Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: veckorapport influensa var vaccination m
201 träffar på viktigt med vatten inom Hela webbplatsen
-
Campylobacterinfektion 2017
Uppdaterad:Bakgrund Campylobacter är en bakterie som sprids främst via förorenat vatten eller förorenad mat, framförallt kyckling. Den kan finnas i avföringen hos ett flertal olika djurarter, inklusive människor, men den är speciellt anpassad till fågel. Hantering av rå kyckling, otillräckligt tillagad kyckling, samt opastöriserad mjölk har ofta…
-
Slutrapport calicivirus 2010-2011
Publicerad:Solna Folkhälsomyndigheten, SE-171 82 Solna. Besök: Nobels väg 18. Östersund Folkhälsomyndigheten, SE-831 40 Östersund. Besök: Forskarens väg 3. Telefon 010-205 20 00 E-post info@folkhalsomyndigheten.se www.folkhalsomyndigheten.se Slutrapport - Calicivirussäsongen 2010/2011 Gastroenteritutbrott
-
Slutrapport calicivurus 2014-2015
Publicerad:Solna Folkhälsomyndigheten, SE-171 82 Solna. Besök: Nobels väg 18. Östersund Folkhälsomyndigheten, SE-831 40 Östersund. Besök: Forskarens väg 3. Telefon 010-205 20 00 E-post info@folkhalsomyndigheten.se www.folkhalsomyndigheten.se Slutrapport - Calicivirussäsongen 2014/2015 Redaktionen Elsie Castro
-
Riskanalys för legionella
Publicerad:Uppdaterad:Ett kapitel i kunskapssammanställningen Legionella i miljön – hantering av smittrisker
-
Hepatit E 2014
Uppdaterad:Hepatit E-virus är en av orsakerna till smittsam gulsot. Viruset utsöndras med avföringen och sprids främst via förorenat livsmedel eller vatten. Infektionen är oftast lindrig men kan i vissa fall leda till leversvikt eller kronisk sjukdom. Det finns fyra genotyper av hepatit E-virus. Genotyp 1 och 2 infekterar bara människor och förekommer huvudsakligen i Asien…
-
Hepatit E 2012
Uppdaterad:Hepatit E-virus är en av orsakerna till smittsam gulsot. Viruset utsöndras med avföringen och sprids främst via förorenat livsmedel eller vatten. Infektionen är ofta lindrig men kan i vissa fall leda till leversvikt eller kronisk sjukdom. Det finns 4 genotyper av hepatit E-virus. Genotyp 1 och 2 infekterar bara människor och förekommer huvudsakligen i Asien och Afrika. Genotyp 3 och 4 infekterar både…
-
Salmonellainfektion 2017
Uppdaterad:Bakgrund Salmonella (S.) är en zoonotisk bakterie som är vanlig i stora delar av världen hos många olika djurslag, till exempel nötkreatur, grisar, hönsfåglar, vilda fåglar, hund, katt, orm och sköldpadda. Bakterien utsöndras i avföringen och kan sedan spridas vidare via vatten, livsmedel eller kontakt med smittade djur. Vanligen ses ett akut…
-
Hepatit E 2013
Uppdaterad:Hepatit E-virus är en av orsakerna till smittsam gulsot. Viruset utsöndras med avföringen och sprids främst via förorenat livsmedel eller vatten. Infektionen är oftast lindrig men kan i vissa fall leda till leversvikt eller kronisk sjukdom. Det finns fyra genotyper av hepatit E-virus. Genotyp 1 och 2 infekterar bara människor och förekommer huvudsakligen i Asien…
-
Campylobacterinfektion 2015
Uppdaterad:Under 2015 rapporterades totalt 9180 fall av campylobacterinfektion till Folkhälsomyndigheten, vilket är det högsta antal rapporterade fall sedan infektionen gjordes anmälningspliktig 1989. Historiskt sett har majoriteten av fallen som rapporterats i Sverige smittats utomlands, men 2015 smittades
-
Campylobacterinfektion 2016
Uppdaterad:Campylobacter är en bakterie som sprids främst via förorenat vatten eller förorenad mat, framförallt kyckling. Den kan finnas i avföringen hos ett flertal olika djurarter, inklusive människor, men den är speciellt anpassad till fågel. Otillräckligt tillagad kyckling och opastöriserad mjölk har ofta kunnat kopplas till spridning av campylobacter…
-
Nationell lagstiftning relaterad till legionella
Publicerad:Uppdaterad:Ett kapitel i kunskapssammanställningen Legionella i miljön – hantering av smittrisker
-
Salmonella 2012
Uppdaterad:Infektion med Salmonella är efter Campylobacter den vanligaste anmälningspliktiga zoonosen i Sverige. Infektionen ger framförallt diarré och feber. Bakterien utsöndras i avföringen och kan sedan spridas vidare via vatten eller livsmedel. Smittdosen för Salmonella är hög och det krävs ofta runt 100 000 bakterier för infektion. På grund…
-
Sjukdomsinformation om salmonellainfektion
Uppdaterad:Infektion med salmonellabakterier (Salmonellos) är vanligt över hela världen. Sjukdomen är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa.
