baserad på en intervjustudie
Publicerad:Rapporten riktar sig till myndigheter, beslutsfattare, hälso- och sjukvården samt de av civilsamhällets organisationer som arbetar med SRHR-frågor och målgruppen personer som lever med hiv. Studiens resultat kan användas för att bättre förstå behoven hos kvinnor som lever med hiv och de
-
Vägledning om servering – alkohollagen
Publicerad:Vägledningen vänder sig till dig som arbetar som kommunal handläggare och som prövar ansökningar om serveringstillstånd enligt alkohollagen.
-
Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige – UngKAB15 – en studie om kunskap, attityder och beteende bland unga 16–29 år
Publicerad:Rapporten behandlar frågor om hälsa och sexualitet bland unga i Sverige. Rapporten är baserad på en enkätstudie bland ett randomiserat urval av unga i åldern 16–29 år i befolkningen och utfördes under 2015.
-
Rättsfall: Försäljningsförbud för folköl
Uppdaterad:Rättsfall från Kammarrätten i Jönköping den 6 april 2016 mål nr 1235-15. Lagrum: 8 kap. 20 och 9 kap. 19 §§ alkohollagen (2010:1622).
-
Samhället behöver främja en hälsosam livsmedelskonsumtion hos barn och unga – Återredovisning av regeringsuppdrag
Publicerad:Rapporten visar att barns och ungas livsmedelskonsumtion och matmiljö har blivit allt sämre, vilket påverkar deras matrelaterade hälsa.
-
Råd vid värmeböljor – Till personal inom skola och fritidshem
Publicerad:Detta råd vänder sig till personal inom skola och fritidshem samt verksamhets- och fastighetsansvariga. Genom att förbereda verksamheten inför sommarvärmen går det att minska negativa hälsoeffekter orsakade av värmeböljor.
-
Provsmakning
Uppdaterad:Den här vägledningen vänder sig främst till kommunala alkoholhandläggare. Den kan också läsas som information för den som har ett stadigvarande serveringstillstånd, partihandlare samt tillverkare av alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat.
-
Hållbara samhällen behövs för att motverka övervikt och fetma
Publicerad:Den 4 mars uppmärksammas Världsfetmadagen, i år med fokus på hälsofrämjande och hållbara samhällen. Samtidigt presenterar Folhälsomyndigheten en ny analys som ger ökad kunskap om utvecklingen av övervikt och fetma i Sverige över tid.
-
Riktlinjer för fysisk aktivitet och stillasittande – Kunskapsstöd för främjande av fysisk aktivitet och minskat stillasittande
Publicerad:Riktlinjer för fysisk aktivitet och stillasittande ger rekommendationer för alla befolknings- och åldersgrupper i Sverige, oavsett kön, kulturell bakgrund, socioekonomisk status eller funktionsnedsättning. Det övergripande budskapet är att all rörelse räknas.
-
Ansvarsfull alkoholservering – ett utbildningsmaterial
Publicerad:Uppdaterad:Utbildningsmaterialet riktar sig till personal som arbetar i serveringsmiljö och används vid utbildningar i metoden Ansvarsfull alkoholservering. Den här utbildningen är för dig som arbetar på ett serveringsställe. Du kan bidra till att skapa en trevlig serveringsmiljö genom att serveringen av
-
-
Förslag till åtgärder för ett stärkt, långsiktigt arbete för att främja hälsa relaterad till matvanor och fysisk aktivitet
Publicerad:Rapporten är ett underlag och förslag till åtgärder för att främja hälsa som är relaterad till matvanor och fysisk aktivitet.