Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
Lyssna101 träffar på riktlinjer mat inom Hela webbplatsen
-
Riktlinjer och rekommendationer om mat
Uppdaterad:I Sverige finns det riktlinjer och rekommendationer på flera olika områden som har som syfte att främja hälsosamma matvanor och förebygga matrelaterad ohälsa.
-
Riktlinjer och rekommendationer för övervikt och fetma
Uppdaterad:Nationella riktlinjer för att förebygga och behandla övervikt och fetma är få. Det behövs ett större fokus på samhälleliga förutsättningar för en hälsosam viktutveckling.
-
Krav på mat och kök
Uppdaterad:Här kan du fördjupa dig i lagens krav, hur du ska bedöma mat och kök på ett serveringsställe vid ansökningar om serveringstillstånd och vid tillsyn över ett befintligt serveringstillstånd.
-
Vägledning för kommunala riktlinjer för alkoholservering
Publicerad:Vägledningen är framför allt ett stöd för dig som handläggare av serverings- och provsmakningstillstånd på kommunen. Vägledningen vänder sig även till förtroendevalda och beslutsfattare i kommunen i arbetet med att ta fram eller revidera riktlinjer för serverings- och provsmakningstillstånd. Den vänder sig även till dig som arbetar med tillsyn av alkohollagen på regional nivå.
-
Främja fysisk aktivitet och minska stillasittandet – Riktlinjer och rekommendationer för fysisk aktivitet och stillasittande (Nordsamiska)
Publicerad:Rekommendationer på nordsamiska för fysisk aktivitet och stillasittande för alla befolknings- och åldersgrupper i Sverige.
-
Riktlinjer för fysisk aktivitet och stillasittande – Kunskapsstöd för främjande av fysisk aktivitet och minskat stillasittande
Publicerad:Riktlinjer för fysisk aktivitet och stillasittande ger rekommendationer för alla befolknings- och åldersgrupper i Sverige, oavsett kön, kulturell bakgrund, socioekonomisk status eller funktionsnedsättning. Det övergripande budskapet är att all rörelse räknas.
-
En guide för yrkesverksamma om vetenskapligt baserad ANDTS-prevention – En svensk version av European Prevention Curriculum (EUPC)
Publicerad:Kunskapsstödet innehåller kunskap, internationella riktlinjer och hur man arbetar evidensbaserat och etiskt med substansanvändning i praktiken. Guiden riktar sig framför allt till samordnare men även till andra yrkesverksamma inom det hälsofrämjande och ANDTS-förebyggande området.
-
Samhällsförändringar och utveckling av övervikt och fetma
Uppdaterad:Olika samhällsförändringar sedan 80-talet har haft stor betydelse för utvecklingen av övervikt och fetma och nationella insatser har haft begränsad effekt.
-
Försämrade matvanor i Sverige
Publicerad:Matvanorna i den vuxna befolkningen har försämrats under de senaste åren. Det visar Folkhälsomyndighetens undersökning Hälsa på lika villkor. Vad som ligger bakom utvecklingen behöver undersökas vidare. Möjligen kan covid-19-pandemin och smittskyddsåtgärderna ha påverkat förutsättningar för
-
Tobaksfria dagen 31 maj
Uppdaterad:Temat för tobaksfria dagen 2024 är ”Skydda barn och unga från tobaksindustrins påverkan”. Dagen, World No Tobacco Day, anordnas av Världshälsoorganisationen WHO och infaller den 31 maj varje år. Dagen syftar till att uppmärksamma vikten av att förebygga tobaks- och nikotinbruk.
-
Matmiljöns betydelse för vår hälsa
Publicerad:Faktabladet beskriver olika faktorer i matmiljön och deras betydelse för matkonsumtion och hälsa. Kunskapsläget om matmiljön, dess definitioner, begrepp och mätmetoder utvecklas kontinuerligt. Det är angeläget att få mer kunskap om hur matmiljön ser ut i Sverige för att till exempel bromsa
-
Tyck till om förslag för en hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion
Publicerad:Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket välkomnar synpunkter på förslag om mål och insatsområden för en livsmedelskonsumtion i Sverige som är hälsosam och hållbar för klimat och miljö.
