Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: mpox vattkoppor prov
25 träffar på apkoppor inom Hela webbplatsen
-
Information om apkoppor (monkeypox)
Publicerad:Affisch med information om Information om apkoppor (monkeypox).
-
Vaccin mot apkoppor kan ges till fler
Publicerad:Ett nytt sätt att ge vaccinet mot apkoppor gör att vaccinet räcker till fler personer. Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu vaccination som förebyggande behandling också till personer med en påtagligt hög risk att utsättas för apkoppsvirus. Andra smittskyddsåtgärder krävs dock även fortsatt för att bromsa spridningen av apkoppor.
-
Sjukdomsinformation om mpox
Uppdaterad:Infektionssjukdomen mpox (tidigare apkoppor) är i grunden en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Viruset kan även överföras mellan människor.
-
Frågor och svar om sjukdomen mpox
Uppdaterad:Frågor och svar om mpox (tidigare apkoppor) riktar sig främst till allmänheten.
-
WHO: Utbrottet av apkoppor kräver samordnade insatser internationellt
Publicerad:WHO:s generaldirektör har beslutat att apkoppor ska deklareras som ett internationellt hot mot människors hälsa (PHEIC). I Sverige finns rekommenderade åtgärder från WHO redan på plats men Folkhälsomyndigheten ser löpande över om ytterligare åtgärder kan bli aktuella.
-
Begränsat antal vaccindoser mot apkoppor till exponerade personer
Publicerad:Sverige har tilldelats en begränsad mängd doser vaccin som kan användas mot apkoppor. Dessa kommer att distribueras för att ges till personer som har exponerats för viruset. Vaccination är som enskild åtgärd inte tillräckligt för att bryta smittspridningen och övriga smittskyddsåtgärder är därför fortsatt viktiga.
-
Vägledning för vårdhygieniska rutiner i sjukvården gällande mpox
Publicerad:Uppdaterad:Informationen i vägledningen är utbrottsspecifik och andra bedömningar kan behöva göras vid misstanke om apkoppor utan anknytning till utbrottet. Vägledningen riktar sig till både slutenvård och öppenvård.
-
-
Mpox (Internationellt maj 2022–maj 2023)
Uppdaterad:Den 11 maj meddelade WHO att utbrottet av mpox inte längre bedöms utgöra ett internationellt hot mot människors hälsa (PHEIC). Utbrottet klassades som en PHEIC den 23 juli 2022.
-
Föreskrifter om ändring i Folkhälsomyndighetens föreskrifter (HSLF-FS 2015:7) om anmälan av anmälningspliktig sjukdom i vissa fall HSLF-FS 2022:35
Publicerad:Ändringsförfattning. Beslutade: 27 maj 2022. Gäller från och med: 31 maj 2022.
-
Informationsmaterial om mpox för nedladdning och spridning
Uppdaterad:Informationsmaterial om mpox (tidigare apkoppor) är en åtgärd för att förebygga spridning och konsekvenser av viruset mpox. Här hittar du kvalitetssäkrat material på flera språk för nedladdning och spridning.
-
Till dig som erbjuds vaccin mot mpox
Publicerad:Uppdaterad:Faktablad till personer som erbjuds vaccin mot mpox. Kan delas ut av personal till patienter inför vaccinationstillfället.
-
Årssammanfattning smittsamma sjukdomar 2022
Uppdaterad:Här är en årssammanfattning av de smittsamma sjukdomar som anmäldes under 2022. Detaljerade årsrapporter om varje sjukdom kommer att publiceras löpande på Folkhälsomyndighetens webbplats under våren 2023.
-
Frågor och svar om mpox
Publicerad:Faktablad för utskrift med frågor och svar om mpox. Översatt till engelska och arabiska.
-
Nationell plan för vaccination mot mpox – EU-donerade och upphandlade vaccindoser
Publicerad:Uppdaterad:Rapporten är avsedd att ge vägledning till personal inom hälso- och sjukvården och innehåller rekommendationer om målgrupper för vaccination, både före och efter kontakt med en smittad person.
-
Vaccination mot mpox
Uppdaterad:Vaccination mot mpox rekommenderas till personer som har en ökad risk för att smittas med mpox. Vaccinet kan ges i förebyggande syfte som preexpositionsprofylax eller efter exponering som postexpositionsprofylax.
-
Möte med Folkhälsomyndighetens referensgrupp för nationella vaccinationsprogram 17 oktober 2022
Uppdaterad:Anteckningar från Folkhälsomyndighetens referensgrupp för nationella vaccinationsprogram, den 17 oktober 2022 (kl. 13:00–16:00).
-
Publikationer borttagna 2022
Uppdaterad:Vi går med jämna mellanrum igenom våra publikationer för att säkerställa att innehållet är aktuellt. Nedan hittar du publikationer som har tagits bort under 2022. Om du ändå behöver ta del av publikationen kan du kontakta vår registrator med angivande av publikationens titel.
-
Publikationer borttagna 2023
Uppdaterad:Vi går med jämna mellanrum igenom våra publikationer för att säkerställa att innehållet är aktuellt. Nedan hittar du publikationer som har tagits bort under 2023. Om du ändå behöver ta del av publikationen kan du kontakta vår registrator med angivande av publikationens titel.
-
Falldefinitioner vid anmälan enligt smittskyddslagen
Publicerad:Uppdaterad:Rekommendationer för falldefinitioner vid smittskyddsanmälan är en enkel, översiktlig och gemensam vägledning för de sjukdomsfall som ska anmälas enligt smittskyddslagen (SFS 2004:168) respektive smittskyddsförordningen (SFS 2004:255).
-
Lägesrapport om de nationella vaccinationsprogrammen 2024
Publicerad:Rapporten redogör för de nationella vaccinationsprogrammen 2023, myndighetens planering för vaccinationsfrågor så som den ser ut i början av 2024, utvecklingen av nya vacciner och aktuella frågor på vaccinationsområdet.
-
Folkhälsan i Sverige – Årsrapport 2023
Publicerad:Rapporten belyser olika aspekter av hälsan såväl som de viktigaste förutsättningarna för hälsa, hur de fördelas mellan grupper i samhället och hur de utvecklas över tid. I slutsatserna ingår en bedömning av läget i förhållande till målet om att sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation.
-
Föreskrifter (HSLF-FS 2015:7) om anmälan av anmälningspliktig sjukdom i vissa fall
Publicerad:Publikation från Folkhälsomyndigheten
-
Mpox 2022
Uppdaterad:Årssammanfattning smittsamma sjukdomar 2022 Sammanfattning och bedömning Under 2022 spreds mpox (tidigare apkoppor) för första gången i större utsträckning utanför Afrika. Infektionen spreds främst via sexuella kontakter, huvudsakligen bland män som har sex med män (MSM). Sjukdomen har även förekommit hos ett fåtal kvinnor och…
-
Säkerhetsdatablad smittämnen - Apkoppsvirus
Publicerad:Uppdaterad:Information från Folkhälsomyndigheten