Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: temperatur inomhus inomhusmiljö hälsoskydd tillsyn
143 träffar på hälsoskydd inom Hela webbplatsen
-
Hälsoskydd
Uppdaterad:Tillsynen inom hälsoskydd har syftet att förhindra att människor blir besvärade eller sjuka på grund av miljön. Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna vägleder kommunerna i deras tillsynsarbete.
-
Avdelningen för smittskydd och hälsoskydd
Uppdaterad:Avdelningen övervakar smittsamma sjukdomar, inklusive covid-19, hanterar utbrott och samordnar det nationella smittskyddsarbetet. Vi ansvarar vidare för att bygga och följa upp, analysera och sprida kunskap inom antibiotika, vårdhygien, krisberedskap, miljöhälsa, sexuell och reproduktiv hälsa, hiv/
-
Tillsynsvägledning om hälsoskydd i asylboenden
Publicerad:Tillsynsvägledningen om asylboenden utgör ett hjälpmedel för miljö- och hälsoskyddsnämnderna i deras tillsyn enligt miljöbalken (1998:808). Den kan också användas av Migrationsverket, leverantörer av boenden, fastighetsägare och andra intresserande.
-
Samverkan inom miljöhälsa och hälsoskydd
Uppdaterad:Hälsa är en förutsättning för ett hållbart samhälle. För att nå dit behöver miljöarbetet breddas så att fler sektorer och aktörer samverkar.
-
Särskilda regler om hälsoskydd
Uppdaterad:Olägenhet för människors hälsa är ett grundläggande begrepp i hälsoskyddstillsynen. Här beskrivs vad en olägenhet för människors hälsa är och vilka särskilda regler som finns för bostäder och andra byggnader där människor vistas.
-
Tillsynsvägledning om hälsoskydd i skolor och förskolor
Publicerad:Vägledningen tar upp relevant miljölagstiftning och framförallt miljöfaktorer såsom städning och rengöring, luftkvalitet och ventilation, allergener, smittskydd och hygien. I vägledningen framgår exempel på vad som kan ingå i verksamhetsutövarens egenkontroll inom hälsoskydd och vad som kan kontrolleras vid tillsyn.
-
Tillsynsvägledning för hälsoskydd i tillfälliga boenden
Publicerad:Denna vägledning är ett hjälpmedel för miljö- och hälsoskyddsnämnderna i deras tillsyn enligt miljöbalken av tillfälliga boenden som vandrarhem, hotell, pensionat och campinganläggningar.
-
Tillsynsvägledning om hälsoskydd för olika typer av verksamheter
Uppdaterad:Människor tillbringar en stor del av sina liv inomhus. Inomhusmiljön i bostäder och olika verksamheter har därför stor betydelse för människors hälsa. Människor kan i sin inomhusmiljö utsättas för ämnen som kan vara negativa för hälsan.
-
Internationellt arbete inom miljöhälsa och hälsoskydd
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten representerar Sverige i arbetet med miljö och hälsa inom WHO Europa samt Europeiska miljöbyrån (EEA). Vi deltar även i fler EU-nätverk och EU-projekt som arbetar med miljö och hälsa.
-
Tillsynsvägledning om hälsoskydd i akuta ankomstboenden för flyktingar
Uppdaterad:Reglerna om inomhusmiljö och hälsoskydd i miljöbalken gäller även tillfällig vistelse i ankomstboenden för flyktingar som uppstått i en akut situation.
-
Uppdaterad plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2025
Publicerad:Syftet med planen för tillsynsvägledning är att underlätta för dig som arbetar med hälsoskydd i en kommun eller på en länsstyrelse. Här kan du läsa om vilken vägledning som vi planerar att genomföra 2025.
-
Plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2024–2025
Publicerad:Syftet med planen för tillsynsvägledning är att underlätta för dig som arbetar med hälsoskydd i en kommun eller på en länsstyrelse. Här kan du läsa om vilken vägledning som vi planerar att genomföra de kommande åren.
-
Tillsyn och marknadskontroll
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten utövar tillsyn på nationell nivå inom områdena alkohol, hälsofarliga varor, tobaksvaror och nikotinprodukter. Vi är även ansvarig marknadskontrollmyndighet över tobaksvaror, e-cigaretter och örtprodukter för rökning.
-
Tillsynsvägledning tillfälliga boenden
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten har tagit fram en vägledning ska vara ett hjälpmedel för miljö- och hälsoskyddsnämnderna i deras tillsyn enligt miljöbalken av tillfälliga boenden.
-
Prenumerera på informationsbrev om miljörelaterad hälsa
Uppdaterad:Registrera dig till informationsbrev om en god och jämlik miljörelaterad hälsa. Se även utskickade informationsbrev på denna sida.
-
Vägledning om miljöbalkens regler
Uppdaterad:Vägledning om miljöbalkens regler riktar sig främst till tillsynsmyndigheter, till exempel kommuner och länsstyrelser, som arbetar med tillsyn enligt miljöbalken.
-
Vägledning om temperatur inomhus
Uppdaterad:I Folkhälsomyndighetens tillsynsvägledning och allmänna råd kan du som miljö- och hälsoskyddsinspektör hitta stöd vid handläggningen av ärenden om temperatur inomhus enligt miljöbalken. Där framgår även vilka riktvärden för inomhustemperatur som gäller.
-
Tillsynsvägledning om kyltorn
Uppdaterad:Kyltorn som inte sköts korrekt kan utgöra en risk för spridning av legionella. Från och med 1 februari 2024 är verksamhetsutövare som uppför eller använder kyltorn skyldiga att anmäla dessa till den kommunala tillsynsmyndigheten för miljö- och hälsoskydd.
-
Vägledning om buller och höga ljudnivåer
Uppdaterad:Buller är den miljöstörning som berör flest människor i Sverige. Vanliga källor till buller är väg-, spår- och flygtrafik, fläktbuller i fastigheter, ljud från grannar, industrier och
-
Tillsynsvägledning bassängbad
Uppdaterad:Bassängbad är bassänger, pooler och tunnor som är avsedda för bad. Dessa kan vara del av badanläggningar såsom simhallar, spaanläggningar och äventyrsbad, eller vara fristående och förekomma både utomhus och inomhus. Bassängvattnet och inomhusmiljön i badanläggningar kan dock ge upphov till
-
Nu införs anmälningsplikt för kyltorn
Publicerad:Regeringen har beslutat att införa anmälningsplikt för kyltorn för att förebygga risken för spridning av legionella. De nya bestämmelserna införs den 1 februari 2024 och innebär att verksamheter blir skyldiga att anmäla kyltorn till den kommunala tillsynsmyndigheten för miljö- och hälsoskydd.
-
Anmälningspliktiga verksamheter enligt miljöbalken
Uppdaterad:Nya verksamheter inom till exempel skola och allmänna bad ska anmälas till kommunen senast sex veckor innan de startar. En förändring av en verksamhet behöver inte anmälas om inte förändringen är så stor att tillsynsmyndigheten kan bedöma det som en ny verksamhet.
-
-
Vägledning om smitta från objekt och djur
Uppdaterad:Här kan du som är miljö- och hälsoskyddsinspektör hitta tillsynsvägledning om förebyggande åtgärder för objektburen smitta. Här kan du också hitta stöd för att förbereda dig och kunna hantera ett eventuellt smittspårningsärende.
-
Kontakta Folkhälsomyndigheten
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten är en statlig myndighet. Det innebär att det du skickar till oss via e-post, post eller fax i regel blir en allmän handling och kan begäras ut av vem som helst. Vid en begäran om allmän handling görs alltid en sekretessprövning.