-
Hepatit A 2012
Uppdaterad:Hepatit A-virus orsakar inflammation i levern som oftast märks genom att patienten får gulsot. Viruset utsöndras med avföringen och sprids via kontaminerade livsmedel och vatten eller direkt från person till person vid nära kontakt. Misstänkt inhemska livsmedelsburna utbrott förekommer. Virus kan också finnas i blod och sexuell smitta förekommer…
-
Hepatit A 2015
Uppdaterad:Hepatit A virus som orsakar inflammation i levern, utsöndras med avföringen och sprids framför allt via kontaminerat livsmedel (t.ex. skaldjur, frysta bär, grönsaker) och vatten, eller från person till person vid nära kontakt. Inkubationstiden för hepatit A är två till sex veckor, i medeltal fyra veckor, och symtomen är till en början influensaliknande…
-
Salmonella 2014
Uppdaterad:Utfall och trend Totalt rapporterades 2213 fall (22,8 fall per 100 000 invånare) av salmonellainfektion till Folkhälsomyndigheten under 2014 vilket är färre än föregående år (2838 fall). Av dessa var 547 fall (25 %) inhemska vilket motsvarar 5,6 fall per 100 000 invånare. Antalet inhemskt smittade
-
Enterohemorragisk E.coli infektion 2011
Uppdaterad:Enterohemorragisk E.coli (EHEC) är en toxinbildande tarmbakterie. EHEC-infektion är vanligast hos små barn, men allvarlig sjukdom förkommer i alla åldersgrupper. EHEC kan ge blodig diarré och leda till njursvikt på grund av hemolytiskt uremiskt syndrom (HUS). Dödsfall förekommer. EHEC-infektion är
-
Sjukdomsinformation om TBE
Uppdaterad:TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen hjärninflammation är en sjukdom som kan spridas mellan djur och människor via bett av fästingen.
-
Hepatit A 2013
Uppdaterad:Hepatit A virus som orsakar inflammation i levern, utsöndras med avföringen och sprids via kontaminerat livsmedel och vatten, eller direkt från person till person vid nära kontakt. Barn i förskoleåldern är ofta asymtomatiska men kan ändå utsöndra virus och ge upphov till sekundär smitta. Misstänkta livsmedelsburna utbrott förekommer…
-
Hepatit A 2014
Uppdaterad:Hepatit A virus som orsakar inflammation i levern, utsöndras med avföringen och sprids via kontaminerat livsmedel och vatten, eller direkt från person till person vid nära kontakt. Barn i förskoleåldern är ofta asymtomatiska men kan ändå utsöndra virus och ge upphov till sekundär smitta. Misstänkta livsmedelsburna utbrott förekommer…
-
Sjukdomsinformation om livsmedelsburna utbrott inklusive matförgiftning
Uppdaterad:Definitionen på ett livsmedelsburet utbrott enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är minst två sjukdomsfall efter intag av samma livsmedel.
-
Bilaga 2 till artikel 24004. Indikatorer för mål och delmål
Publicerad:Uppdaterad:1 Bilaga 2. Indikatorer för mål och delmål I uppdraget har det ingått att föreslå indikatorer för uppföljning av målen och delmålen, och att beakta samhälleliga förutsättningar för en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion vid utformningen av dem. De nationella mål som föreslås tydliggör vad vi
-
Salmonellainfektion 2016
Uppdaterad:Salmonella (S.) är en zoonotisk bakterie som är vanlig i stora delar av världen hos många olika djurslag, till exempel nötkreatur, grisar, hönsfåglar, vilda fåglar, hund, katt, orm och sköldpadda. Bakterien utsöndras i avföringen och kan sedan spridas vidare via vatten, livsmedel eller kontakt med smittade djur. Vanligen ses ett akut insjuknande…
-
Bilaga 5 till artikel 24004. Mål- och strategidokument av relevans för hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion
Publicerad:Uppdaterad:1 Bilaga 5. Mål- och strategidokument av relevans för hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion Den här bilagan tillhör rapporten En hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion. Återredovisning av regeringsuppdrag, artikelnummer 24004. Inledning Dokumentet innehåller kortfattade beskrivningar av
-
Bilaga 6 till artikel 24004. Enkät till nordiska länder om hållbar livsmedelskonsumtion
Publicerad:Uppdaterad:1 Bilaga 6. Enkät till nordiska länder om hållbar livsmedelskonsumtion Den här bilagan tillhör rapporten En hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion. Återredovisning av regeringsuppdrag, artikelnummer 24004. Metod Under våren 2022 tog Folkhälsomyndigheten i samverkan med Livsmedelsverket fram en enkät till nordiska myndigheter inom området folkhälsa eller livsmedel, som inkluderade frågor om hållbar…