Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
Lyssna391 träffar på Mat under graviditet inom Hela webbplatsen
-
Servering av folköl
Uppdaterad:Här kan du fördjupa dig i lagens krav, om hur du ska bedöma servering av folköl på ett serveringsställe.
-
Förslag till åtgärder för ett stärkt, långsiktigt arbete för att främja hälsa relaterad till matvanor och fysisk aktivitet
Publicerad:Rapporten är ett underlag och förslag till åtgärder för att främja hälsa som är relaterad till matvanor och fysisk aktivitet.
-
Digitala mediers negativa påverkan på barns och ungas hälsa – techbolagens ansvar
Uppdaterad:Många kommersiella digitala medier är utformade på ett sätt som kan vara skadligt för barns och ungas hälsa. En viktig del i det förebyggande arbetet är att ändra utformningen av de kommersiella digitala medierna så att de inte stimulerar till ökad användning eller bidrar till utsatthet.
-
Uppdrag om insatser för hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion – Delredovisning 1
Publicerad:Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket har fått i uppdrag av regeringen att ta fram förslag till nationella mål med indikatorer, samt insatsområden för att ge en tydlig inriktning för arbetet med hållbar livsmedelskonsumtion. Den här publikationen är den första delredovisningen och innehåller en
-
Socioekonomiska villkor spelar mindre roll för skolbarns godisintag
Publicerad:Faktabladet handlar om skillnader i skolbarns konsumtion av grönsaker och godis, inklusive choklad, utifrån ett antal socioekonomiska faktorer och kön. Resultaten kommer från enkätundersökningen Skolbarns hälsovanor 2021/2022.
-
Årsstatistik för kunskapsprovet
Uppdaterad:Hur många kunskapsprov skrivs varje år vid ansökan om serverings- eller provsmakningstillstånd? Folkhälsomyndigheten redovisar årligen statistik över antalet genomförda kunskapsprov och dess resultat.
-
Epidemiologisk årsrapport 1999
Publicerad:Epidemiologisk årsrapport över smittsamma sjukdomar i Sverige 1999.
-
Kunskap om matmiljö och barns och ungas livsmedelskonsumtion
Publicerad:Vad säger forskningen? I den här rapporten presenterar vi en sammanställning av internationell forskning om matmiljö och barns och ungas livsmedelskonsumtion och matrelaterad hälsa, som övervikt och obesitas. Rapporten visar att det som studerats mest i matmiljön bland
-
Dialoger med aktörer om barns och ungas livsmedelskonsumtion
Publicerad:Underlag i regeringsuppdrag I den här rapporten beskrivs dialoger med olika aktörer för att utveckla arbetet med att förbättra barns och ungas livsmedelskonsumtion. Dialoger har förts med representanter för näringsliv, civilsamhälle, kommuner, regioner
-
Statistik om vuxnas matvanor
Uppdaterad:Det vi äter kan främja hälsa och välbefinnande och förebygga ohälsa, men också leda till ohälsa. Vi följer befolkningens matvanor med hjälp av fyra indikatorer i undersökningen Hälsa på lika villkor. Dessa är konsumtion av grönsaker och rotfrukter, frukt och bär, fisk och skaldjur samt sötad dryck.
-
Spel om pengar och hälsa i Sverige över tid enligt Swelogs 2008–2018
Publicerad:Faktabladet innehåller en kort sammanfattning av rapporten Spel om pengar och spelproblem i Sverige 2008–2018. Rapporten bygger på resultat från Swelogs, Swedish longitudinal gambling study, Swelogs.
-
Utbrott av anmälningspliktiga sjukdomar i Sverige 2016
Uppdaterad:Nedan redovisas data och information kring utbrott av anmälningspliktiga sjukdomar i Sverige 2016.
-
Epidemiologisk årsrapport 2010
Publicerad:Epidemiologisk årsrapport över smittsamma sjukdomar i Sverige 2010.
-
Ökning av sjukdomsfall med campylobacterinfektion
Publicerad:De senaste veckorna har det skett en ökning av antalet personer som har insjuknat i campylobacterinfektion. Uppgången i antal fall föregås av en ökning av campylobacter hos slaktkycklingflockar. God hygien vid hantering av rå kyckling minskar risken att bli smittad.
-
WHO rekommenderar policyer för att skydda barn från skadlig marknadsföring av livsmedel och drycker
Publicerad:Faktabladet sammanfattar WHO:s rekommendationer kring policyer för att skydda barn mot skadlig marknadsföring av livsmedel och drycker och sätter dem i relation till dagens livsmedelskonsumtion, samt ger även exempel på vad som görs i och utanför Sverige.
-
Epidemiologisk årsrapport 2009
Publicerad:Epidemiologisk årsrapport över smittsamma sjukdomar i Sverige 2009.
-
Matmiljö i Sverige – En kartläggande litteraturöversikt
Publicerad:Rapporten är en del av ett regeringsuppdrag om att ta fram förslag på nationella mål, indikatorer och insatsområden som ska ge en inriktning för arbetet med hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion.
-
Råd vid värmeböljor – Till personal inom barnomsorg
Publicerad:Uppdaterad:Faktablad med råd förverksamhetsansvariga och övrig personal inom barnomsorg. Genom att förbereda verksamheten inför sommarvärmen går det att minska ohälsa och dödlighet orsakad av värmeböljor.
-
Statistik om övervikt och obesitas hos ungdomar 16–19 år
Uppdaterad:Mer än var femte ungdom i åldern 16–19 år har övervikt eller obesitas (fetma). Andelen har ökat över tid och är högre bland pojkar än bland flickor.
-
Epidemiologisk årsrapport 2012
Publicerad:En epidemiologisk årsrapport över smittsamma sjukdomar i Sverige 2012.
-
Samverkansmodell
Uppdaterad:Bakgrunden till arbetet med samverkansmodellen var ett regeringsuppdrag som Statens folkhälsoinstitut fick 2010. Uppdraget innebar att ta fram och utvärdera en försöksverksamhet för att optimera resurserna i det hälsofrämjande arbetet samt ge struktur för ett effektivare samarbete och en tydligare
-
Epidemiologisk årsrapport 2011
Publicerad:En epidemiologisk årsrapport över smittsamma sjukdomar i Sverige 2011.
-
Statistik om övervikt och obesitas hos barn 0-5 år
Uppdaterad:Andelen förskolebarn med övervikt och obesitas (fetma) varierar mellan olika grupper barn och även mellan regioner, vilket visar på betydelsen av det tidiga livets villkor för den jämlika hälsan.
-
Så påverkade covid-19-pandemin folkhälsan under 2020
Publicerad:I detta faktablad presenterar Folkhälsomyndigheten en samlad bedömning av covid-19-pandemins och smittskyddsåtgärdernas konsekvenser för folkhälsan under 2020. Faktabladet sammanfattar resultaten från rapporten Hur har folkhälsan påverkats av covid-19-pandemin? och riktar sig till dig som har uppdrag kopplade till folkhälsa och folkhälsoarbete på lokal, regional och nationell nivå.
-
Krav på lokal på ett serveringsställe
Uppdaterad:Här kan du fördjupa dig i lagens krav hur du ska bedöma lokaler på ett serveringsställe vid ansökningar om serveringstillstånd och vid tillsyn över ett befintligt serveringstillstånd.