-
Vägledning om servering – alkohollagen
Publicerad:Vägledningen vänder sig till dig som arbetar som kommunal handläggare och som prövar ansökningar om serveringstillstånd enligt alkohollagen.
-
Sverige – Fysisk aktivitet faktablad 2021
Publicerad:Faktabladet ger en lägesbild kring Sveriges arbete med att främja fysisk aktivitet. Faktabladen ger en övergripande bild av vilka sektorer i samhället som är involverade i arbetet och hur skola, idrott, samhällsplanering, olika styrdokument och arbetssätt hjälper till att få fler att röra på sig
-
Insatser för att bromsa ökningen av övervikt och fetma hos barn
Uppdaterad:Hälsosam mat och regelbunden fysisk aktivitet minskar risken för övervikt och fetma. Insatserna behöver riktas till arenor och sammanhang där barn finns.
-
Folkhälsopolitikens målområden – Målområde 6: Levnadsvanor
Publicerad:Faktabladet riktar sig till dig som arbetar med eller är intresserad av frågor som rör levnadsvanor och dess koppling till en god och jämlik hälsa.
-
Så kan verksamheter bidra till ökad fysisk aktivitet och minskat stillasittande – Ett stöd för nationellt, regionalt och lokalt arbete
Publicerad:Rapporten ska underlätta för verksamheter att tillämpa riktlinjerna, genom att synliggöra hur olika sektorer bidrar till arbetet. Det handlar om åtgärder och insatser från myndigheter och nationella organisationer som främjar fysisk aktivitet och minskar stillasittande inom olika sektorer. Vi ger
-
Alkohollagen för förtroendevalda
Uppdaterad:Här kan du som är förtroendevald läsa mer om alkohollagen och hur den ska skydda människors hälsa, särskilt unga människors hälsa. Du kan också läsa om vilka författningar och styrdokument som reglerar kommunens verksamhet när det gäller alkohol, samt ärenden som du kan komma i kontakt med som
-
Krav på lokal på ett serveringsställe
Uppdaterad:Här kan du fördjupa dig i lagens krav hur du ska bedöma lokaler på ett serveringsställe vid ansökningar om serveringstillstånd och vid tillsyn över ett befintligt serveringstillstånd.
-
Förslag till åtgärder för ett stärkt, långsiktigt arbete för att främja hälsa relaterad till matvanor och fysisk aktivitet
Publicerad:Rapporten är ett underlag och förslag till åtgärder för att främja hälsa som är relaterad till matvanor och fysisk aktivitet.
-
Ansvarsfull alkoholservering – ett utbildningsmaterial
Publicerad:Uppdaterad:Utbildningsmaterialet riktar sig till personal som arbetar i serveringsmiljö och används vid utbildningar i metoden Ansvarsfull alkoholservering. Den här utbildningen är för dig som arbetar på ett serveringsställe. Du kan bidra till att skapa en trevlig serveringsmiljö genom att serveringen av
-
Matmiljö i Sverige – En kartläggande litteraturöversikt
Publicerad:Kartläggande litteraturöversikt av svensk forskning som publicerats om matmiljö i Sverige. Matmiljö kan definieras som den del av ett livsmedelssystem där människor interagerar med systemet för att välja vad de ska köpa, tillaga och äta.
-
En hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion – Återredovisning av regeringsuppdrag
Publicerad:I rapporten listar myndigheterna sex delmål med de viktigaste förändringar på befolkningsnivå som behöver ske fram till år 2035.
-
Tillsynsvägledning om fukt och mikroorganismer
Uppdaterad:Denna webbsida ger kompletterande vägledning till Folkhälsomyndighetens allmänna råd om fukt och mikroorganismer och tar bland annat upp hälsoeffekter och hur man bör undersöka byggnader med misstänkta fuktproblem.
-
Positiva berättelser i medier kan bidra till färre suicidtankar – Ett kunskapsstöd om medierapportering om suicid
Publicerad:I denna litteraturöversikt undersöks effekter av positiva medieberättelser på suicidtankar och på attityder till och avsikter att söka hjälp. I kunskapssammanställningen kompletterar vi med ytterligare kunskap om mediernas roll i det suicidpreventiva arbetet.